Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Φανταστικά και Απόκοσμα στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη

Μαραμβελιωτάκη Έφη, Σκώττη Τερψιχόρη-Πατρικία

19 Μαρτίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 56:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2039
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ποια ήταν η αντιμετώπιση της απεικόνισης φανταστικών και απόκοσμων πλασμάτων στους Βυζαντινούς χρόνους; Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στην απεικόνιση των πλασμάτων αυτών στο πλαίσιο της βυζαντινής τέχνης; Ποια από αυτά απεικονίζονται ήδη από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες; Και τέλος, ποια ήταν η επίδραση της Δυτικής τέχνης στο ύφος, αλλά και στη θεματολογία των αντίστοιχων παραστάσεων κατά τη μεταβυζαντινή εποχή; Επιχειρείται μια συνοπτική παρουσίαση των παραπάνω ζητημάτων, πάντα με σημείο αναφοράς τα Φανταστικά και Απόκοσμα όντα που παρουσιάζονται στο Ημερολόγιο του Συλλόγου των Φίλων του ΒΧΜ για το 2012.

Μαραμβελιωτάκη Έφη Αρχαιολόγος

Πτυχιούχος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, στην κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Το διάστημα αυτό ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης της Νοτιοανατολικής Ασίας και Άπω Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών “L’Orientale” στη Νάπολη Ιταλίας.


Από το 1996 υπηρετεί στο Βυζαντινό Μουσείο. Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια επιμελήτρια της Συλλογής Παλαιοχριστιανικής Μικροτεχνίας ενώ σήμερα είναι υπεύθυνη για τη Συλλογή του Ιδρύματος Ι. & Δ. Πασσά που έχει παραχωρηθεί στο ΒΧΜ ως χρησιδάνειο.


Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση πολλών περιοδικών εκθέσεων καθώς και στην προετοιμασία της νέας μόνιμης έκθεσης του ΒΧΜ.

Σκώττη Τερψιχόρη-Πατρικία Αρχαιολόγος

Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα, από το οποίο έλαβε και τον τίτλο του Διδάκτορος ―με θέμα διδακτορικής διατριβής σχετικό με τη βυζαντινή εικονογραφία.


Από το 1994 υπηρετεί ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και από το 1995 στο Βυζαντινό Μουσείο. Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια επιμελήτρια της Συλλογής Αντιγράφων του Μουσείου, ενώ σήμερα είναι υπεύθυνη για τη Συλλογή Τριπτύχων. Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση πολλών περιοδικών εκθέσεων αλλά και στην προετοιμασία της νέας μόνιμης έκθεσης του ΒΧΜ.


Έχει συμμετοχές σε συνέδρια και δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά —με θέματα σχετικά με τη βυζαντινή εικονογραφία, καθώς και με την αντιγραφή βυζαντινών και μεταβυζαντινών έργων από σημαντικούς Νεοέλληνες ζωγράφους.