Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Actions and Grammars

Fadiga Luciano

23 Νοεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:05:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 426
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα τελευταία χρόνια, οι νευροφυσιολόγοι, που παραδοσιακά κρατούν αποστάσεις από κάθε είδους «ολιστικά» ζητήματα, έχουν βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα αισθητικοκινητικά κυκλώματα αποτελούν πιθανώς τη βάση της ανθρώπινης γλώσσας και, πιο συγκεκριμένα, της συντακτικής επεξεργασίας και των μηχανισμών που υποστηρίζουν τη διαπροσωπική επικοινωνία. Ένα κρίσιμο σημείο αυτής της ερευνητικής προσέγγισης είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αναπαριστά τις πράξεις – τις δικές μας και των άλλων – και του τρόπου που προκύπτει η επικοινωνία. Στην εισήγησή μου εστιάζω την προσοχή μου στις πιθανές αναλογίες μεταξύ γλώσσας και των διαφόρων τομέων κινητικής δράσης, για να δείξω ότι αντί να αναζητούμε ομοιότητες μεταξύ του κινητικού σχεδιασμού και των γλωσσικών δομών, θα πρέπει μάλλον να αναζητούμε ομοιότητες στην ιεραρχική διάρθρωση που χαρακτηρίζει τη δομική (νευρωνική) οργάνωση του κινητικού συστήματος.

(Σημείωμα του ομιλητή)

Fadiga Luciano Καθηγητής της Φυσιολογίας, Πανεπιστήμιο της Ferrara

Ο Luciano Fadiga, Καθηγητής της Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ferrara στην Ιταλία και Διευθυντής Κέντρου στο Italian Institute of Technology, ήταν μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τους κατοπτρικούς νευρώνες (mirror neurons) στους πιθήκους μακάκους αλλά και τα πρώτα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη των νευρώνων αυτών στους ανθρώπους.

Έδειξε στη συνέχεια την ύπαρξη ενός κατοπτρικού συστήματος για τον λόγο, στον ακροατή δηλαδή υπάρχει κινητική δραστηριοποίηση κατά την αντίληψη της ομιλίας.

Μελετά σήμερα τις πιθανές ρίζες του γλωσσικού συντακτικού στο κινητικό σύστημα και τη χρήση των κατοπτρικών νευρώνων στη νευρολογική αποκατάσταση. Το επιστημονικό του έργο έχει διεθνή αναγνώριση με περισσότερες από 40.000 αναφορές άλλων επιστημόνων και συγγραφέων. Ο Luciano Fadiga έρχεται σε τακτική βάση στην Αθήνα, αφενός για να διδάξει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική Νευροψυχολογία και Νοητικές Νευροεπιστήμες» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και, αφετέρου, για να συμμετάσχει στις Συζητήσεις για τον Λόγο στο Αιγινήτειο.

Σχετικές ομιλίες