Μόσχος Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/10/2013
Διάρκεια
30:34
Εκδήλωση
Κύκλος εκδηλώσεων "Η Ελλάδα και η Δύση"
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)
Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ)
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, Σχίσμα, Filioque
Η ορθόδοξη ελληνική παράδοση και η σχέση της με τα χριστιανικά ρεύματα της Δύσης, απασχολεί την πρώτη – για την περίοδο 2013-14 - εκδήλωση του Κύκλου «Η Ελλάδα και η Δύση» που συνεχίζεται και φέτος στο πλαίσιο του Megaron Plus. Στο πλαίσιο αυτής της σειράς των εκδηλώσεων λόγου, διακεκριμένοι στον τομέα τους ομιλητές-ερευνητές παρουσιάζουν τις όψεις της σχέσης που ανέπτυξαν στο πέρασμα των αιώνων ο ελληνικός και οι ευρωπαϊκοί λαοί, αναφερόμενοι σε ποικίλα, επιμέρους θέματα τα οποία σκιαγραφούν το ευρύτερο πλαίσιο της κοινής πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής, δύο διακεκριμένοι θεολόγοι, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος και ο Δημήτρης Μόσχος ανάπτυξαν δύο εντελώς διαφορετικά, μεταξύ τους, θέματα, τα οποία εντάσσονται ωστόσο στην προβληματική της σειράς «Η Ελλάδα και η Δύση», σε μια κοινή εκδήλωση που συντόνισε ο Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.)Στην δεύτερη ομιλία της βραδιάς ο Επίκουρος Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του γερμανικού Πανεπιστημίου Rostock Δημήτρης Μόσχος, ο οποίος αναφέρθηκε στο Σχίσμα του 1054. «Η εξιστόρησή του» τόνισε «απετέλεσε τη βάση για ένα σύνολο αφηγήσεων που επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη σύγχρονη πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα κυρίως με το σχήμα Ανατολή-Δύση». Ως εκ τούτου «μια προσέγγιση στα εκκλησιαστικά γεγονότα και την αποτίμηση από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους μπορεί να λύσει αρκετές παρεξηγήσεις και να συμβάλει στην κατανόηση του σύγχρονου κόσμου (χριστιανικού και άλλου) με τρόπο πιο νηφάλιο και εντέλει παραγωγικότερο και για την αυτοσυνειδησία τόσο της Δύσης, όσο και της Ανατολής».
Ο Δημήτρης Μόσχος σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και θεολογία και Βυζαντινολογία στα Πανεπιστήμια Erlangen και Μονάχου (1988-1992).
Ανακηρύχθηκε το 1994 Magister Artium βυζαντινολογίας Παν/μίου Μονάχου, το 1995 διδάκτωρ Θεολογίας Παν/μίου Αθηνών και το 2007 Υφηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Παν/μίου Rostock. Υπηρέτησε ως θεολόγος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση (1992-2007). Το 2007 εξελέγη Λέκτορας στο Τμήμα θεολογίας της Θεολογικής σχολής του Παν/μίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Σύναξη".
Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του γερμανικού Πανεπιστημίου Rostock