Αγριαντώνη Χριστίνα
Βούλγαρης Γιάννης
Ευθυμιόπουλος Ηλίας
Λουλούδης Λεωνίδας
Χριστοδουλάκης Νίκος
Λιβαδάς Σταύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/06/2012
Διάρκεια
01:34:40
Εκδήλωση
Ευρώπη-Βιώσιμη Ανάπτυξη- Μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική παρακαταθήκη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη επίκαιρη παρά ποτέ
Χώρος
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών
Διοργάνωση
Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Κατηγορία
Πολιτική
Ετικέτες
Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Ευρώπη, βιώσιμη ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις
Η πρόωρη απώλεια του Μιχάλη Παπαγιαννάκη (1941 - 2009), άφησε κατά γενική ομολογία ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική πολιτική ζωή, το οποίο γίνεται ακόμα πιο αισθητό τη δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το ηγετικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, ευρωβουλευτής και βουλευτής με τις πραγματιστικές απόψεις και θέσεις, είναι «ο μεγάλος απών» της εποχής καθώς με την ξεχωριστή του σκέψη και τις πολιτικές του πρωτοβουλίες θα μπορούσε να διαδραματίσει σήμερα καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην χώρα.
Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του, το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού που φέρει το όνομά του διοργάνωσε, για να τιμήσει τη μνήμη του, την Τρίτη 5 Ιουνίου την αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εκδήλωση με θέμα «Ευρώπη - Βιώσιμη Ανάπτυξη - Μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική παρακαταθήκη του Μιχάλη επίκαιρη παρά ποτέ».
Στην εκδήλωση αυτή που συντόνισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χριστίνα Αγριαντώνη, μίλησαν:
- ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Βούλγαρης, με θέμα «Η ευρωπαϊκή κρίση και τα ελληνικά προβλήματα»
- ο περιβαλλοντολόγος και πρώην υφυπουργός Ηλίας Ευθυμιόπουλος, με θέμα «Το περιεχόμενο της ανάπτυξης και η ευρωπαϊκή προοπτική»
- ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Λεωνίδας Λουλούδης, με θέμα «Ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και ελληνική γεωργία: Τι είναι και το δεν είναι μεταρρύθμιση»
-και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, με θέμα με θέμα «Μεταρρυθμίσεις και κεντροαριστερά: Πραγματική σχέση ή ρητορεία;»
Τα θέματα που έθιξαν οι ομιλητές αναφέρονται σε κρίσιμα επί μέρους ζητήματα που σχετίζονται με τη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, τα οποία όμως απασχόλησαν έντονα τη σκέψη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και αποτελούν σημεία αναφοράς στην πολύτιμη πολιτική του κληρονομιά.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Σταύρος Λιβαδάς, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και της Γραμματείας του Ομίλου Πολιτικού Προβληματισμού "Μιχάλης Παπαγιαννάκης".
Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα και ιστορία στο Παρίσι, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή το 1984 με θέμα την εκβιομηχάνιση στην Ελλάδα (Paris X-Nanterre). Στα 1988–2002 εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου, εκτός από την έρευνα, συμμετείχε στη δημιουργία του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού–Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, έργο του ΚΝΕ/ΕΙΕ. Έχει διδάξει κυρίως σε μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών στο ΚΝΕ/ΕΙΕ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Universite de Provence της Γαλλίας. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και τα δημοσιεύματά της αφορούν τα πεδία της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας (19ος-20ός αιώνας), της Ιστορίας των Επιχειρήσεων, της Ιστορίας των Πόλεων της Βιομηχανίας και της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών και ερευνητικών δικτύων.
Ο Γιάννης Βούλγαρης, είναι Ομότιμος Καθηγητής του Tμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου δίδαξε Πολιτική Επιστήμη, Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική και Πολιτική Κοινωνιολογία της μεταπολεμικής Δύσης. Διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του αφορούν στην Πολιτική και Ιστορική Κοινωνιολογία, στην Παγκοσμιοποίηση, στην Πολιτική θεωρία και στη Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική. Αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο.
Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος σπούδασε φυσικές επιστήμες. Το 1981 εκδίδει μαζί με άλλους συνεργάτες το περιοδικό Νέα Οικολογία. Το 1990 γίνεται ο πρώτος διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα, θέση που διατήρησε μέχρι το 1999. Διετέλεσε υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (2000-2001). Από το 1998 διευθύνει το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) και το «Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο». Σήμερα είναι διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και συντονιστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Τα Νέα» και έχει συγγράψει βιβλία και κείμενα δοκιμιακού χαρακτήρα.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1952. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1975) και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό και διδακτορικό (1984) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ήταν παρών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1974. Εργάστηκε σε τεχνικές εταιρίες και δίδαξε σε ΤΕΙ, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, στο London Business School και στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας, στο Ινστιτούτο Tinbergen του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (1993-1996) και οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού (1996). Από το 1996 ως το Μάρτιο του 2000 ήταν Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη διαχείριση του Δημόσιου Χρέους (περίοδος κρίσιμη για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη). Στη συνέχεια διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης στο διάστημα 2000-2001 και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο διάστημα 2001-2004.
Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Research Associate στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.
Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες και άρθρα για θέματα οικονομικής πολιτικής, διακυμάνσεων και ανάπτυξης σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Έχει γράψει αρκετά βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Σταύρος Λιβαδάς σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσοβιου Πολυτεχνείου. Εργάζεται ως Μηχανικός Μελετητής και είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας ΤΕΑΜ ΜΗ ΑΕ.
Κοινωνική Δραστηριότητα:
- Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Ο Πολίτης», όλα τα χρόνια της έκδοσής του από το 1976 ώς το 2008 (θάνατο του ιδρυτή –διευθυντή του, Άγγελου Ελεφάντη).
- Ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας του «Ομίλου Αριστερά Σήμερα-ΑΡΣΗ», με πρόεδρο το Μιχάλη Παπαγιαννάκη (2006-2009).
- Ιδρυτικό μέλος και Υπεύθυνος του Κέντρου Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης», μετεξέλιξη της ΑΡΣΗ, μετά το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
- Ιδρυτικό μέλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, υπεύθυνος για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ως την αποχώρησή του από το κόμμα, στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου του 2013.
Ο Σταύρος Λιβαδάς είναι μέλος του Δ.Σ. της "Κίνησης Πολιτών για μια ανοικτή κοινωνία".