Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εθνικοσοσιαλισμός, Ολοκαύτωμα και διαχείριση τραυματικής μνήμης

Κόκκινος Γιώργος

8 Απριλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 103:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3117
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) σε συνεργασία με  το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) διοργανώνουν  ένα νέο κύκλο σεμιναρίων με θέμα Η ταραγμένη δεκαετία του 1940. Πολιτικές διαστάσεις και κοινωνικές εξελίξεις που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Στα δώδεκα σεμινάρια του κύκλου θα επιχειρηθούν κριτικές προσεγγίσεις και αποτιμήσεις των πλέον κρίσιμων γεγονότων της περιόδου, με εισηγήσεις επιστημόνων, καθηγητών πανεπιστημίου εγνωσμένου κύρους και εξειδίκευσης. Στο σεμινάριο θα διδάξουν οι: Τασούλα Βερβενιώτη, Πολυμέρης Βόγλης, Ανδρέας Δεληβορριάς, Πολίνα Ιορδανίδου, Άντα Κάπολα, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γιώργος Κόκκινος, Γιώργος Κουκουλές, Ηλίας Νικολακόπουλος, Προκόπης Παπαστράτης, Σωτήρης Ριζάς, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Γιάννης Σκαλιδάκης και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.



Γιώργος Κόκκινος, Εθνικοσοσιαλισμός, Ολοκαύτωμα και διαχείριση τραυματικής μνήμης

Στην ανακοίνωσή αυτή, θίγονται ζητήματα που αφορούν: α) ζητήματα ορολογίας (Ολοκαύτωμα, Shoah, βιομηχανοποιημένη γενοκτονία), β) την έννοια του τραύματος και της τραυματικής μνήμης, γ) τον θεωρητικό προβληματισμό για τους τρόπους προσέγγισης του Ολοκαυτώματος, δ) την ιστοριογραφία για τον εθνικοσοσιαλισμό και το Ολοκαύτωμα, ε) την ανάδειξη της ιστορικής μοναδικότητας του Ολοκαυτώματος αλλά και τη διερεύνηση των ορίων της σύγκρισής του με άλλες γενοκτονίες, στ) τη «διαχείριση» της τραυματικής μνήμης ιδίως από τη Γερμανία, ζ) την απεικόνιση του Ολοκαυτώματος στη Δημόσια Ιστορία με παραδείγματα από τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο και η) τους τρόπους συμφιλίωσης με το τραυματικό παρελθόν.


Πλούσιο υλικό σχετικό με το θέμα, μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος χρήστης στο ιστολόγιο του ομιλητή: giorgoskokkinos.blogspot.com

Κόκκινος Γιώργος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ο Γιώργος Κόκκινος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Εργάζεται ως καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), όπου υπηρετεί από το 1997, διδάσκοντας Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας. Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης, της Historical Association, της International Society for History Didactics και της IRAHSSE, ενώ συνεργάζεται με την Association for Historical Dialogue and Research. Η επιστημονική του δραστηριότητα αφορά την ιστορία των πολιτικών ιδεών τον 19ο και τον 20ό αιώνα, τη διδακτική της ιστορίας, την ιστορία των αντιλήψεων για το σώμα και τη σωματική αγωγή και την ιστορία της εκπαίδευσης.

Ιστολόγιο του Γιώργου Κόκκινου

Προτεινόμενη ενδεικτική βιβλιογραφία 


Friedlaender Saul, Η ναζιστική Γερμανία και οι Εβραίοι, τόμ. 1-2, Πόλις, Αθήνα 2013.
 
Βαρών-Βασάρ Οντέτ (επιμ.), Εβραϊκή ιστορία και μνήμη, Πόλις, Αθήνα 1998.
 
Κόκκινος Γιώργος, Το Ολοκαύτωμα. Η διαχείριση της τραυματικής μνήμης. Θύτες και θύματα, Gutenberg, Αθήνα 2015.
 

Σχετικές ομιλίες