Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων από μαθητές. Σημασία και προοπτικές

Μπελογιάννη Μαίρη

15 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:06:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 768
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το «ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι μια πρωτοβουλία νέων που γεννήθηκε μέσα στους κόλπους της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» και αποτελείται από εκπροσώπους της νεότερης γενιάς των Διαζωματικών μελών. Την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, στο αμφιθέατρο  του Μουσείου της Ακρόπολης, έγινε η επίσημη ανακοίνωση της λειτουργίας του και πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνάντησή του.

Το «ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ» αποτελεί μια «θερμοκοιτίδα» εκκόλαψης καινοτόμων ιδεών, που προέρχονται κυρίως από νέους και ανοιχτούς σε ερεθίσματα ανθρώπους. Οι ιδέες που επεξεργάζονται τα μέλη του «ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» έχουν ως στόχο την προώθηση της κοινής του προσπάθειας του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, αλλά και την ένταξή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

H 2η Συνάντηση του «ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 στον Πολυχώρο Impact Hub στην Αθήνα. Ο τίτλος της φετινής συνάντησης ήταν «ΖΩΣΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ» και, κατά την διάρκεια της, διερευνήθηκαν νέες μορφές επιχειρηματικότητας, νέα εργαλεία άντλησης πόρων, τρόποι αναζήτησης νέων μετόχων στην κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την ένταξή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου καθώς και προτάσεις για νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης. Τέλος, εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας παρουσίασαν τη δική τους, νεανική ματιά για τα μνημεία του τόπου μας.

Μπελογιάννη Μαίρη Φιλόλογος - Δρ. Αρχαιολόγος

Η Μαίρη Μπελογιάννη γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγήτρια φιλόλογος στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο. Την περίοδο 1996-1999 υπηρέτησε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου συνεργάσθηκε με τον καθηγητή Γ. Λάββα, στο Εργαστήριο Διαχείρισης και Προβολής Πολιτιστικού Περιβάλλοντος. Από το 1997 αρθρογραφεί σε περιοδικά, όπως το «National Geographic», το «Corpus», το «Ελληνικό Πανόραμα», το «Γαιόραμα», το «Νέμεσις» και στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Έχει συγγράψει το  «Οδηγός Σχολικών Επισκέψεων», που εκδόθηκε το 2001 από το  Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Μονάδα Τεχνικής Στήριξης και Διαχείρισης των Προγραμμάτων Κινητικότητας», τη μονογραφία με τίτλο: «Αργοναυτική εκστρατεία. Μύθος και πραγματικότητα» που εκδόθηκε το 2002 από το περιοδικό «CORPUS», σειρά: Ιστορία των πολιτισμών, τα κείμενα στο λεύκωμα «Αρχαία σημάδια μέσα στο τοπίο τους» που εκδόθηκε το 2004 από τις εκδόσεις Πατάκη και κυκλοφορεί σε Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά κι έχει κάνει την επιμέλεια των κειμένων μαθητών και μαθητριών του Βαρβακείου Πειραματικού Γυμνασίου που περιλαμβάνονται στην έκδοση με τίτλο: «Ο κόσμος των παιδιών  με αφορμή μια φωτογραφία … του Νίκου Οικονομόπουλου», εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2008. Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», όπου έχει αναλάβει εθελοντικά τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Ως Δρ. αρχαιολόγος και ως φιλόλογος έχει πάρει μέρος με εισηγήσεις σε πολλές επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παράλληλα αρθρογραφεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές ομιλίες

9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - Χαιρετισμοί και εισαγωγικές ομιλίες 00:21:02

Σεπ 17, 2016

9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - Χαιρετισμοί και εισαγωγικές ομιλίες

Γκάτζιος Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος Βαγγέλης Μασσέλος Κωνσταντίνος Πετρόπουλος Ιωάννης Γκιόλας Ιωάννης Μανιάτης Γιάννης Παπαδημητρίου Άλκηστις Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Μπένος Σταύρος

Γλώσσα: Ελληνική