Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΕΚΛΟΓΕΣ 6ΗΣ ΜΑΙΟΥ 2012: Ερωτήματα παλαιά, προσωρινά και νέα

Βούλγαρης Γιάννης, Φαναράς Στράτος, Χατζηπαντελής Θεόδωρος, Νικολακόπουλος Ηλίας

29 Μαΐου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:06:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 5049
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επιστημονική ημερίδα με τίτλο «ΕΚΛΟΓΕΣ 6ης ΜΑΙΟΥ 2012: Ερωτήματα παλαιά, προσωρινά και νέα» οργάνωσε το «Κέντρο Πολιτικών Ερευνών» του Παντείου Πανεπιστημίου, την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 με τη συμμετοχή 17 παλαιότερων και νεώτερων πολιτικών επιστημόνων.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να εξαχθούν κάποια πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών οι οποίες, όπως τόνισε, ο Πρόεδρος του «Κέντρου Πολιτικών Ερευνών» καθηγητής κ. Γιάννης Βούλγαρης στην εισαγωγική ομιλία του «προκάλεσαν μια αποδόμηση του πολιτικού συστήματος κατά τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική περίοδο, θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα ποια θα είναι η εξέλιξη του νέου κομματικού σκηνικού».

Όπως επεσήμανε ο κ. Βούλγαρης, επικαλούμενος την ιστορική εμπειρία και τοποθετώντας τους άξονες της συζήτησης, «στο παρελθόν, οι πολιτικές διαδικασίες μετά τις χρεωκοπίες του ελληνικού κράτους ήταν μακρόσυρτες, με γρήγορες κυβερνητικές  εναλλαγές και αργό σχηματισμό νέων πολιτικών υποκειμένων μετά από μεταβατικές καταστάσεις οι οποίες, συνήθως, δεν ήταν καθόλου ευχάριστες. Είμαστε σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση και σε αυτήν οι επιλογές των επί μέρους κομμάτων αποκτούν τεράστια σημασία γιατί μπορεί να έχουν καθοριστικότερες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πολιτική εξέλιξη της χώρας». Τόνισε δε τη σημασία των διαφαινόμενων αλλαγών στο χώρο της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα «με τρόπο καινοφανή σε σχέση με το παρελθόν».

Η πρώτη Συνεδρία της Ημερίδας περιλάμβανε την εισαγωγική ομιλία του κ. Βούλγαρη και, στη συνέχεια ήταν αφιερωμένη στην «Ανάλυση των δεδομένων» των εκλογών της 6ης Μαΐου στην οποία προχώρησαν ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θόδωρος Χατζηπαντελής και δύο από τους πιο έγκυρους εκλογικούς αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας METRON ANALYSIS κ. Στράτος Φαναράς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Νικολακόπουλος.

Βούλγαρης Γιάννης Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Γιάννης Βούλγαρης, είναι Ομότιμος Καθηγητής του Tμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου δίδαξε Πολιτική Επιστήμη, Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική και Πολιτική Κοινωνιολογία της μεταπολεμικής Δύσης. Διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του αφορούν στην Πολιτική και Ιστορική Κοινωνιολογία, στην Παγκοσμιοποίηση, στην Πολιτική θεωρία και στη Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική. Αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο.

Φαναράς Στράτος Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος, Metron Analysis

Ο Στράτος Φαναράς είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  της Metron Analysis S.A..

Υπήρξε Υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον τομέα πληροφορικής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, Στατιστικός Αναλυτής στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και παρείχε διδασκαλία στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε θέματα θεωρίας των Πιθανοτήτων και Στατιστικής στο πλαίσιο της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής με θέμα Probability Logic & Expert Systems η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε γιατί αφιερώθηκε στην έρευνα αγοράς. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού τμήματος  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην ανάλυση δεδομένων (Μaster από το Middlesex University) και τις τεχνικές δειγματοληψίας (Παν/μιο Southampton), στη Μ. Βρετανία. Είναι μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, της ESOMAR και του WAPOR.

Σήμερα θεωρείται από τους εγκυρότερους πολιτικούς – κοινωνικούς αναλυτές στην Ελλάδα, με σημείο αιχμής την παροχή στρατηγικών κατευθύνσεων και τη δευτερογενή ανάλυση δεδομένων.

Άλλες δραστηριότητές του είναι η παρουσίαση αποτελεσμάτων προεκλογικών και μετεκλογικών ερευνών, η τακτική αρθρογραφία στον ημερήσιο τύπο, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και εκπαιδευτικό έργο σε θέματα έρευνας και στατιστικής ανάλυσης (όπως Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ΕΚΔΔ, ΙΝΕ).

Είναι συνεργάτης του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ-1.

Υπήρξε σύμβουλος έρευνας και εκλογικής στρατηγικής κομμάτων σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Χατζηπαντελής Θεόδωρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής είναι καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ από την ίδρυση του το 2001. Υπηρετεί στο ΑΠΘ από το 1981. Πήρε το πτυχίο του Μαθηματικού Τμήματος και το διδακτορικό του από τον τομέα Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας. Δίδαξε στο τμήμα Μαθηματικών (1981-1990), στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (1990-2001), στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (1994-1995) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2008, 2011, 2012).

Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΠΤΔΕ (1995-97) και Πρόεδρος του ΠΤΔΕ (1997-2001), Αναπληρωτής Πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών (2004-06) και Πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών (2006-09). Από τον Απρίλιο του 2010 είναι μέλος του Δ.Σ. της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. και από τον Ιούνιο του 2011 είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επικεφαλής της ΜΟΔΙΠ του ΠΔΜ.

Συμμετείχε και συμμετέχει σε πλήθος επιτροπών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό σχετικά με τη στατιστική, τη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων σχετικά με εκλογική ανάλυση, δημόσια διοίκηση, πολιτικό μάρκετινγκ, στατιστική, διδασκαλία της στατιστικής, εφαρμοσμένη στατιστική, αστικό και περιφερειακό προγραμματισμό. Συμμετείχε σε πλήθος συνεδρίων και ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τα παραπάνω αντικείμενα.

Ήταν μέλος της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την Νέα Αρχιτεκτονική της Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και στην ειδική επιτροπή για τον Εκλογικό Νόμο. Ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ως εκπρόσωπος του Α.Π.Θ.) και είναι  μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε-Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.). Σχεδίασε το εκλογικό σύστημα εκλογής των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Διετέλεσε Πρόεδρος (2002-06) του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (1994 -2006) και είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Τμήματος της Association of Balkan Statisticians από το 1997. Διετέλεσε επίσης αναπληρωτής υπεύθυνος του έργου «Γραφείο Διασύνδεσης του Α.Π.Θ.» για το διάστημα 2000-2001, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας για το διάστημα 2000-2004, εκπρόσωπος του ΥΠΕΠΘ στην EUROSTAT και εθνικός εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για την πρωτοβουλία 7 (πολίτες και διακυβέρνηση στην κοινωνία της γνώσης) του FP6.

Είναι μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Δημοσκοπήσεων (Σ.Ε.Δ.Ε.Α) (συγκροτήθηκε μετά από συμφωνία του ΣΕΔΕΑ με το Υπουργείο Τύπου).

Νικολακόπουλος Ηλίας Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος (1947-2022) γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στα μαθηματικά στην Αθήνα και την Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies - Θεωρία Πιθανοτήτων - Univ. Paris 6). Από το 1975 έως το 1966 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής). Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία». Από το 1984  δημοσίευσε επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Είχε κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma). Ήταν Πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Σχετικές ομιλίες