Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα οικονομικά του Διαζώματος με μία ματιά

Μπένος Σταύρος

22 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 13:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 272
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το διήμερο της 21ης και 22ας Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 5ης Συνάντησης των Εταιρικών μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην Ελευσίνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «ELEFSINA HOTEL». Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο».

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τη δράση του επιθυμεί να συμβάλει στην ποικιλόμορφη σύνδεση της πόλης της Ελευσίνας με την ιστορία της και τους ανθρώπους της, προκειμένου η αναγόρευσή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 να μην είναι κάτι φευγαλέο και εφήμερο, αλλά να αποτελέσει προίκα για τους κατοίκους και την πόλη, αλλά και για την ίδια τη χώρα.

Τις εργασίες του διημέρου άνοιξαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου και η Επικεφαλής του Τμήματος Τύπου και Μ.Μ.Ε. της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη. Την Κυριακή, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου.

Την πρώτη μέρα των εργασιών παρουσιάστηκε η «Τριλογία της Αθήνας», μια προσπάθεια που καταβάλλεται από τους αρμόδιους φορείς και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος για την Αττική. Στόχος του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση στη σύγχρονη εποχή, της λειτουργικής σύνδεσης που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο με τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Οι πτυχές αυτές φώτιζαν το πολιτικό, πνευματικό, φιλοσοφικό, οικονομικό και εμπορικό μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας. Ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμμάτων που σχεδιάζουν από κοινού όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην πόλη της Ελευσίνας με στόχο την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξή της.

Τη δεύτερη μέρα παρουσιάστηκαν τα ολιστικά προγράμματα (Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, Αρχαιολογικό Πάρκο Ασκληπιείου Επιδαύρου, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Ηρακλείου και Διαδρομή Σαντορίνης), που υλοποιούνται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τους αρμόδιους φορείς και με την καταλυτική συμβολή των εταιρικών του μελών, τα οποία έχουν στόχο την ανάδειξη των μνημείων και τη συνάντησή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η διάρθρωση έγινε σε στρογγυλά τραπέζια (πάνελ) μέσω των οποίων αποτυπώθηκε η δύναμη των συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.

Στη συνάντηση καταγράφηκε η βιωματική πορεία του Σωματείου και το πνευματικό κεφάλαιο που έχει ως τώρα παραχθεί με όλους τους φορείς και τα εταιρικά του μέλη, καθώς και η αξία της δύναμης των συνεργειών, η οποία έχει επιτρέψει τη μόχλευση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την υλοποίηση των παραπάνω έργων πολιτισμού, που αποτελούν ένα τεράστιο αναπτυξιακό και οικονομικό όφελος για τη χώρα.

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Σχετικές ομιλίες