Πρατικάκη Βέρα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
30/01/2014
Διάρκεια
59:11
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πανόραμα"
Χώρος
Πολιτιστική Εταιρεία "Πανόραμα"
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
Κάλυμνος, σπογγαλιεία, εμπόριο σφουγγαριών, σκάφανδρο, Δωδεκάνησα
Ένα μεγάλο ταξίδι με αφετηρία την Κάλυμνο, ένα πολύ μικρό νησί των Δωδεκανήσων, για να δούμε πώς κατόρθωσε, μέσω του εμπορίου σφουγγαριών, να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με μακρινούς λαούς σε οικονομικό, διανοητικό και πολιτιστικό επίπεδο και πώς, εμπλούτισε τον πολιτισμό της και διεύρυνε τους ορίζοντές της.
Η παρουσίαση επικεντρώνεται στην εποχή από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού. Παρόλο που η σπογγαλιεία ήταν ένα πανάρχαιο επάγγελμα, μέχρι το 19ο αιώνα ο ρόλος της Καλύμνου ήταν πολύ περιορισμένος. Δυο παράγοντες όμως επέφεραν μια ριζική αλλαγή: η ραγδαία αύξηση της ζήτησης (αποτέλεσμα κυρίως της βιομηχανικής επανάστασης) και η εισαγωγή μιας νέας μεθόδου σπογγαλιείας: το σκάφανδρο. παρακολουθούμε το ρόλο των Καλύμνιων, γιατί αν και πολλοί Έλληνες ασχολήθηκαν με την σπογγαλιεία, από μόνοι τους οι Καλύμνιοι κάλυπταν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου σφουγγαριών.
Θεωρητική Προσέγγιση. Η ανάλυση γίνεται υπό το πρίσμα της Global History («Παγκόσμια Ιστορία»). Βασίζεται στην πεποίθηση ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταγραφή της ιστορίας είναι η συγκριτική μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών. Επίσης, υιοθετεί την προσέγγιση της Microhistory («Μικροϊστορία» ή και Τοπική Ιστορία). Βασίζεται στην αντίληψη ότι είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από την τηλεσκοπική ανάλυση και να περάσουμε στη μικροσκοπική ανάλυση, ώστε να μελετηθεί ένα φαινόμενο με μεγαλύτερη πληρότητα και έμφαση.
Η διάλεξη βασίζεται στην επιστημονική της εργασία της ομιλήτριας “On the Role of the Sponge Industry of Kalymnos in Global History”, που κατατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Warwick - όπου φοίτησε - και απέσπασε το πρώτο βραβείο του Πανεπιστημίου και υποτροφία από την Εταιρεία της Οικονομικής Ιστορίας.