Νικολίτσα Δάφνη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/12/2013
Διάρκεια
00:18:17
Εκδήλωση
1ο Ετήσιο Συνέδριο του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ - «Μετά τη Λιτότητα: Πολιτική και Πολιτικές για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη».
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Διοργάνωση
Παρατηρητήριο για την Κρίση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Κατηγορία
Οικονομία, Πολιτική
Ετικέτες
οικονομική κρίση, λιτότητα, Ελλάδα, ευρωζώνη, ανεργία
«Μετά τη Λιτότητα: Πολιτική και Πολιτικές για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη» ήταν το θέμα του 1ου Ετήσιου Συνεδρίου του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Στόχος του συνεδρίου ήταν η αποτίμηση της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, και η διατύπωση νέων προτάσεων πολιτικής. Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου εστίασε στην ελληνική κρίση. Στο πρώτο πάνελ του δεύτερου μέρους διακεκριμένοι έλληνες ειδικοί παρουσιάζουν τις δυνατότητες και προκλήσεις της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Η Δάφνη Νικολίτσα (Οικονομικός Εμπειρογνώμονας, Τράπεζα της Ελλάδος) επικεντρώθηκε σε μια επισκόπηση της ελληνικής κυκλικής ανεργίας, αναδεικνύοντας τόσο τις υπάρχουσες τάσεις όσο και τις διαφαινόμενες προοπτικές. Τόνισε ότι υποτιμήθηκε η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας και η εξάπλωση των μη-εμπορεύσιμων αγαθών, που ήταν δυσανάλογη με εκείνη των εμπορεύσιμων. Εκτίμησε ότι η υψηλή κυκλική ανεργία δεν θα εξελιχθεί σε διαρθρωτική ανεργία εξαιτίας της συσσώρευσης υψηλά ειδικευμένου αποθέματος ανθρώπινου κεφαλαίου.
Το Παρατηρητήριο για την Κρίση λειτουργεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Όλες οι ομιλίες του Συνεδρίου βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιεύονται στο Blod.
Η Δάφνη Νικολίτσα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διατελέσει Οικονομικός Εμπειρογνώμων στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχει εργαστεί σε ερευνητικές θέσεις (Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μονάδα Έρευνας και Ανάλυσης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και στο χρηματοπιστωτικό τομέα (Tudor Proprietary Trading, στην Εμπορική Τράπεζα). Η έρευνα της εστιάζεται στα οικονομικά της εργασίας και στη βιομηχανική οργάνωση.