Φωκάς Αθανάσιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
24/04/2018
Διάρκεια
32:25
Εκδήλωση
Athens Science Festival 2018
Χώρος
Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
SciCo
British Council
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)
Κατηγορία
Μαθηματικά
Ετικέτες
Athens Science Festival, μαθηματικά, αντίληψη, ασυνείδητο, συνείδηση, νερωνικοί μηχανισμοί, αφαίρεση
Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του “Athens Science Festival 2018” που διοργάνωσαν ο Εκπαιδευτικός οργανισμός “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Με ποιον τρόπο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα; Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Φωκά, ένα συγκεκριμένο είδος μαθηματικών προβλημάτων που προκύπτουν στις ιατρικές απεικονίσεις, είναι χρήσιμο για την κατανόηση των νευρολογικών διεργασιών της αντίληψης. Ο ομιλητής τονίζει το ρόλο του ασυνείδητου και περιγράφει προσπάθειες για την μαθηματική διατύπωση της συνείδησης. Διατυπώνει την άποψη ότι η έννοια της αφαίρεσης παρέχει μια βαθιά σύνδεση μεταξύ των μαθηματικών και νευρωνικών μηχανισμών, και ότι αυτή η σύνδεση εμπεριέχει την ουσία για την κατανόηση της σπουδαιότητας των μαθηματικών. Επίσης, παρουσιάζει διάφορα παραδείγματα αφαίρεσης στους νευρωνικούς μηχανισμούς και τη ζωγραφική.
Ο Αθανάσιος Φωκάς είναι ακαδημαϊκός και καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σπούδασε Αεροναυπηγική στο Imperial College (BSc, 1975), Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Caltech (PhD, 1979) και Ιατρική στο University of Miami (MD, 1986). Το 1986, σε ηλικία 33 ετών, εξελέγη καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου Clarkson στις ΗΠΑ. Το 1996 εξελέγη στην έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 στην έδρα Μη-Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Cambridge, όπου και είναι εταίρος του κολεγίου Claire Hall. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο «Naylor» της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αυτό θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει απονεμηθεί το 1991 στον Roger Penrose και το 1999 στον Stephen Hawking. Επίσης, του έχει απονεμηθεί το «Αριστείον των Επιστημών» της Ακαδημίας Αθηνών, βραβείο το οποίο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε Έλληνα ερευνητή των φυσικών επιστημών, της μηχανικής και της Ιατρικής, καθώς και το «Αριστείο Μποδοσάκη», το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε Έλληνες ερευνητές από διεθνή επιστημονική επιτροπή προεδρεύοντος ενός κατόχου βραβείου Nobel. Είναι επίτιμος διδάκτωρ επτά πανεπιστημίων, ενώ του έχει απονεμηθεί η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2009 ανακηρύχθηκε Guggenheim Fellow επί τη βάσει «των λαμπρών του επιστημονικών επιτευγμάτων και των εξαιρετικώς υποσχόμενων επιστημονικών του δυνατοτήτων». Αποτελεί το πρώτο εκλεγμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που διδάσκει Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα και είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας επτά βιβλίων και τριών μονογραφιών. Το «ISI Web of Science» περιλαμβάνει τον κ. Φωκά στη λίστα των μαθηματικών με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως.