Αναγνωστοπούλου Χριστίνα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/02/2018
Διάρκεια
101:23
Εκδήλωση
Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας - 2ος Κύκλος 2017-2018: Μουσική για την ψυχή μας
Χώρος
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη
Διοργάνωση
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» - Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής»
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
μουσική, ψυχή, μουσικές δυνάμεις, κοινότητα, μουσικοθεραπεία
Ο φετινός δεύτερος κύκλος του επιτυχημένου θεσμού έχει τίτλο «Μουσική για την ψυχή μας» και περιλαμβάνει 4 σεμινάρια κάθε ένα από τα οποία αποτελείται από 2 δίωρες συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη απόγευμα (18:00 - 20:00) από 31 Ιανουαρίου έως και 21 Μαρτίου 2018 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μουσικές δυνάμεις 1: Η περίπτωση της μουσικής στην κοινότητα.
Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η μουσική κρύβει μέσα της ένα ισχυρό δυναμικό που μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο και να τον ωθήσει να κάνει αλλαγές στη ζωή του. Σε ομαδικό επίπεδο, η δύναμη αυτή πολλαπλασιάζεται, και η ομάδα, ή κοινότητα, μέσω της μουσικής αποκτά μία κοινή ταυτότητα, ενισχύεται το συναίσθημα, η κοινωνικοποίηση και η αυτοπεποίθηση των μελών, και συχνά τροποποιείται και η κοινή πορεία της ομάδας. Μεγάλο μέρος της μουσικής στην κοινότητα έχει να κάνει με τη θεώρηση της μουσικής ως πράξη. Μουσικά ο στόχος της είναι να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και μουσικότητα χωρίς να είναι απαραίτητες οι τυπικές μουσικές γνώσεις. Παρόλο που είναι διαφορετική από τη μουσικοθεραπεία, εντούτοις ασχολείται συχνά με ευπαθείς ομάδες και περιβάλλοντα μη τυπικά. Σε αυτή την ομιλία θα παρουσιαστεί αυτό το νέο πεδίο, οι στόχοι και οι τεχνικές που ακολουθούνται, θα συζητηθούν παραδείγματα, η συγγενική σχέση με τη μουσικοθεραπεία, πώς επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της μουσικότητας και της δημιουργικότητας, και η σημασία της ένταξης αυτής της μουσικής πράξης μέσα στα προγράμματα σπουδών μουσικής. Τέλος θα εξεταστεί η σημασία της στην εποχή που ζούμε, καθώς και πώς η επαφή αυτή είναι ικανή να αλλάξει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων για τη μουσική, αλλά και για τον ίδιο τους τον εαυτό.
Η Χριστίνα Αναγνωστοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, της Γλασκώβης, καθώς και στο Queen’s Belfast, όπου και είχε μονιμοποιηθεί. Ταυτόχρονα ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στα πανεπιστήμια Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη και στο City University του Λονδίνου. Το 2006 επέστρεψε στην Αθήνα, κρατώντας πάντα την ερευνητική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την υπολογιστική μουσικολογία, μουσική ψυχολογία, μουσική στην κοινότητα και γνωσιακές επιστήμες. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια σε όλο τον κόσμο, έχει συμμετάσχει σε μεγάλα ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα και είναι κριτής διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Από το 2017 είναι επίσης επιστημονική συνεργάτις του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Με τη μουσική στην κοινότητα ασχολείται ενεργά από το 1991, σε διάφορους φορείς με ευπαθείς ομάδες, συμβάλλοντας έτσι στο κοινωνικό έργο του εκάστοτε πανεπιστημίου στο οποίο υπηρετεί.