Clark Timothy James
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
07/12/2013
Διάρκεια
01:00:47
Εκδήλωση
Σεμινάρια της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ)
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς)
Διοργάνωση
Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ)
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Γκερνίκα, Guernica, Pablo Picasso, Πάμπλο Πικάσο, φύλο, ζωγραφική, εικαστικές τέχνες
Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ) εγκαινίασε το 2011 έναν κύκλο ολοήμερων σεμιναρίων με προσκεκλημένους ιστορικούς τέχνης διεθνούς κύρους. Στα σεμινάρια αυτά εξετάζεται η καλλιτεχνική παραγωγή μιας περιόδου, το έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη ή και κάποιο ευρύτερο θέμα της ιστορίας της τέχνης.
Στο τρίτο σεμινάριο του κύκλου, η E.E.I.T είχε τη χαρά να φιλοξενήσει το βρετανό ιστορικό τέχνης Timothy James Clark, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϋ και μία από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες της ιστορίας της τέχνης διεθνώς. Ο καθηγητής Τ. J. Clark είναι αναγνωρισμένος μελετητής του γαλλικού 19ου αιώνα στο πεδίο της κοινωνικής ιστορίας της τέχνης, με σημαντικές δημοσιεύσεις για τον Κουρμπέ και τον Μανέ. Πιο πρόσφατα δημοσίευσε μονογραφίες για το μοντερνισμό, τον Πουσέν, τον Πικάσο και συμμετείχε στις πιο επίκαιρες συζητήσεις πάνω σε θέματα μεθοδολογίας της ιστορίας της τέχνης.
Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου, με τίτλο Η Γκερνίκα του Πικάσο, ο καθηγητής Κλαρκ επανεξέτασε το εμβληματικό αυτό έργο εστιάζοντας, κυρίως, στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός νέου εικαστικού χώρου από το ζωγράφο και στους ρόλους των δύο φύλων κατά τη στιγμή της βίωσης του απόλυτου τρόμου.
Ο T.J. Clark γεννήθηκε στο Μπρίστολ (Μεγάλη Βρετανία) το 1943. Σπούδασε νεώτερη ιστορία στο Κέιμπριτζ και ιστορία της τέχνης στο Courtauld Institute (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) όπου υποστήριξε και τη διδακτορική του διατριβή. Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ (Καλιφόρνια), όπου δίδαξε από το 1988 έως το 2010.
Ο καθηγητής Clark έχει συγγράψει πληθώρα βιβλίων τα οποία αναδεικνύουν τόσο τη μορφική δυναμική όσο και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της τέχνης:
- The Absolute Bourgeois: Artists and Politics in France 1848-1851 (1973),
- Image of the People: Gustave Courbet and the 1848 Revolution (1973
- The Painting of Modern Life: Paris in the Art of Manet and his Followers (1984
- Farewell to an Idea: Episodes from a History of Modernism(1999)
- Afflicted Powers: Capital and Spectacle in a New Age of War (σε συνεργασία με την ομάδα Retort, 2005),
- The Sight of Death: An Experiment in Art Writing (2006),
- Picasso and Truth: From Cubism to Guernica, (2013).
Το βιβλίο του Lowry and the Painting of Modern Life (2013) (που συνέγραψε σε συνεργασία με την Anne M. Wagner) συνόδεψε την ομότιτλη έκθεση της Tate Britain, ενώ ένα βιβλίο του με τη μορφή φυλλαδίου (book-cum-pamphlet) με τίτλο Por uma esquerda sem future το οποίο αφορά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, μόλις κυκλοφόρησε στη Βραζιλία.