Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ποιο μέλλον για τη Σοσιαλδημοκρατία;

Storck Ulrich, Καμίνης Γιώργος, Σεβαστάκης Δημήτρης, Σωτηρόπουλος Νίκος, Χρηστίδης Παύλος, Χριστόπουλος Δημήτρης, Κοντιάδης Ξενοφών, Μοσχολιού Τζίνα

17 Ιανουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1588

Το ίδρυμα Friedrich Ebert και ο εκδοτικός οίκος «Πόλις» συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση με τίτλο «Ποιο μέλλον για τη Σοσιαλδημοκρατία;» με αφορμή το βιβλίο του συνταγματολόγου, συγγραφέα και διευθυντή του "Ιδρύματος Τσάτσου", Ξενοφώντα Κοντιάδη, «Η Σοσιαλδημοκρατία σήμερα».  Την εκδήλωση στο ινστιτούτο Γκαίτε άνοιξε ο διευθυντής του ιδρύματος Friedrich Ebert, Ulrich Storck, ενώ το συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού. Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωσαν οι Γιώργος Καμίνης (Δήμαρχος Αθηναίων), Δημήτρης Σεβαστάκης (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Σωτηρόπουλος (αναπλ. Γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας), Παύλος Χρηστίδης (Εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Χριστόπουλος (Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και ο Ξενοφών Κοντιάδης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε τόσο στα λάθη του παρελθόντος όσο και στις απαντήσεις που θα πρέπει να δώσει η Σοσιαλδημοκρατία στο μέλλον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά. Οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας όπως η λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ή η απομάκρυνση από το μοντέλο του εθνικού κράτους μας τοποθετούν σε ένα περιβάλλον ανεξιχνίαστο με αποτέλεσμα η χάραξη νέων στρατηγικών να καθίσταται απαραίτητη. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Σοσιαλδημοκρατία στιγμάτισε ιδεολογικά τον 20ο αιώνα. Για το αν η ίδια θα παίξει έναν αντίστοιχο ρόλο και στον 21ο αιώνα, οι απόψεις διίστανται.

Storck Ulrich Διευθυντής, Ίδρυμα Friedrich-Ebert στην Αθήνα

O Ulrich Storck είναι από το 2017 διευθυντής του ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα. Εργάζεται στο ίδρυμα από το 1995 και έχει υπηρετήσει σε γραφεία του ιδρύματος στη Γουινέα/Δυτική Αφρική, στα δυτικά Βαλκάνια, στην κεντρική Αμερική, στο Μαρόκο και στο Λονδίνο.

Καμίνης Γιώργος π. Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Γιώργος Καμίνης, χιακής καταγωγής, γεννήθηκε το 1954 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II και το 1989 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris I. Το 1990 εξελέγη Λέκτορας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1998 Επίκουρος Καθηγητής. Το 2003 εξελέγη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», θέση στην οποία επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2008. Το 2010 παραιτήθηκε από την θέση του «Συνηγόρου του Πολίτη» προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία και εξελέγη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010. Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011. Επανεξελέγη τον Μάιο του 2014, για μία πενταετή θητεία. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα τα ελληνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.

Προσωπικός ιστότοπος του Γιώργου Καμίνη

Σεβαστάκης Δημήτρης Ζωγράφος - Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ - τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δημήτρης Α. Σεβαστάκης, γεννήθηκε το 1960.

Διετέλεσε βουλευτής νομού Σάμου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπήρξε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ μετείχε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Μετείχε ως επικεφαλής στην ελληνική κοινοβουλευτική-επιστημονική ομάδα για θέματα παιδείας-έρευνας-επιχειρηματικότητας στα πλαίσια της τριμερούς επιτροπής για τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Επίσης, ήταν μέλος των επιτροπών της Βουλής: Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, Επιτροπή της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Ζωγράφος, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ).

Δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά από τη δεκαετία του 1980 με πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μουσείο Μπενάκη, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, Αθηναϊκές γκαλερί, Πεκίνο, Μιλάνο κλπ).

Αρθρογραφεί στον ημερήσιο, περιοδικό Τύπο και ειδικές εκδόσεις, με θεματολογία την πολιτική, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Σωτηρόπουλος Νίκος Αναπληρωτής Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας

Ο Νίκος Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές Εμπορικού και Διοικητικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια Θράκης και Λονδίνου (QMUL). Είναι νομικός σύμβουλος ομίλου εταιριών στο χώρο της ενέργειας. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Προεδρεύων της ΟΝΝΕΔ.

Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Χρηστίδης Παύλος Εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ

Ο Παύλος Χρηστίδης σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και από το 2009 έχει δικό του δικηγορικό Γραφείο στο Ναύπλιο. Έχει διατελέσει Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος με την Ελιά. Είναι εκλεγμένος Δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ναυπλιέων, πρόεδρος των σχολικών επιτροπών και εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού. Από τον Ιούλιο του 2015 είναι ο νεότερος εκπρόσωπος τύπου κόμματος, του ΠΑΣΟΚ.

Χριστόπουλος Δημήτρης Κοσμήτορας Σχολής Πολιτικών Επιστημών - Καθηγητής Πολιτειολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα με καταγωγή από την Πελασγία Φθιώτιδος. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Κατσίμη και έχουν τρία παιδιά: τον Γιώργο (2000), την Κατερίνα (2002) και τη Μάγια (2006). Με σπουδές νομικής, πολιτικών επιστημών και θεωρίας του δικαίου στην Ελλάδα (Κομοτηνή), τη Γαλλία (Στρασβούργο, Αμιένη) και το Βέλγιο (Βρυξέλλες) απέκτησε, από το 1992 ως το 1999, εργασιακή εμπειρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη στην Αλβανία και Βοσνία–Ερζεγοβίνη ως διευθύνων περιφερειακού γραφείου στο Brcko. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη (1999-2003) και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2000-2002).

Η συνεργασία του με το Συνήγορο του Πολίτη συνεχίστηκε με την ιδιότητα του συντονιστή του Προγράμματος «Ευνομία» υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στόχο τη στήριξη και παροχή τεχνογνωσίας σε ομόλογους θεσμούς σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (2000-2009). Από το 2009 ως το 2011, διευθύνων ευρωπαϊκού consortium διδυμοποίησης του Έλληνα, του Ολλανδού και του Σλοβένου Συνήγορο υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το νεοπαγή Σέρβο ομόλογο θεσμό.

Από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου εκλέχτηκε λέκτορας το 2003 και επίκουρος καθηγητής το 2008 με γνωστικό αντικείμενο «Συγκριτική Πολιτική: Ευρώπη-Μειονότητες». Το 2012 εξελέγη στην βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και το 2018 έγινε τακτικός καθηγητής. Διδάσκει «Εισαγωγή στην ευρωπαϊκή θεωρία του κράτους και του δικαίου» στους φοιτητές β’ εξαμήνου και ως μαθήματα ελεύθερης επιλογής στο προπτυχιακό: «Μειονότητες στην Ευρώπη», «Ιδιότητα του πολίτη και μετανάστευση» και «Τέχνη, ελευθερία και λογοκρισία». Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών διδάσκει από το 2006 το μάθημα «Μειονότητες στη νεωτερικότητα». Σε προγενέστερη περίοδο, το μάθημα είχε διδαχθεί για τρία χρόνια και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ ξαναδιδάσκεται το 2012 και 13. Παράλληλα, έχει διδάξει ως επισκέπτης σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα εκτός Ελλάδας, όπως στο Πανεπιστήμιο του Essex (Η.Β.), του Βοσπόρου (Τουρκία), Αμιένης (Γαλλία), Columbia (U.S.A), Javaskyla (Φινλανδία). Το χειμερινό εξάμηνο του 2009-2010 στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του άδειας δίδαξε στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου (Σερβία).

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το 2003, και μέλος της Ένωσης από το 1996. Από το 2011 αντιπρόεδρος του συμβουλίου. Η Ένωση είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο των δικαιωμάτων στην Ελλάδα και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

To 2013 εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως το 2016. Το 2016 εκλέχθηκε πρόεδρος της FIDH ως τον Οκτώβριο του 2019. Το συνέδριο της Ομοσπονδίας του απένημε τον τίτλο του επιτίμου προέδρου της.

Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων, του πρώτου think tank που ασχολήθηκε με τα μειονοτικά στην Ελλάδα, και υπεύθυνος, μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη, της Σειράς Μελετών του ΚΕΜΟ, στις εκδόσεις Κριτική (1998-2008) και Βιβλιόραμα (2009-2017).

Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1996 -), της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Θέσεις (1998 -), της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης (2003-) της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2004-2005 και 2008-2010), αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πολιτογράφησης της Περιφέρειας Ανατολική Αττικής (2011-) και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Αριστόβουλου Μάνεση (2002 -).

Γλώσσες εργασίας τα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα στον μεγάλο ελεύθερο χρόνο που προσπαθεί να έχει, σχετίζονται με τα ταξίδια, την πολιτική και τη μουσική.

Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά, μεταξύ άλλων, ζητήματα δικαιωμάτων, μειονοτήτων, μεταναστών, ιδιότητας του πολίτη. Μονογραφίες και αρθρογραφία του κυκλοφορούν ή και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Προσωπικός ιστότοπος του Δημήτρη Χριστόπουλου

Κοντιάδης Ξενοφών Καθηγητής, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Πρόεδρος, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Γεννήθηκε το 1967 στη Χαϊδελβέργη. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Μόναχο. Δικηγόρος Αθηνών από το 1992. Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ως επίκουρος και εν συνεχεία αναπληρωτής Καθηγητής) από το 1998 και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από το 2004, όπου εκλέχθηκε το 2006 πρωτοβάθμιος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας. Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (2008-2010) και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2010-2014). Τον Σεπτέμβριο του 2016  μετακλήθηκε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Από το 1995 Επιστημονικός Διευθυντής και από το 2006 Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, θέση στην οποία διαδέχθηκε τον δάσκαλό του, συνταγματολόγο Δημήτρη Θ. Τσάτσο.

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Institute for European Constitutional Sciences (Hagen-Γερμανία) από το 2008. Συντονιστής του «Research Group on Constitution-Making and Constitutional Change» της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου (IACL) από το 2013. Αντιπρόεδρος του European Institute for Social Security (2008-2011). Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (2005-2011). Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Δι.Κ.Ε.Τε/ΟΤΟΕ από το 2014. Senior Expert του Εθνικού Σημείου Επαφής του Δικτύου FRANET του European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) από τον Απρίλιο του 2016.

Συγγραφέας 23 βιβλίων και περισσότερων από 130 μελετών στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά. Κριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και διευθυντής επιστημονικών σειρών. Προσκεκλημένος ομιλητής σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τακτικός αρθρογράφος στον ημερήσιο τύπο, με περισσότερα από 400 άρθρα. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2000-2006), μέλος Δ.Σ. του Α΄ ΠΕΣΥΠ Αθηνών (2003-2004), εμπειρογνώμονας της ΟΚΕ, Πρόεδρος τη Νομικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2010-2016), διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Προσωπικός ιστότοπος του Ξενοφώντα Κοντιάδη

Μοσχολιού Τζίνα Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική Φιλολογία. Παρουσιάζει καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στο σταθμό Αθήνα 9.84.

Σχετικές ομιλίες