Καλλιγά Κυριακή
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
26/09/2015
Διάρκεια
00:19:32
Εκδήλωση
Η΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου "Διάζωμα"
Χώρος
Ξενοδοχείο "Γαλήνη" (Καμένα Βούρλα) - Πολιτιστικό Κέντρο Ορχομενού
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
αρχαιολογία, αρχαιολογική κοινότητα, αρχαία θέατρα, τοπικές κοινωνίες, κοινωνία των πολιτών, αρχαιολογική έρευνα, αναστήλωση αρχαίων μνημείων, Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Η ομιλία αυτή έγινε στο πλαίσιο της Η’ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «Διάζωμα».
Το ΔΙΑΖΩΜΑ ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου και με την καθοριστική συμμετοχή τριών «οικογενειών» που αποτελούν τα συστατικά του στοιχεία: την οικογένεια της αρχαιολογικής κοινότητας (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές κλπ), την οικογένεια των καλλιτεχνών και των διανοουμένων της χώρας και την οικογένεια των τοπικών κοινωνιών (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πολίτες).
Βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να συνδέσει και να υποκινήσει όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας (πολίτες, δημάρχους – περιφερειάρχες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς), με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία, μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.
Με όχημα τους πολίτες και τις ιδέες τους αναπτύσσεται ένα κίνημα πολιτών για τα αρχαία θέατρα που δυναμώνει και πλουτίζεται κάθε μέρα. Με αυτή τη δυναμική τα μνημεία γίνονται το επίκεντρο δύο σημαντικών ιστορικών συναντήσεων: με την κοινωνία των πολιτών από τη μια μεριά και με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, από την άλλη. Η κοινωνικοποίηση των μνημείων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος, είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.
Στο επίκεντρο της φετινής Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος τέθηκε «η στρατηγική για τον ψηφιακό πολιτισμό» και η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στο έργο της ανάδειξης και της αποκατάστασης των μνημείων.
Το παραπάνω θέμα προσπάθησαν να διαφωτίσουν το πρωί της Κυριακής με τις εισηγήσεις τους μέλη και συνεργάτες του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ.κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης και Πέτρος Θέμελης, Ομότιμοι καθηγητές αρχαιολογίας, με θέμα «Ψηφιακό ημερολόγιο ανασκαφής», Κωνσταντίνος Μπολέτης, Δρ. Αρχιτέκτων - Μηχανικός, αναστηλωτής στο θέατρο Διονύσου Αθήνας, με θέμα «Νέες τεχνολογίες στην αναστήλωση των μνημείων», Κώστας Κωνσταντινίδης, «Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό», Γρηγόρης Τσόκας, καθηγητής εφαρμοσμένης γεωφυσικής Α.Π.Θ. «Γεωφυσικές έρευνες», Νίκος Λιανός, αρχιτέκτων, Επ. Καθηγητής ΤΑΜ-∆ΠΘ, «3D Scanning – Θέατρα Γιτάνων και Αβδήρων», Πέτρος Κατσούδας, πολιτικός μηχανικός-μέλος της επιστημονικής ομάδας για αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης, Πρόδρομος Τσιαβός, νομικός, «Ανοιχτά Δεδομένα».
Την Πολιτιστική Διαδρομή στη Στερεά Ελλάδα παρουσίασαν οι κ.κ. Παναγιώτης Νταής, στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, Παναγιώτης Βλάχος, νομικός και Τάκης Μαστραντώνης, Δρ. Χημικός – μηχανικός και σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού. Τη διαδρομή οπτικοποίησε με ένα video ο Κώστας Νέδας, Δρ. τοπογράφος-μηχανικός.
Την Κυριακή στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παρευρέθηκαν ο κος Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και η έφορος Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, κ. Μάνια Παπακωνσταντίνου.
Η Κυριακή Καλλιγά σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε επί 3 ακαδημαϊκά έτη υποτροφία άριστης επίδοσης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ενώ το χειμερινό εξάμηνο του έτους 1992/3 έλαβε υποτροφία ERASMUS από το ίδιο Ίδρυμα και παρακολούθησε το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας (Ιταλία). Τις θερινές περιόδους συμμετείχε σε πανεπιστημιακές ανασκαφές στην Πέλλα Ημαθίας, την Σίνδο Θεσσαλονίκης, το Δίον Πιερίας και το Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης.
Το 1999 ολοκλήρωσε την φοίτηση στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία και θέμα διπλωματικής εργασίας «Η κεραμική από το λάκκο Γ΄ της Κάτω Τράπεζας Αγχιάλου».
Στο ίδιο πάντα Πανεπιστήμιο από το 2005 συνεχίζει τις σπουδές της στον β΄ κύκλο Μεταπτυχιακών Σπουδών για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος, με θέμα διατριβής: «Η κεραμική από το ιερό του Ηρακλή στη Θήβα και οι πρώιμοι αρχαϊκοί χρόνοι στη Βοιωτία».
Από το 1998 έως και το 2006 εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ως αρχαιολόγος με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην ΙΖ΄ ΕΠΚΑ (Πέλλα), στην Β΄ ΕΠΚΑ (Αττική), στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ (Αθήνα) και στην Θ΄ ΕΠΚΑ (Θήβα). Τον Δεκέμβριο του 2005, έπειτα από γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις, διορίστηκε μόνιμη υπάλληλος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και υπηρέτησε αρχικά στην ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ (Μεσολόγγι) και στην συνέχεια στην Θ΄ ΕΠΚΑ (Θήβα) όπου παραμένει με οργανική θέση έως σήμερα. Από το 2009 βρίσκεται σε εκπαιδευτική άδεια καθώς -έπειτα από επιτυχείς γραπτές εξετάσεις- είναι υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
Εκτός του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έχει διδάξει Ιστορία της Τέχνης, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, στα τμήματα Γραφιστικής του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Α. ΔΗΜΗΤΡΕΛΗ στην Θεσσαλονίκη, έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Συντονισμού του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ, Εκπαίδευση και Πολιτισμός». Επίσης συμμετέχει στην ομάδα εργασίας για την εκπόνηση Μουσειολογικής και Μουσειογραφικής Μελέτης, στο πλαίσιο της Επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας, ως υπεύθυνη για την εισαγωγική αίθουσα (Βοιωτία, ο τόπος των μύθων).
Στις επιστημονικές δημοσιεύσεις της Κυριακής Καλλιγά συγκαταλέγονται άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, δημοσίευση κεραμικής σε συλλογικά έργα, συγγραφή λημμάτων σε διεθνείς εκθέσεις κτλ.