Chantepy Christophe
Φάμελλος Σωκράτης
Κάπρος Παντελής
Lambert François-Michel
Orphelin Matthieu
Κρεμλής Γιώργος
Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική
Ημερομηνία
24/11/2016
Διάρκεια
01:45:28
Εκδήλωση
Κύκλος εκδηλώσεων "Αειφόρος Ανάπτυξη"
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο
Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κατηγορία
Οικονομία, Περιβάλλον
Ετικέτες
οικονομία, κυκλική οικονομία, γραμμικό μοντέλο παραγωγής, βιομηχανική επανάσταση, περιβάλλον, ανακύκλωση, αναπτυξιακή στρατηγική, φυσικοί πόροι
Με την εξάντληση των φυσικών πόρων το γραμμικό μοντέλο παραγωγής που επικρατεί σήμερα (εξαγωγή - κατασκευή - απόρριψη), στο οποίο βασίζεται η οικονομία μας μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, δεν είναι πλέον βιώσιμο. Επείγει λοιπόν να σκεφτούμε ένα νέο μοντέλο, καινοτόμο, αποτελεσματικό και με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Η έννοια της κυκλικής οικονομίας προκύπτει ως μια απάντηση του μέλλοντος, ενσαρκώνοντας το όνειρο μιας ιδανικής οικονομίας στην οποία τίποτα δεν θα χάνεται και τα πάντα θα ξαναδημιουργούνται. Αυτό το νέο μοντέλο προϋποθέτει νέους τρόπους σύλληψης, παραγωγής και κατανάλωσης (περισσότερο τη χρήση αγαθών παρά την κατοχή τους, την ανακύκλωση…) και κυρίως απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων της οικονομικής ζωής (επιχειρήσεις, τοπικές κοινότητες, πολίτες-καταναλωτές).
Στις κοινωνίες μας που μαστίζονται από την κρίση, η κυκλική οικονομία, εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον, προσφέρει μια οικονομική και κοινωνική ευκαιρία. Πράγματι δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, είναι πηγή ανάπτυξης και καινοτομίας και μας δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστούμε ενάντια στην ενεργειακή ανασφάλεια.
Με τον νόμο για τον προγραμματισμό της ενεργειακής μετάβασης προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης, η Γαλλία θέτει την κυκλική οικονομία στον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της.
Στο πλαίσιο του κύκλου «Αειφόρος ανάπτυξη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Επιτροπή Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, διοργάνωσαν μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την κυκλική οικονομία.
Εισαγωγικές ομιλίες:
Christophe Chantepy, πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ομιλητές:
François-Michel Lambert, Πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας
Matthieu Orphelin, διευθυντής Κυκλικής οικονομίας και Αποβλήτων του ADEME (Οργανισμoύ για το Περιβάλλον και τη Διαχείριση της Ενέργειας)
Γιώργος Κρεμλής, επικεφαλής της Διοικητικής Μονάδας Περιβαλλοντικής Ενσωμάτωσης και Εκτιμήσεων Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Εισαγωγή και συντονισμός: Παντελής Κάπρος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέλος της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος (EMEKA).
Ο Christophe Chantepy γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1959
Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
Σύμβουλος Επικρατείας
Σπουδές
-Μηχανικός διπλωματούχος της Ecole centrale de Paris (1981)
-Πτυχιούχος του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών των Παρισίων (1982)
-Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (σειρά Denis Diderot – 1986)
Σταδιοδρομία
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1986-1990)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του κ. Michel Charasse, Αναπληρωτή Υπουργού Προϋπολογισμού (1990-1991)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο της Πρωθυπουργού κυρίας Edith Cresson (1991-1992)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Pierre Bérégovoy (1992-1993)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1993-1997), επίτροπος της κυβέρνησης στη συνέλευση εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας, από το 1995
-Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, Αναπληρώτριας Υπουργού Σχολικής εκπαίδευσης (1997-2000)
-Διευθυντής του Γραφείου του κ. Michel Sapin, Υπουργού Δημοσίων Υπηρεσιών και Μεταρρύθμισης του Κράτους (2000-2002)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2002-2007)
-Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, υποψήφιας για τις Προεδρικές εκλογές (2007)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2007-2012), πρόεδρος γραφείου του Τμήματος εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας από το 2010
-Διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Jean-Marc Ayrault (2012-2014)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2014-2015)
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι Έλληνας χημικός μηχανικός και βουλευτής.
Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό.
Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Β' Θεσσαλονίκης και της Γραμματείας.
Εξελέγη βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Στις 4 Οκτωβρίου του 2015 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, διατέλεσε πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της νομιμότητας των δανείων σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ.
Στις 5 Νοεμβρίου του 2016 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο Παντελής Κάπρος είναι καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ.
Από το 2000 έως το τέλος 2004 ήταν Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος. Χρημάτισε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για 5 χρόνια (1995-2000). Ο καθ. Π. Κάπρος είναι Διπλωματούχος Μηχανικός ΕΜΠ, κατέχει 3 Μεταπτυχιακά Διπλώματα (DEAs) στα Οικονομικά, Πληροφορική και Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Dauphine και τη Σχολή Οικονομικής Διοίκησης και Στατιστικής του Παρισιού, καθώς και κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα στη Μαθηματική Οικονομική από το πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie (Παρίσι).
Έχει κάνει περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, έχει εκδώσει τρία βιβλία σε εκδοτικούς οίκους του Λονδίνου και έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της Ενέργειας, Μακροοικονομίας, Επιχειρησιακής Έρευνας και Μαθηματικού Προγραμματισμού. Έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας μαθηματικά μοντέλα για τις Ενεργειακές Αγορές, το Περιβάλλον και τη Γενική Οικονομική Ισορροπία και έχει εικοσαετή επαγγελματική πείρα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον τομέα της Ενεργειακής και Οικονομικής πολιτικής.
Ο Γιώργος Κρεμλής γεννήθηκε στη Ρόδο, σπούδασε νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο συγκριτικό και ευρωπαϊκό δίκαιο στο Παρίσι και στο Στρασβούργο.
Είναι προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην ΓΔ Περιβάλλοντος βρίσκεται από το 1995 ενώ προηγουμένως κατείχε τη θέση νομικού συμβούλου στην Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διάφορες υψηλές θέσεις στην ελληνική διοίκηση. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.