Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Λάζος Χρήστος

Συγγραφέας, Μεταφραστής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χρήστος Λάζος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 (Σορβόννη).

Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Υπηρεσίες Νέας Γενιάς και Αθλητισμού), ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Ελεύθερου Χρόνου των Νέων (1982-1986), στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1986-1988) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1991-1999) ως στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης ΧΧΙΙ "Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Νεότητα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπεύθυνος για τα προγράμματα Socrates και Comenius). Δίδαξε φιλοσοφία της τέχνης, μεταξύ 1998-1999, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2000-2004). Στο πλαίσιο της θητείας του, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου της παρουσίας της Ελλάδας, ως τιμώμενης χώρας, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001 και εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες, όπως η ίδρυση του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου), η ενσωμάτωση της βάσης δεδομένων της εταιρείας "Βιβλιονέτ ΑΕ" στις υπηρεσίες του ΕΚΕΒΙ, η διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή Προγράμματος Ενίσχυσης των Εκδόσεων στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Το 2003, εξελέγη στη θέση του Γραμματέα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), όπου εργάστηκε από το 2004 έως το 2007.

Είναι Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, υπεύθυνος της σειράς «Αρχαία θέατρα» (2008-2016).

Έχει γράψει τα βιβλία «Μεταξύ» (Άγρα, 1988), «Τόποι και νόστος. Η ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου» (Εστία, 2018) και «Το χέρι της Κλεοπάτρας» (Γαβριηλίδης, υπό έκδοση). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα (από τα γαλλικά: «Παρασκευάς ή στις Μονές του Ειρηνικού» του Μισέλ Τουρνιέ, Εκδ. Εξάντας, 1986, «Πλάτωνος φαρμακεία» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1990, «Η τελευταία λέξη του ρατσισμού» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1992 και από τα γερμανικά: «Του κανενός το ρόδο» του Πάουλ Τσέλαν, Εκδ. Άγρα, 1995). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια για θέματα πολιτισμού, γλώσσας και λογοτεχνίας και έχει συμμετάσχει, με εισαγωγές ή κείμενά του, σε εκδόσεις τέχνης.

ΟΜΙΛΙΕΣ