Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Βιοκλιματικός σχεδιασμός κατοικιών. Πρόληψη ή Μετασκευή;

Μάντζιου Λένα

1 Φεβρουαρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2601
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο άκρατος καταναλωτισμός συνάδει με την οικολογία  και την  “πράσινη αρχιτεκτονική”;


Η αρχιτέκτων και επίκουρη καθηγήτρια Λένα Μάντζιου θεωρεί ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας   και υποστηρίζει ότι η ποιότητα στην αρχιτεκτονική έχει βιοκλιματικό υπόβαθρο.


Επιχειρεί μια αναδρομή από τη Κνωσό έως το πρόσφατο παρελθόν, με στόχο την επισήμανση μακροβιότατων κτιριακών τύπων  και κατασκευαστικών πρακτικών, που εναρμονίζονται με το κλίμα και τον βίο των Ελλήνων.   Η αναφορά στο  παρελθόν χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για να προεκτείνει τη σκέψη των ακροατών πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας, στο συσχετισμό των βιοκλιματικών παραμέτρων με την ποικιλότροπη ζωή.


Στη συνέχεια εστιάζει στις αρχές του ηλιακού σχεδιασμού και επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας ανάλογα με τον προσανατολισμό της όψης. 
Μέσα από την  αναλυτική παρουσίαση χαρακτηριστικών περιπτώσεων κατοικιών, αναδύεται το ενδιαφέρον  της   για την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του τόπου, ως ένα ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται να ενταχθεί το νέο κτίσμα. Τα χαρακτηριστικά του τόπου γίνονται πηγή έμπνευσης είτε για την αξιοποίηση πλεονεκτικών τοπογραφικών ιδιαιτεροτήτων είτε για την άμβλυνση των μειονεκτικών  παραμέτρων. Τα κτίσματα, ως ηλιοτρόπια στρέφονται προς τον ήλιο, πέρα από τη συλλογή θερμικής ενέργειας, για τη δημιουργία φωτεινών και ευχάριστων εσωτερικών χώρων.  Η εξωτερική σκίαση και ο διαμπερής αερισμός προσφέρουν θερμική άνεση στους ενοίκους κατά τη θερινή περίοδο.


Στο αρχικό ερώτημα της διάλεξης “πρόληψη ή μετασκευή;“  θεωρεί   ότι οι επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια είναι εφικτές, ενεργειακά αποδοτικές λύσεις, με ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα, μέσα όμως στους περιορισμούς που θέτει η υφιστάμενη κατασκευή και η οικονομική δυνατότητα.   Είναι υπέρμαχος της πρόληψης, υποστηρίζοντας ότι τα παθητικά βιοκλιματικά συστήματα είναι συστατικά της κεντρικής ιδέας του αρχιτεκτονήματος, για την παραγωγή ενός κελύφους φιλικού προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Μάντζιου Λένα Αρχιτέκτων-Μηχανικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αρχιτεκτονική Σχολή, ΕΜΠ

Η Λένα Μάντζιου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π, στον Τομέα I Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Ως υπότροφος ΙΚΥ εκπόνησε διδακτορική διατριβή με τίτλο: «Μουσείο Τέχνης: Προσδιορισμός των αρχιτεκτονικών μεταβλητών που επηρεάζουν την προετοιμασία του θεατή για την επικοινωνία με το έργο τέχνης».
 

Από το 1985 έως σήμερα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. Το ερευνητικό της έργο και η επιστημονική της δραστηριότητα αφορούν κυρίως ζητήματα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Έχει διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, συμμετοχές σε διεθνείς και πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου, καθώς και δημοσιεύσεις αρχιτεκτονικού ή ερευνητικού έργου. Είναι επιμελήτρια του βιβλίου «Βιοκλιματική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα» και συγγραφέας του ηλεκτρονικού ακαδημαϊκού συγγράμματος: «Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός δημόσιου συγκροτήματος: Το αστικό μουσείο».

Σχετικές ομιλίες