Özel Soli
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
21/10/2018
Διάρκεια
27:11
Εκδήλωση
7ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης - Ο κόσμος το 2019: Οι απειλές και οι προκλήσεις της ανισότητας
Χώρος
Κινηματοθέατρο Ολύμπιον
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS)
Δίκτυο Ναυαρίνο
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, 2019, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη, κεντρική Ευρώπη, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ελλάδα, πρόγραμμα διάσωσης, ελληνική οικονομία, οικονομική κρίση, λαϊκισμός, εθνικισμός, φεντεραλισμός, υπόθεση Κασόγκι, κομμουνισμός, οικονομία τις αγοράς, υπό μετάβαση οικονομίες
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 7ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018, στο Ολύμπιον. Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης.
Μεταξύ των πολλών αξιόλογων ομιλητών ξεχώρισε ο Edmond Alphandery, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος κάλεσε τους φίλους της Ευρώπης να ανασκουμπωθούν και να περάσουν στην αντεπίθεση, αποκαλύπτοντας τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα των λαϊκιστών και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις για τους πολίτες. Για την Ιταλία δήλωσε πως θα ήταν λάθος να παρέμβουν οι Βρυξέλλες και ότι καλύτερα θα είναι να αφεθεί στις αγορές η συμμόρφωση της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Stefan Kornelius, διευθυντής της Sueddeutsche Zeitung, ανέδειξε τον ρόλο της Γερμανίας στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, ως του ισορροπιστή ανάμεσα στους φεντεραλιστές και τους εθνικιστές, τον βορρά και το νότο, τη Γαλλία και τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. Ο ίδιος θεώρησε τις προσδοκίες για τη δυνατότητα της Γερμανίας να παρεμβαίνει υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης υπερβολικές.
Ο Lukas Macek, διευθυντής της Sciences Po στη Ντιζόν της Γαλλίας, παρουσίασε την προοπτική της Ευρώπης από την πλευρά της Κεντρικής Ευρώπης και των πρώην κομουνιστικών χωρών και εξήγησε ότι η τιμωρητική πολιτική έναντι του Ορμπάν ή των Πολωνών εθνικιστών μπορεί να αποδειχτεί αντιπαραγωγική.
Ο Anders Aslund, καθηγητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Georgetown, παρουσίασε τα δέκα μαθήματα-συμπεράσματα από τη μετάβαση των πρώην ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών από τον κομουνισμό στην οικονομία της αγοράς. Για τον Aslund είναι χίμαιρα η αναζήτηση συναινέσεων σε περιόδους δομικής κρίσης κι αυτό που χρειάζεται είναι ξεκάθαρο σχέδιο, αποφασιστικότητα και νέα ηγεσία που να μπορεί να τα βάλει με τα κατεστημένα συμφέροντα. Για τη Ρωσία εξέφρασε την απαισιοδοξία του ότι η χώρα θα παραμείνει στάσιμη όσο το πολιτικό της σύστημα δεν αλλάζει και συνεχίζει να ευνοεί την κλεπτοκρατία και τη διαφθορά.
Ο Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες, εξήγησε πως τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης απέτυχαν να μετασχηματίσουν τις δομές της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αποτυπώνεται στη στασιμότητα των εξαγωγών, σε αντίθεση με ότι έγινε σε άλλες χώρες που ήταν σε κρίση.
Ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, παρουσίασε τις αισιόδοξες αλλά και τις απαισιόδοξες πλευρές της ελληνικής οικονομίας σήμερα, μετά από μια δεκαετή κρίση.
Ο Soli Ozel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Τουρκίας, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι. Για τον Ozel, η υπόθεση Κασόγκι επανέφερε στο προσκήνιο την Τουρκία και τον σημαντικό διεθνή της ρόλο, καθώς η χώρα επιχειρεί να περιθωριοποιήσει τη Σαουδική Αραβία και να μονοπωλήσει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στον μουσουλμανικό σουνιτικό κόσμο της Μέσης Ανατολής.
Τέλος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, διευθυντής ερευνών στη διαΝΕΟσις, αναφέρθηκε στις τέσσερις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα η Ελλάδα, με έμφαση στη γήρανση και τη συρρίκνωση του πληθυσμού, ενώ ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος και συνιδρυτής της Upstream, εμψύχωσε τους νέους στο ακροατήριο να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και με μέθοδο και εργατικότητα να πετύχουν να συμβάλουν στην άνθιση της νέας οικονομίας της γνώσης και στην Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πολλοί νέοι Έλληνες επιχειρηματίες μέσα στην κρίση.
Το Συμπόσιο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μέχρι τη λήξη του και χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή και τη συζήτηση μεταξύ ομιλητών και ακροατών. Στο τέλος του Συμποσίου, ο διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνου, Δημήτρης Καιρίδης, ανανέωσε το ραντεβού για το 8ο Συμπόσιο, στις 20 Οκτωβρίου 2019.
Ο Soli Özel είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη και αρθρογράφος στην καθημερινή εφημερίδα Habertürk. Διετέλεσε Tom και Andi Bernstein Fellow στο Schell Center του Yale Law School, προσκεκλημένος ομιλητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο Tufts και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Έχει διδάξει στο UC Santa Cruz, στο Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS), στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και στο Hebrew University. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του EU Institute of Strategic Studies και ήταν Fisher Family Fellow του "Future of Diplomacy Program" στο Belfer Center του Harvard Kennedy School.
Είναι πτυχιούχος στα οικονομικά από το Benningon College (1981) και κάτοχος μάστερ στις διεθνείς σχέσεις από το Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS-1983).
Το έργο του έχει δημοσιευθεί στα: Internationale Politik, Journal of Democracy, Foreign Policy, International Security, Wall Street Journal, Financial Times, New York Times, The Guardian, Bitterlemons-International.