Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Alan Turing και η μίμηση του νου

Μιχαηλίδης Τεύκρος, Δελλαπόρτας Πέτρος

16 Ιανουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 93:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 9515
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μιχαηλίδης Τεύκρος
Δελλαπόρτας Πέτρος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
16/01/2015

Διάρκεια
93:31

Εκδήλωση
Ο Alan Turing και η μίμηση του νου

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς)

Διοργάνωση
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Κατηγορία
Μαθηματικά

Ετικέτες
Alan Turing, Enigma, Επιστήμη Υπολογιστών, Τεχνητή Νοημοσύνη, μαθηματική βιολογία

Ο Alan Turing (1912-1954) είναι ο ιδιοφυής επιστήμονας που κατάφερε μαζί με την ομάδα του να σπάσει τους κώδικες επικοινωνίας των Ναζί, και να αποκωδικοποιήσει τη διαβόητη μηχανή Enigma στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρείται, δικαίως, ο πατέρας της Επιστήμης των Υπολογιστών αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης, χάρη στην ερευνητική δουλειά του για τις γνωστικές ικανότητες των μηχανών, ενώ μνημονεύεται και η συμβολή του στην ανάπτυξη της μαθηματικής βιολογίας.
 
Με την  ευκαιρία της προβολής, και στις ελληνικές αίθουσες, της ταινίας Το Παιχνίδι της Μίμησης (The Imitation Game) με θέμα τη ζωή του κορυφαίου Βρετανού μαθηματικού, θεωρητικού της Λογικής και κρυπτογράφου, η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ προσέγγισε μέσα από δύο ομιλίες το έργο και την προσωπικότητα του Alan Turing.  
 
Στην ομιλία του «Calculus ratiocinator: Από τον Leibniz στον Turing», ο συγγραφέας και μαθηματικός  Τεύκρος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη ζωή του κορυφαίου  μαθηματικού, αλλά και στο πώς κατάφερε να μεταφράσει τη θεωρητική γλώσσα της Λογικής σε ένα μηχανικό μοντέλο, δίνοντας, μέσω αυτού, απαντήσεις σε μεγάλα θεωρητικά προβλήματα σχετικά με τη θεμελίωση των μαθηματικών. Η συνεισφορά του είχε καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στην ομιλία του «Turing καλεί Bayes», ο μαθηματικός και καθηγητής στατιστικής Πέτρος Δελλαπόρτας περιέγραψε τη μηχανή Εnigma και τον τρόπο  που ο Turing χρησιμοποίησε το θεώρημα του Bayes, χωρίς να φανταστεί ότι ύστερα από 70 χρόνια, στην εποχή των big data, θα χρησιμοποιούμε ακριβώς τα ίδια μαθηματικά εργαλεία για να λύσουμε εντελώς παρόμοια προβλήματα.
 


Μιχαηλίδης Τεύκρος Μαθηματικός, Συγγραφέας, Μεταφραστής

O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στο χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα, μια συλλογή αστυνομικών διηγημάτων και τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης. Ακόμα έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με τον τίτλο «Chevalier dans l’ ordre des palmes académiques». Το πρόσφατο μαθηματικό – αστυνομικό του μυθιστόρημα, Εικασία 3ν+1 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ακόμη έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.

Ιστοσελίδα του Τεύκρου Μιχαηλίδη

Δελλαπόρτας Πέτρος Καθηγητής Στατιστικής, University College London & Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Πέτρος Δελλαπόρτας είναι Καθηγητής Στατιστικής στο University College London και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συνιδρυτής της ομάδας «Θαλής και Φίλοι». Από το 2016 είναι fellow στο Alan Turing Institute, το Εθνικό ινστιτούτο επιστήμης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης της Μεγάλης Βρετανίας.

Έχει πτυχίο μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Στατιστική κατά Bayes και σε ανάπτυξη μεθοδολογίας Monte Carlo σε αλυσίδες Markov. Από το 2009 έχει προσκληθεί να δώσει ομιλίες σε 16 πανεπιστήμια και συνέδρια μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Cambridge, Oxford, Warwick, London School of Economics, University College London, McGill, University of Chicago, Texas A&M, κ.ά.. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε σχολεία και εκδηλώσεις της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ με θέματα συναφή με πιθανότητες και Στατιστική.

Προσωπική ιστοσελίδα του Πέτρου Δελλαπόρτα

Σχετικές ομιλίες