Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου»

Λαμπρινουδάκης Βασίλειος, Γαζούλη Μαρία

17 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 08:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1062
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Αργολίδα οι εργασίες της φετινής, 9ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». 

Το ΔΙΑΖΩΜΑ ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου  και με  την καθοριστική συμμετοχή τριών «οικογενειών» που αποτελούν τα συστατικά του στοιχεία: την οικογένεια της αρχαιολογικής κοινότητας (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές κλπ), την οικογένεια των καλλιτεχνών και των διανοουμένων της χώρας και την οικογένεια των τοπικών κοινωνιών (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πολίτες).
Βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να συνδέσει  και να υποκινήσει  όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας (πολίτες, δημάρχους – περιφερειάρχες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς),  με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία, μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.

Με όχημα τους πολίτες και τις ιδέες τους αναπτύσσεται ένα κίνημα πολιτών για τα αρχαία θέατρα  που δυναμώνει και πλουτίζεται κάθε μέρα. Με αυτή τη δυναμική τα μνημεία γίνονται το επίκεντρο δύο σημαντικών ιστορικών συναντήσεων:  με την κοινωνία των πολιτών από τη μια μεριά και με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού,  από την άλλη.  Η κοινωνικοποίηση των μνημείων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος,  είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

Η φετινή Γενική Συνέλευση είχε θέμα “Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής”, πραγματοποιήθηκε στο Άργος, την Επίδαυρο και το Ναύπλιο και είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας, γενικό γραμματέα του “Διαζώματος» και Διευθυντή των Ανασκαφών στην Επίδαυρο.

Οι εργασίες της Συνέλευσης κορυφώθηκαν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο μικρό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Εκεί, παρουσιάστηκε το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου στο πλαίσιο των παρεμβάσεων σε θέματα φύσης και πολιτισμού», το οποίο σχεδιάζεται την περίοδο αυτή από όλους τους αρμόδιους φορείς. 

Στόχος του ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης του Ασκληπιείου είναι να αποκατασταθεί η αυθεντική υπόσταση του μνημειακού συγκροτήματος και να προσφερθεί στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία: να γνωρίσουν και να βιώσουν το τι ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, αλλά και πώς η θρησκευτική λατρεία συνδυάστηκε με την ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης. Τέλος, μέσω του προγράμματος τα μνημεία του Ασκληπιείου θα συνδεθούν με την αειφόρο ανάπτυξη και τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν οι μελέτες που εκπονούνται στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος: 
Α) «Μελέτη διαμόρφωσης και ανάπλασης διαδρομών περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του περιβάλλοντος χώρου του» που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», INTERAMERICAN.

B) «Μελέτη κήπου ενδημικών και θεραπευτικών φυτών στην περιοχή ΒΔ του ιερού του Ασκληπιού» που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», APIVITA.

Γ) «Οριστική μελέτη Οδοποιίας για την οδική σύνδεση του Ασκληπιείου με το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα» που εκπόνησε αφιλοκερδώς η εταιρεία ΔΡΟΜΟΣ Ε.Π.Ε.

Ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με την παρουσίαση της φιλοσοφίας και των πρώτων συμπερασμάτων της Μελέτης Ψηφιακής Στρατηγικής για τον Πολιτισμό που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», COSMOTE. 

Τέλος, σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η ανακοίνωση της επίσημης έναρξης του προγράμματος Crowdfunding για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, το οποίο υλοποιείται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο πλαίσιο του προγράμματος "ACT FOR GREECE" της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι επίσης εταιρικό μέλος του Σωματείου.


Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντεπιστέλλον μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres των Παρισίων και της Akademie der Wissenschaften της Βιέννης. Μέλος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ΔΙΑΖΩΜΑ και Επικεφαλής της Επιστημονικής ομάδας του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Θεάτρων. Διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων στη Νάξο, την Επίδαυρο και την Παλαιομάνινα. Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο αναφέρεται στην αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαία αρχιτεκτονική, την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την επιγραφική, την αρχαία θρησκεία και λατρεία, τη θεωρία της αρχαιολογίας, καθώς και την Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της ελληνικής αρχαιολογίας διεθνώς.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του ΥΠΠΟ (από το 1984). Μέλος της Academia Europea και ισόβιο μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, όπως επίσης τακτικό μέλος του Γερμανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1989, 1993-1995, 2003-2005), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟ (1998-2007), μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1981-2005) και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2006-2012). Είναι συνεκδότης του περιοδικού Αρχαιογνωσία, τόμων επιστημονικών συνεδρίων, τιμητικών επιστημονικών τόμων και Διεθνών Εγκυκλοπαιδικών Λεξικών (όπως του Lexikon Iconograpicum Mythologiae Classicae).

Γαζούλη Μαρία Επίκουρη Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Βιολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στις ΗΠΑ στο τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown University Medical Center, Washington DC και εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια το Ινστιτούτο Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και αμέσως μετά κατείχε θέση Ειδικού Τεχνικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) στο εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το 2007 εκλέχθηκε Λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο Βιολογία στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξελίχθηκε σε Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Μοριακή Βιολογία και στη συνέχεια σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ. Το ερευνητικό της έργο εστιάζει κυρίως στην μοριακή και γενετική βάση των αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νόσων και του καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, και στην μοριακή ανίχνευση παθογόνων που ευθύνονται για νοσήματα στον άνθρωπο. Τελευταία, ασχολείται και με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην στόχευση του καρκίνου, την απεικόνιση και τη μεταφορά φαρμάκων. Έλαβε υποτροφία Fulbright για την ανάπτυξη νανοανιχνευτών για την ανίχνευση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στον ορθοκολικό καρκίνο στο Πανεπιστήμιο Maryland, College Park, MD, USA. Από το έργο της έχουν προκύψει περισσότερες από 230 διεθνείς δημοσιεύσεις και έχουν λάβει περισσότερες από 8900 αναφορές. Συμμετέχει σε 1 διεθνή και 3 ευρωπαϊκές πατέντες.

Σχετικές ομιλίες

9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - Χαιρετισμοί και εισαγωγικές ομιλίες 00:21:02

Σεπ 17, 2016

9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - Χαιρετισμοί και εισαγωγικές ομιλίες

Γκάτζιος Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος Βαγγέλης Μασσέλος Κωνσταντίνος Πετρόπουλος Ιωάννης Γκιόλας Ιωάννης Μανιάτης Γιάννης Παπαδημητρίου Άλκηστις Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Μπένος Σταύρος

Γλώσσα: Ελληνική