Ζηρίνης Γιάννης
Χατζηνικολάου Μπέττυ
Ιωάννου Στράτος
Μπένος Σταύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/01/2015
Διάρκεια
01:27:40
Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Κοινωνία των Πολιτών
Ετικέτες
πολιτιστική διαδρομή, τουριστικό προϊόν, αρχαία μνημεία, αρχαία θέατρα, Ήπειρος, τοπική οικονομία, τοπικά προϊόντα
«Πολιτιστικές διαδρομές» είναι η ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Megaron Plus σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος.
Η πολιτιστική διαδρομή είναι ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν, το οποίο διαμορφώνεται με βάση ένα συγκεκριμένο συνεκτικό στοιχείο και έχει ως στόχο να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής (κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά). Αποτελεί μια ολιστική αντιμετώπιση του πολιτισμού, που εμπεριέχει παρεμβάσεις για τα ίδια τα αρχαιολογικά μνημεία, αναβάθμιση αλλά και δημιουργία μόνιμων έργων υποδομής και πρόσβασης. Παράλληλα, ενσωματώνει την παράδοση, τα τοπικά προϊόντα και ενεργοποιεί τους πολίτες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση από όλους τους αρμόδιους φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ενός πρώτου πιλοτικού προγράμματος Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.
Ο ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος κ. Ιωάννης Ζηρίνης, ο πρώτος από τους ομιλητές, είναι εμπειρογνώμων σε θέματα ανάπτυξης και ευρωπαϊκών πόρων και η ομιλία του έχει τίτλο «Πολιτιστικές διαδρομές: η δύναμη των συνεργειών όταν γίνεται πράξη». Μια πολιτιστική διαδρομή εξελίσσεται σε τουριστικό προϊόν με κατάλληλο σχεδιασμό που αναδεικνύει όλους τους πόρους μιας περιοχής: πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς και ανθρώπων. Ο σχεδιασμός της (πολιτιστικής) διαδρομής αξιοποιεί όλες τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, φέρνει σε επαφή την κοινωνία των πολιτών με την επιχειρηματικότητα, προτάσσει τις συνεργασίες και τις συνθέσεις. Οι διαδρομές, όταν γίνουν πράξη, θα στηρίξουν και θα αναπτύξουν τις τοπικές οικονομίες. Ο Ιωάννης Ζηρίνης θα αναλύσει επίσης τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει λύση για πολλές περιοχές της χώρας.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει η δεύτερη ομιλήτρια, η κ. Μπέττυ Χατζηνικολάου, νομικός και εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρισμού. Η εισήγησή της έχει θέμα: «Η πολιτιστική διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου: ένα ολοκληρωμένο εγχείρημα σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό». Στην περίληψη της εισήγησής της, η Μπέττυ Χατζηνικολάου εστιάζει το ενδιαφέρον της στην παρουσίαση ενός πρωτότυπου για τη χώρα μας εγχειρήματος: τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και επώνυμου τουριστικού προϊόντος με συνεκτικό στοιχείο τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου (Νικόπολης, Κασσώπης, Αμβρακίας, Δωδώνης και Γιτάνων), με στόχο την προσέλκυση του πολιτιστικού τουρισμού και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, με άμεσο όφελος για την τοπική οικονομία. Το εγχείρημα έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνέργειες σε επίπεδο δημόσιων φορέων, ενώ προβλέπει την ταυτόχρονη προώθηση όλων των τουριστικών πόρων της περιοχής με συμβατικά και ψηφιακά μέσα, καθώς και των τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων που επιλέγονται με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια, προκειμένου να «συνδεθούν» με τη Διαδρομή.
Ο κύκλος των ομιλιών κλείνει με εκείνη του πολιτικού μηχανικού κ. Στράτου Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης Περιφέρειας Ηπείρου και Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου «Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου». Ο Στράτος Ιωάννου παρουσιάζει την ομιλία «Τι σημαίνει για την Ήπειρο η πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της». Το εν λόγω έργο προεντάχθηκε για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα προγραμματική περίοδο με πολλούς επαίνους και προϋπολογισμό 37 εκ. ευρώ. Χαρακτηρίστηκε πρότυπο ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πρότασης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και έχει ως πυλώνα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης τον πολιτισμό και συγκεκριμένα τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Αποτελεί μια ολιστική αντιμετώπιση του πολιτισμού, μια εμπνευσμένη μετουσίωσή του σε τουριστικό προϊόν, που εμπεριέχει παρεμβάσεις για τα ίδια τα αρχαιολογικά μνημεία, αναβάθμιση αλλά και δημιουργία μόνιμων έργων υποδομής και πρόσβασης για την Ήπειρο. Παράλληλα, ενσωματώνει την παράδοση, τα τοπικά προϊόντα μέσα από τοπικά σύμφωνα ποιότητας, ενεργοποιεί τους πολίτες. Γεννήθηκε μέσα από μια δημιουργική συνέργεια, ανάμεσα στο σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου. Οι «Πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» αποτελούν μια ολοκληρωμένη ελπιδοφόρο αναπτυξιακή πρόταση για το μέλλον της περιοχής.
Ο Γιάννης Ζηρίνης είναι Hλεκτρολόγος - Μηχανικός, Εμπειρογνώμων σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων. Είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΤΗ Ζυρίχης, στέλεχος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Την περίοδο 2012-2015 συμμετείχε στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στα υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού. Είναι αναπληρωτής του επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας.
Η Ελισάβετ (Μπέττυ) Χατζηνικολάου είναι νομικός με μακρά παρουσία στον Δημόσιο Τομέα του Τουρισμού, αφού υπηρέτησε επί 35 χρόνια στον ΕΟΤ, του οποίου υπήρξε στέλεχος. Στον ΕΟΤ κατέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης και ειδικεύτηκε σε θέματα τουριστικής νομοθεσίας, έρευνας και ανάπτυξης και μάρκετινγκ. Εκπροσώπησε τον ΕΟΤ σε πλήθος τουριστικών εκθέσεων και συνεδρίων, καθώς και σε σημαντικά όργανα της ΕΕ, όπως η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.ά.. Παράλληλα, ανέπτυξε εκπαιδευτικό έργο, καθώς και συγγραφικό έργο στην τουριστική νομοθεσία. Το έργο της στο χώρο των μελετών του Τουριστικού Τομέα (κυρίως των αναπτυξιακών μελετών και μελετών μάρκετινγκ) συνδέεται με αξιόλογες και τιμητικές αναθέσεις, όπως του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), της ΕΤΒΑ, ΤΕΔΚ και Αναπτυξιακών Εταιρειών της Χώρας. Υπήρξε σύμβουλος της ΚΕΔΕ σε θέματα Τουρισμού. Από την 01.04.2015 έως και το Νοέμβριο του 2015 ήταν πρόεδρος του ΕΟΤ. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Ο Στράτος Ιωάννου είναι αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και θεματικός αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου. Με σπουδές πολιτικού μηχανικού, είναι και ο ίδιος επαγγελματίας στον χώρο του τουρισμού (ιδιοκτήτης ξενοδοχείων σε Πρέβεζα και Πάργα). Επίσης, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου «Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου».
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».