Ζάχος Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
16/04/2016
Διάρκεια
07:43
Εκδήλωση
3η Συνάντηση των Εταιρικών Μελών του Σωματείου "Διάζωμα"
Χώρος
Ξενοδοχείο PARGA BEACH, Πάργα
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
Σωματείο "Διάζωμα", αρχαία μνημεία, αρχαία θέατρα, αποκατάσταση αρχαίων θεάτρων, συνέργειες πολιτισμού, πολιτιστικές διαδρομές, αειφόρος ανάπτυξη, Ήπειρος
Ένα μοναδικό και πλούσιο σε εμπειρίες τριήμερο απόλαυσαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην 3η Συνάντηση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» με τα Εταιρικά του Μέλη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πάργα από την Παρασκευή 15 έως και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Ήταν όλοι τους εκεί: εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού, των μεγάλων επιχειρήσεων, των παραγωγικών φορέων και των Ιδρυμάτων της χώρας μας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», όλοι μαζί μια αγκαλιά για τα μνημεία, όπως πραγματικά αρμόζει στην ολοκληρωμένη διαχείρισή τους.
Με κεντρικό θέμα «Οι καρποί των Συνεργειών» όλοι οι παραπάνω φορείς ξεδίπλωσαν τις δράσεις τους για την ανάδειξη των αρχαίων μνημείων και παρουσίασαν τις συνέργειές τους, οι οποίες τοποθετούν τα μνημεία στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης παρουσιάστηκαν, επίσης, όλες οι πτυχές του κορυφαίου προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», το οποίο υλοποιείται από όλους τους αρμόδιους φορείς και χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020. Το παραπάνω πρόγραμμα ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων, που έχουν ως στόχο τη συνάντηση των μνημείων με την αειφόρο ανάπτυξη.
Ο Κώστας Ζάχος είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επιβλέποντα καθηγητή τον James R. Wiseman. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στη Βοστόνη παρακολούθησε σεμινάρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (M.I.T.), στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Μετεκπαιδεύθηκε στο Ινστιτούτο Πρωτοϊστορίας και Προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης ως επισκέπτης ερευνητής υπό τον καθηγητή Harald Hauptmann.
Υπηρέτησε ως αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού στις Εφορείες Παλαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, Ολυμπίας, Αττικής, Σπηλαιολογίας-Παλαιοανθρωπολογίας και από το 1987 έως την αφυπηρέτηση του στην Εφορεία Ιωαννίνων, της οποίας διετέλεσε Έφορος.
Οργάνωσε και πραγματοποίησε πολλές σωστικές ανασκαφές, και διηύθυνε τη συστηματική ανασκαφή στο σπήλαιο του Ζα-Νάξου.
Οργάνωσε και διεύθυνε τις εργασίες ανάδειξης του ιερού της Δωδώνης και την αναστήλωση του θεάτρου της.
Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής και διοικητικής του καριέρας στην υλοποίηση του οράματος της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, πραγματοποιώντας εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές, συντηρήσεις και αναστηλώσεις μνημείων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Για το έργο του στη Νικόπολη βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Η υποδειγματική ανάδειξη της Νικόπολης βραβεύτηκε με το βραβείο Europa Nostra.
Οργάνωσε Διεθνή Αρχαιολογικά Συνέδρια και παρουσίασε ανακοινώσεις σε διάφορα ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες που αναφέρονται στην Αιγαιακή προϊστορία και στην Αρχαιολογία της Ηπείρου. Επιμελήθηκε διάφορων περιοδικών εκθέσεων στο Μουσείο Ιωαννίνων, της ίδρυσης τριών Αρχαιολογικών Μουσείων: της Λευκάδας, της Νικόπολης, της Άρτας και της ανακαίνισης και επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.
Το 2002 εξελέγη Επίκουρος καθηγητής της προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών· δεν αποδέχτηκε τον διορισμό του προτιμώντας να παραμείνει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Δίδαξε στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως επισκέπτης καθηγητής και έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νοτίου Αφρικής.
Διετέλεσε υπότροφος του Getty Research Institute.
Είναι Εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και αντεπιστέλλον μέλος του American Institute of Archaeology.