Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ταξιδεύοντας με άμαξα πολυτελείας (Carpentum) στην αρχαία Εγνατία οδό, από την Τόπειρο του Νέστου ως τη Δύμη και την Πλωτινόπολη του Έβρου, θα ανακαλύψουμε τα μνημεία της Θράκης

Τριαντάφυλλος Διαμαντής

9 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 35:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 983
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Τριαντάφυλλος Διαμαντής

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
09/09/2017

Διάρκεια
35:45

Εκδήλωση
10η Γενική Συνέλευση Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Χώρος
Ίδρυμα Παπανικολάου, Κομοτηνή - Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"

Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση

Ετικέτες
Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού, Via Egnatia, Εγνατία οδός, μνημείο

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Ι΄ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συνέλευσης 400 μέλη και φίλοι του Σωματείου περπάτησαν πρώτοι στα βήματα της Πολιτιστικής Διαδρομής της “VIA EGNATIA”.
 

Η φετινή Γενική Συνέλευση ονομάστηκε τιμητικά «ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ» από το όνομα της μεγάλης χορηγού του Σωματείου. Επιπλέον, στην κα Πολυτίμη Ανδριοπούλου απονεμήθηκε τιμητικά ο τίτλος του ευεργέτη – μέλους του Σωματείου.
 

Η Ι΄ Γενική Συνέλευση ήταν αφιερωμένη στην «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ – VIA EGNATIA», ένα καινοτόμο πρόγραμμα που σχεδιάζεται από τους αρμόδιους φορείς και φέρει τη σφραγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του αείμνηστου Περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη. Στόχος του προγράμματος, το οποίο έχει ενταχθεί ως Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αν. Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020» με το ποσό των 55,2 εκ. €, είναι η ανάδειξη των πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων που διαθέτει η Περιφέρεια και η σύνδεσή τους με την τοπική οικονομία.
 

Κατά την επίσκεψη των μελών του Διαζώματος στο αρχαίο θέατρο της Θάσου παρευρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κα Λυδία Κονιόρδου.
 

Το Α΄ μέρος των εργασιών της Ι΄ Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή. Ο Πρόεδρος του «Διαζώματος»  κ. Σταύρος Μπένος, παρουσίασε τον απολογισμό του Σωματείου για το έτος 2017. Με κεντρικό μήνυμα «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής» και η «Via Egnatia ενώνει τις ζωές και τα όνειρά μας», ο κ. Μπένος αναφέρθηκε αρχικά στα δύο κορυφαία επίπεδα δράσης του Σωματείου: α) το πνευματικό – ιδεολογικό, το οποίο αφορά τη μετάβαση από το σύστημα κρατικής διαχείρισης στη διαχείριση των δημόσιων αγαθών μέσα από τη δύναμη των συνεργειών, β) το προγραμματικό επίπεδο της οικοδόμησης του προγράμματος της πολιτιστικής διαδρομής.
 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης, σπουδαίοι αρχαιολόγοι της Βορείου Ελλάδας, οι κ.κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, (Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων), Χρύσα Καραδήμα (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης), Πολυξένη Τσατσοπούλου (Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων), και Κωνσταντίνα Καλλιντζή (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης) παρουσίασαν τον τεράστιο μνημειακό πλούτο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τριαντάφυλλος Διαμαντής Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων

Ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στην περιοχή της Θράκης, διενεργώντας ανασκαφές σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Πιο σημαντικές θεωρούνται οι έρευνές του στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης, στα φρούρια της παρανέστιας περιοχής, στους μεγαλιθικούς τάφους της Ρούσσας και σε ταφικούς τύμβους των περιοχών Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου, στους οποίους αποκαλύφθηκαν τάφοι του 5ου - 4ου αι. π.Χ., αλλά κυρίως ταφές-καύσεις του 1ου - 3ου αι. μ.Χ.. Οι επιστημονικές του ανακαλύψεις στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης από τον Νέστο ως τον Έβρο, προσέθεσαν περισσότερες από 120 νέες θέσεις στον αρχαιολογικό χάρτη της Θράκης. Η τελευταία του ανασκαφή έγινε στη Μικρή Δοξιπάρα-Ζώνη, στον τύμβο των αμαξών και των αλόγων.

Πήρε μέρος σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τις πρώην Νομαρχίες της Θράκης για την προβολή των μνημείων της αρχαίας Θράκης με διαλέξεις και εκθέσεις φωτογραφιών και εκμαγείων, που οργανώθηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Εκθέσεις, ανακοινώσεις, άρθρα και άλλες εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, εγκυκλοπαίδειες και αρχαιολογικά περιοδικά. Υπήρξε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού σε δυο διεθνείς συνδιασκέψεις της UNESCO, στην Καμπούλ και στο Παρίσι, για την προστασία των μνημείων του Αφγανιστάν.

Είναι μέλος επιστημονικών φορέων εγνωσμένου κύρους (Διεθνής Επιτροπή Ινδοευρωπαϊκών Σπουδών, Διεθνής Ακαδημία των Μεδίκων της Φλωρεντίας, Ινστιτούτο Θρακολογίας της Βουλγαρίας κ.ά.).

Σχετικές ομιλίες