Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Σισμάνη–Αδρύμη Βασιλική, Παυλίδης Ευστράτιος, Μπένος Σταύρος, Αγοραστός Κωνσταντίνος, Τσάμης Ευθύμιος, Κοντογεωργάκη Χρυσούλα, Καραζούμπης Χρήστος, Ταβέλης Γιώργος, Μπαρτζιώκα Σούλα

10 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 108:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1710
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Megaron Plus συνεχίζουν και φέτος τη δυναμική τους συνεργασία πραγματοποιώντας ένα νέο κύκλο διαλέξεων, που έχει στόχο να φωτίσει τρία αρχαία θέατρα, λιγότερο γνωστά, ωστόσο εξίσου σημαντικά
 
Μετά τη γνωριμία μας με το Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας  στην Ηλεία, σειρά είχε η διάλεξη για το Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία, με ομιλητές τη Βασιλική Σισμάνη–Αδρύμη, Δρα αρχαιολόγο, πρώην προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών και τον  Ευστράτιο Παυλίδη, αρχιτέκτονα- μηχανικό και συντονιστή . τον  πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Σταύρο Μπένο
 

Τρία κρυμμένα κοχύλια…

Η Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», η οποία έχει στόχο να συμβάλει στην ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων, αγκαλιάζει και φροντίζει όχι μόνο τα γνωστά και περίοπτα αρχαία θέατρα, αλλά και τα λιγότερο γνωστά που κρύβονται σαν κοχύλια στην αγκαλιά της γης.
 
Το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών βρίσκεται ανατολικά του σημερινού χωριού Μικροθήβες του δήμου Νέας Αγχιάλου. Το μνημείο διαθέτει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων (κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα) και έχει υποστεί εκτεταμένη ανακατασκευή στα Ρωμαϊκά χρόνια. Με μέγιστη χωρητικότητα 3.000 θεατές, το θέατρο φιλοξενούσε παραστάσεις αρχαίου δράματος, μουσικούς αγώνες και κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή θηριομαχίες και αγώνες μονομάχων. Το μνημείο εντοπίστηκε το 1992, στα πλαίσια έργου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Έκτοτε το μνημείο ανεσκάφη συστηματικά από το Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση από την τέως Νομαρχία Μαγνησίας, τον Δήμο  Νέας Αγχιάλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επίσης, με την παραπάνω χρηματοδότηση ανατέθηκαν και εκπονήθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες για τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου.
 
Στο πρώτο σκέλος της διάλεξης με θέμα «Το Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών: Η μαγεία της αποκάλυψης ενός μνημείου, οι προοπτικές της ανάδειξής του και οι προσδοκίες», η Δρ.αρχαιολόγος, πρώην προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, Βασιλική Σισμάνη – Αδρύμηπαρουσίασε την ακριβή θέση του θεάτρου και λεπτομέρειες της έρευνας για τον εντοπισμό του θεάτρου, που άρχισε το 1992 και ολοκληρώθηκε το 2013 με  την αποκάλυψη του κεντρικού τμήματος του κοίλου, από το πρώτο  διάζωμα μέχρι την ορχήστρα, των αναλημματικών τοίχων των παρόδων και του σκηνικού οικοδομήματος. Η εισηγήτρια ανέλυσε την αρχαιολογική σπουδαιότητα του μνημείου, το τοποθέτησε ιστορικά και ανέπτυξε τον τελικό στόχο όσον αφορά την αποκατάστασή του,  ώστε να καταστεί επισκέψιμο και να αποδοθεί στο κοινό, προκειμένου να αποτελέσει ένα ακόμη μνημείο γόνιμο και ενεργό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 
Στο δεύτερο σκέλος, με θέμα «Το Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών: Ένα μαύρο κρυμμένο κοχύλι», ο αρχιτέκτων– μηχανικός Ευστράτιος Παυλίδης, ανέπτυξε σημαντικά συμπεράσματα για τη αρχιτεκτονική του θεάτρου, τη χωρητικότητά του, τα στοιχεία που διασώζονται αλλά και αυτά που έχουν καταστραφεί καθολικά, όπως αυτά προέκυψαν από τη έρευνα στον χώρο. Οι κυριότερες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις του θεάτρου είναι η μετατροπή της ορχήστρας σε αρένα για την παρουσίαση θηριομαχιών και σχετικών θεαμάτων και το νέο σκηνικό κτήριο με χαρακτηριστικό μετωπικό τοίχο διακοσμημένο με επάλληλες σειρές κιονοστοιχιών. Με βάση τα συμπεράσματα, από τα δεδομένα της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης και από την εξέταση της υπάρχουσας κατάστασης, προκύπτει η δυνατότητα αναπαράστασης της μορφής του θεάτρου κατά την ελληνορωμαϊκή φάση. Στις βασικές κατευθύνσεις της αρχιτεκτονικής πρότασης είναι η απόδοση μιας πληρέστερης εικόνας, που να παραπέμπει στην αρχική μορφή του θεάτρου. Προέχει η αποκατάσταση της αρχικής μορφής του κοίλου και των αναλημματικών τοίχων των παρόδων. Συγχρόνως προβλέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επισκεπτών και η διαμόρφωση δικτύου πεζοδρόμων κυκλοφορίας για την πρόσβαση των επισκεπτών.
 

 

Σισμάνη–Αδρύμη Βασιλική Δρ.αρχαιολόγος, πρώην προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1951.Είναι διδάκτωρ του τμήματος αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υπηρέτησε στην ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου. Συμμετείχε στις ανασκαφές του Νεολιθικού Διμηνίου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη. Έχει αναλάβει την ανασκαφή του μυκηναϊκού οικισμού Διμηνίου. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές στο Σέσκλο, τις Φερές, την Κάρλα.

Παυλίδης Ευστράτιος Αρχιτέκτων Μηχανικός
Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Αγοραστός Κωνσταντίνος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κωνσταντίνος Αγοραστός, γεννήθηκε στη Λάρισα το 1963.

Απόφοιτος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής του Πειραιά, διδάσκει ως αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ.

Μετά τις δημοτικές εκλογές του 1998, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Λάρισας (1999-2004).

Εξελέγη βουλευτής Λάρισας στις εκλογές του 2004 και σε εκείνες του 2007 με τη Νέα Δημοκρατία.

Εξελέγη Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στις εκλογές του 2010 και ανέλαβε τα καθήκοντα του την 1η Ιανουαρίου 2011.

Στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2014 επανεξελέγη περιφερειάρχης στο δεύτερο γύρο.

Σε δημοσκόπηση που έγινε το 2013, αναδείχθηκε 2ος δημοφιλέστερος περιφερειάρχης στην Ελλάδα.

Τσάμης Ευθύμιος Γιατρός παθολόγος

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Τσάμης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1958 στον Βόλο. Κατάγεται από τη Νέα Αγχίαλο, όπου έζησε μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια.


Το 1976 τελείωσε το 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο Βόλου και πέτυχε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1983. Υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στον Βλοχό Καρδίτσας και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην παθολογία και στην υπερηχοτομογραφία.

Από το 1993 εργάζεται ως ειδικός παθολόγος ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός στην πόλη του Βόλου, όπου και διαμένει μόνιμα. Είναι μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας από το 2002 συνεχώς μέχρι σήμερα και γραμματέας του ΙΣΜ (2004-5, 2008 έως σήμερα).

Συμμετέχει συστηματικά σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια της ειδικότητάς του, καθώς και σε σεμινάρια και ενημερώσεις σε τοπικό επίπεδο.

Δραστηριοποιείται, εξάλλου, στη Νέα Αγχίαλο από το 2002 ως μέλος του ΔΣ του Δήμου Ν. Αγχιάλου και ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για το διάστημα 2006-2007.

Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ν. Αγχιάλου από το 2004 μέχρι το 2009. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο και αρχειονόμο των ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Μαγνησίας Αγγελική Νικολάου και έχουν δύο γιους.

Κοντογεωργάκη Χρυσούλα Πρόεδρος Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού
Καραζούμπης Χρήστος Πρόεδρος Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού "Εν Δράσει"
Ταβέλης Γιώργος Πρόεδρος Φιλοπροόδου Συλλόγου Νέας Αγχιάλου
Μπαρτζιώκα Σούλα Πρόεδρος Σωματείου "Φίλοι Αθανασακείου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Σποράδων"

Σχετικές ομιλίες