Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πολεµώντας και Τραγουδώντας: µια µικρή ιστορία του τραγουδιού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσµίου Πολέµου

Χαρκιολάκης Αλέξανδρος

22 Μαΐου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:23:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1127
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η πολεµική πραγµατικότητα της περιόδου του Δευτέρου Παγκοσµίου Πολέµου αποτέλεσε σαφέστατη πηγή έµπνευσης για συνθέτες. Τα τραγούδια αυτά θα µπορούσαν να διαχωριστούν σε δύο µεγάλες κατηγορίες: εκείνα που γράφτηκαν κατά την εµπόλεµη περίοδο κι εκείνα που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής για να διαδοθούν ανάµεσα σε εκείνους που στελέχωναν τις διάφορες οµάδες αντίστασης.

Στα πλαίσια της ανακοίνωσης αυτής, θα γίνει µία αναφορά στα τραγούδια της πρώτης κατηγορίας αλλά κυρίως θα επικεντρωθούµε σε εκείνα της δεύτερης, παρουσιάζοντας τα υφολογικά στοιχεία τους και τις ιδεολογικές τους καταβολές. Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσουµε να συγκρίνουµε και να εντοπίσουµε τις τυχόν διαφορές που προκύπτουν ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρήσουµε να τις ανάγουµε στο ιδεολογικό πλαίσιο, όπου αυτό είναι εφικτό.

(Η βιντεοσκόπηση της συγκεκριμένης ομιλίας παραχωρήθηκε στο Blod από το αρχείο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη»)

Χαρκιολάκης Αλέξανδρος Μουσικολόγος - Διευθυντής Ορχήστρας

Ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο, απ' όπου αποφοίτησε µε πτυχία Ωδικής, Αρμονίας και Αντίστιξης. Κατόπιν, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Sheffίeld απ' όπου αποφοίτησε µε Bachelor in Music και Master in Music στη μουσικολογία και τη διεύθυνση ορχήστρας. Ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον Αλέκο Ξένο στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε αρχιμουσικός της University of Sheffίeld Students Symhphony Οrchestra και βοηθός αρχιμουσικού στην Sheffιeld Youth Orchestra ενώ έχει διευθύνει όλα τα ορχηστρικά σύνολα του Πανεπιστημίου του Sheffίeld, την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής.

Έχει παρουσιάσει εργασίες του σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Επιμελήθηκε μαζί µε το Νίκο Μαλιάρα την έκδοση του συλλογικού τόμου "Μανώλης Καλομοίρης - 50 χρόνια μετά" (Αφιέρωμα στη συµπλήρωση μισού αιώνα από το θάνατο του συνθέτη η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Fagotto), ενώ ήταν ο επιμελητής της έκδοσης "Η αυτοβιογραφία και το αρχείο του Αλέκου Ξένου" για τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη. Επίσης, επιμελήθηκε σε συνεργασία με τον Χάρη Λαβράνο το βιβλίο "Πηγές μουσικής πληροφόρησης και πληροφοριακή παιδεία" για τις εκδόσεις Fagotto. Είναι Διευθυντής της σειράς «Βιογραφίες Ελλήνων Συνθετών» από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Το βιβλίο που συνέγραψε με την Αύρα Ξεπαπαδάκου με τίτλο "Interspersed with musical entertainment: Music in Greek salons of the 19th century" εκδόθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής το Νοέμβριο του 2017.

Έχει εργαστεί στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» ως μουσικολόγος και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ από τον Ιανουάριο του 2013, ανέλαβε τη διεύθυνση της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Erol Üçer", καθώς και τη θέση του λέκτορα ιστορικής μουσικολογίας στο ερευνητικό κέντρο για τη μουσική ΜΙΑΜ στο Istanbul Technical University. Από τον Μάιο 2017 είναι διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML.

Σχετικές ομιλίες