Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κοινωνίες σε μετάβαση‐παιδιά σε κίνδυνο - Εισαγωγικές ομιλίες

Πουλόπουλος Χαράλαμπος, Δραγώνα Θάλεια, Μαραβέγιας Ναπολέων, Φωτίου Θεανώ

1 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 38:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 824
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η σημερινή εποχή της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζεται από την οικονομική και κοινωνική κρίση και την έκρηξης του προσφυγικού κύματος, προκαλεί έντονη ανησυχία στην πολιτεία, στους θεσμούς, στους κοινωνικούς φορείς και στους επαγγελματίες πρόνοιας και ψυχικής υγείας.
 
Χαρακτηριστικό φαινόμενο της εποχής είναι η αύξηση του μετακινούμενου πληθυσμού που οδηγεί όλο και περισσότερα άτομα στο περιθώριο και θέτει σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο τα ασυνόδευτα ιδιαίτερα ανήλικα αλλά και εν γένει τα μικρά παιδιά ακόμη και όταν συνοδεύονται από τις οικογένειες τους ή ακόμη και όταν συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα στην οποία γεννήθηκαν. Παράλληλα, όμως και πολλά παιδιά που μπορεί να συνοδεύονται από γονείς ή συγγενικά πρόσωπα, διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, που έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη νοητική και ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και υγεία.
 
Όταν στις συνθήκες αυτές προστεθεί το άγχος της μετάβασης που συνυπάρχει με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα καθίσταται πλέον σαφές ότι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών τίθεται σε άμεσο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας. Επιπλέον ο κίνδυνος απώλειας στέγης, εξαθλίωσης ή/και διαμονής στο δρόμο αλλά και ο φόβος ότι αρκετά από αυτά τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν θύματα trafficking, να εμπλακούν με παραβατικές συμπεριφορές και χρήση ουσιών προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους και άρα να αποσυνδεθούν πλήρως από τον κοινωνικό ιστό, παραμένει έντονος.
 
Τα παιδιά και ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες αποτελούν το πιο ευάλωτο τμήμα των ανθρώπινων ροών με σαφή ανάγκη για παρέμβαση της πολιτείας και των δομών κοινωνικής πρόνοιας και αρωγής.
 
Τα ζητήματα αυτά διαπραγματεύεται η παρούσα ημερίδα καθώς επίσης τις εμπειρίες της μέχρι σήμερα καλής πρακτικής, αλλά και τις δυσκολίες και τα προβλήματα από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πουλόπουλος Χαράλαμπος Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο Δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εργάζεται στον τομέα αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης από το 1983 και διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) από το 1995 έως το 2013. Συμμετείχε στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη των Ελληνικών Θεραπευτικών Κοινοτήτων για εξαρτημένους από ψυχοτρόπες ουσίες και στην ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και κοινωνικής επανένταξης.

Σπούδασε κοινωνική εργασία στην Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Η διδακτορική του διατριβή πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Bradford με θέμα την πρόωρη εγκατάλειψη της θεραπείας από τους εξαρτημένους χρήστες. Πραγματοποίησε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, King’s College στα θέματα της επαγγελματικής εξουθένωσης επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην Ελλάδα και στην Αγγλία.

Είναι πρόεδρος της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (W.F.T.C.) και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (E.F.T.C.). Η εμπειρία του στο χώρο των θεραπευτικών κοινοτήτων συνδέθηκε με τη θεωρία και την πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας και αποτέλεσε αντικείμενο της διδασκαλίας του στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης την περίοδο 1999-2003. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για τις εξαρτήσεις που συνδιοργανώνεται από το King’s College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο Virginia Common wealth των ΗΠΑ.

Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι, επίσης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρδηττός», που αποτελεί πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής του Μετς.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Εξαρτήσεις: Οι θεραπευτικές κοινότητες", Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα ενώ από τις Εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί το βιβλίο του "Κοινωνική Εργασία και Εξαρτήσεις: Οι κοινότητες της αλλαγής", καθώς και το βιβλίο "Κρίση, φόβος και διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής".  Είναι, επίσης, είναι -συγγραφέας του βιβλίου "Δυναμική των Ομάδων και Αλλαγή στους Οργανισμούς"  (2016).

Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται εκτός από τον τομέα των εξαρτήσεων στην εποπτεία και συμβουλευτική οργανισμών και ατόμων και στη δυναμική των ομάδων με έμφαση στη διαδικασία της αλλαγής και στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

Δραγώνα Θάλεια Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ

Η Θάλεια Δραγώνα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας και Πρόεδρος στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε Ψυχολογία στην Ελλάδα και την Αγγλία και το 1984 έλαβε τον τίτλο της διδάκτορος στην Κοινωνική Ψυχολογία από το Aston University in Birmingham.

Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται σε θέματα κοινωνικής ταυτότητας και στη διαπλοκή ατομικών και συλλογικών διεργασιών. Ειδικότερες θεματικές των ερευνητικώ ενδιαφρόντων της είναι η κοινωνιοψυχολογική ταυτότητα και οι ομαδικές σχέσεις, η διαπολιτισμική εκπαίδευση και ο εθνοκεντρισμός του εκπαιδευτικού συστήματος, οι κοινωνικές διακρίσεις, η πρόληψη και η προαγωγή της πρώϊμης ψυχοκοινωνικής υγείας, η μετάβαση στη γονική ιδιότητα, συγκρότηση της πατρότητας/ανδρισμού. Επίσης την απασχολούν θέματα ερευνητικής μεθοδολογίας και η σχέση ποσοτικών και ποιοτικών τεχνικών. Έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει εκτενή ερευνητική δραστηριότητα καθώς και εφαρμοσμένη πράξη γύρω από τη μειονότητα στη Θράκη.

Μαραβέγιας Ναπολέων Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία Grenoble με υποτροφία της ΑΤΕ και του Ιδρύματος Ωνάση όπου απέκτησε το DEA στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση και το Doctorat d Etat στην Οικονομική Επιστήμη με Άριστα 1983.

Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Grenoble Μακροοικονομική και, αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, προσελήφθη για μικρό διάστημα ως ειδικός συνεργάτης του Υπουργείου Γεωργίας.

Στη συνέχεια εργάστηκε για τέσσερα χρόνια (1985-1989) ως ερευνητής στο «Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών» με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή Τάσο Γιαννίτση και αντικείμενο τις επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στην ελληνική οικονομία.

Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής (1993) και καθηγητής (1997) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου διδάσκει μέχρι σήμερα Πολιτική Οικονομία Αγροτική Πολιτική και Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Επίσης από το 1989 μέχρι το 1996 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του μαθήματος "Θεωρία και Πολιτική της Περιφερειακής Ανάπτυξης". Σήμερα είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια με δημοσιευμένες εισηγήσεις. Έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις σε όλα σχεδόν τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς και στα ξένα πανεπιστήμια του Montpellier της Valencia και της Οξφόρδης. Από το 1993 είναι κάτοχος μίας Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Οικονομία από το σύνολο 4 παρόμοιων εδρών που έχει χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα ελληνικά πανεπιστήμια ενώ ήταν και Επιστημονικός Υπεύθυνος πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Παράλληλα είναι: 
-Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης (1993-1998)
-Μέλος Διεθνών Επιστημονικών Δικτύων RAFAC NATURA κά 
-Μέλος Συντακτικών Επιτροπών τριών Επιστημονικών Περιοδικών Επιθεώρηση Αγροτικής -Οικονομίας Επιθεώρηση Αστικών και Περιφερειακών Μελετών Επιθεώρηση Αγροτικής Έρευνας 
-Μέλος ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας ΕΘΙΑΓΕ 
-Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών ΕΚΕΜ

Διετέλεσε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου (2012).

Φωτίου Θεανώ Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η Θεανώ Φωτίου είναι Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Τελείωσε το ΣΤ’ Γυμνάσιο Θηλέων, τη σχολή Αρχιτεκτόνων στο ΕΜΠ και DEA στην αστική γεωγραφία στο Παρίσι. Διορίστηκε βοηθός στο ΕΜΠ (1972) με εισήγηση του καθηγητή Θουκυδίδη Βαλέντη.

Δίδαξε Αρχιτεκτονική Σύνθεση και αστικό σχεδιασμό στη Σχολή αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και επίσης σε άλλες σχολές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων όπως:

Royal College of Art London (RCA),
Bartlett School of Architecture and Planning (UCL),
the Architectural Association (ΑΑ) στο Λονδίνο και
Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona στη Βαρκελώνη.

Συντονίστρια προγραμμάτων Erasmus και Socrates, συνιδρύτρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Τρίτη Ηλικία. Εκλεγμένο μέλος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) επί σειρά ετών.

Κατέχει μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών βραβείων και διακρίσεων σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.

Ερευνήτρια σε 4 τομείς:

Αστικός σχεδιασμός,
Κατοικία και αστική πολυκατοικία,
Σχεδιασμός ιστορικών κελυφών,
Διδακτική μεθοδολογία.

Πρωτοστάτησε στο κίνημα των βοηθών επιμελητών για την αναγέννηση των ελληνικών ΑΕΙ και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα κινήματα για την υπεράσπιση του άρθρου 16 και του δημόσιου δωρεάν ΑΕΙ.

Στη Βουλή εισηγήθηκε ζητήματα Παιδείας και Έρευνας και συμμετείχε στην επιτροπή προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εργάστηκε στο πρωτόγνωρο πεδίο των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιούργησε ο Ελληνικός λαός για να επιβιώσει και να αντισταθεί.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εκλέχτηκε βουλευτής στην Β περιφέρεια Αθηνών και ορίστηκε Αναπληρωτής  Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 27 Ιανουαρίου 2015.

Έχει ένα γιό και έναν εγγονό.

Σχετικές ομιλίες

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους - Τέταρτη ενότητα: Στρογγυλό τραπέζι - Τοποθετήσεις εκπροσώπων κινηματογραφικών φορέων & Κινηματογραφιστών 129:42

Απρ 25, 2017

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους - Τέταρτη ενότητα: Στρογγυλό τραπέζι - Τοποθετήσεις εκπροσώπων κινηματογραφικών φορέων & Κινηματογραφιστών

Παπαδόπουλος Αντώνης Μουζάκη Δέσποινα Παπαδόπουλος Χρήστος Φατούρος Άρης Σπύρου Δημήτρης Χαντζής Αλέξανδρος Παπαδόπουλος Χάρης Καφαντάρη Λίλα Δελιοτζάκης Μένος Μπάστα Αμέρισσα Λυκουρέσης Τώνης Φλέσσα Κλεώνη Νάκος Δημήτρης

Γλώσσα: Ελληνική