Σταματάκη Σοφία
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
10/06/2015
Διάρκεια
26:31
Εκδήλωση
Ανοικτό Φόρουμ για την Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο
Χώρος
Ξενοδοχείο Electra Palace
Διοργάνωση
Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ)
Κατηγορία
Περιβάλλον, Οικονομία
Ετικέτες
υδρογονάνθρακες, Ελλάδα, Νοτιοανατολική Ευρώπη
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015, στην Αθήνα, το Ανοικτό Φόρουμ του ΙΕΝΕ για την «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο», με τη συμμετοχή στελεχών εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, ειδικών και κρατικών αξιωματούχων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ειδική μελέτη του Ινστιτούτου για την στρατηγική της χώρας στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων.
Μέσα από τις εργασίες του Ανοικτού Φόρουμ του ΙΕΝΕ παρουσιάστηκε και αξιολογήθηκε η πρόοδος των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, παράλληλα, αναδείχθηκαν οι μελλοντικές προοπτικές του τομέα.
Το Ανοικτό Φόρουμ για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε με χαιρετισμό - ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΠΕΝ, κ. Απόστολου Αλεξόπουλου.
Η εναρκτήρια συνεδρία της εκδήλωσης, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του ΙΕΝΕ κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, συνεχίστηκε με την παρουσίαση της τελευταίας μελέτης του Ινστιτούτου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην «Στρατηγική για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα». Τη μελέτη παρουσίασαν οι συγγραφείς της, κκ. Κωστής Σταμπολής (Εκτελεστικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος ΙΕΝΕ), Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου (Γεωλόγος Πετρελαίων, Technical Advisor της Energean Oil & Gas, Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ) και Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, (Δικηγόρος, Partner KGDI και Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ). Ακολούθησε συζήτηση και σύντομη παρέμβαση από τον καθ. Γιάννη Μανιάτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ.
Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η δεύτερη συνεδρία του Ανοικτού Φόρουμ, με συντονιστή τον Δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) καθ. Σοφία Σταματάκη, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, ανέλυσε τις λεπτομέρειες του 2ου Διεθνούς Γύρου Παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που αφορά στις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τις υποψήφιες την 14 Ιουλίου 2015.
Ο Δρ. Charles Ellinas, Διευθύνων Σύμβουλος της Cyprus Natural Hydrocarbons Company Ltd, ανέπτυξε, στη συνέχεια, διάφορες πτυχές των ερευνών και της παραγωγής υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Ισραήλ.
Ακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις των κκ. Δρ. Σπυρίδωνος Μπέλλα, στελέχους (Upstream Expert) της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων του ΥΠΑΠΕΝ, Ιωάννη Γρηγορίου, Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ., Μαθιού Ρήγα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean Oil & Gas και Δρ. Ηλία Κονοφάγου, Χημικού Μηχανικού και Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου της Flow SA, οι οποίοι, στη συνέχεια, συμμετείχαν σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την διατύπωση των συμπερασμάτων εκ μέρους των διοργανωτών.
Χορηγοί του Ανοικτoύ Φόρουμ του ΙΕΝΕ για την «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο» ήταν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και Energean Oil & Gas.
Η Σοφία Σταματάκη είναι κάτοχος του Διπλώματος του Μηχανικού Μεταλλείων – Μεταλλουργού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1979) και του Διδακτορικού Διπλώματος στη Μηχανική Πετρελαίων από το Heriot-Watt University του Εδιμβούργου της Μεγάλης Βρετανίας (1986). Από το 1988 είναι μέλος ΔΕΠ της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π. και το 2002 εξελέγη Καθηγήτρια στη Μηχανική Πετρελαίων και Τεχνολογία Γεωτρήσεων.
Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στις θεματικές περιοχές της τεχνολογίας γεωτρήσεων, μηχανικής πετρελαίων και γεωθερμικών πεδίων και έχει επιβλέψει περισσότερες από 40 διπλωματικές εργασίες και 9 διδακτορικές διατριβές. Έχει αναπτύξει αρκετές συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και έχει συμμετάσχει ή/και επιβλέψει περισσότερα των 20 ερευνητικών έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή ένωση, Εθνικούς Οργανισμούς και τον Ιδιωτικό τομέα, η πλειοψηφία των οποίων σχετίζεται με την τεχνολογία γεωτρήσεων και τη μηχανική πετρελαίων.
Έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 80 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχει παραστεί ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολλά σημαντικά διεθνή συνέδρια και οργανισμούς. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Υπουργού Βιομηχανίας (1995) σε θέματα Πετρελαϊκής Πολιτικής και στην προετοιμασία του 1ου Γύρου Παραχωρήσεων σχετικά με τους υδρογονάνθρακες. Το 2013 ανέλαβε Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.