Τσολάκη Μάγδα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/03/2018
Διάρκεια
23:28
Εκδήλωση
Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα
Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
Διοργάνωση
Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ
Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής
Ετικέτες
φροντιστές ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία, έρευνα, alzheimer, αλτσχάιμερ
Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ υποστηρίζει την ενημέρωση των φροντιστών ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία και την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν στο σύστημα υγείας. Η ΕΠΙΟΝΗ, όντας μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocarers και άλλων δικτύων (EUFAMI, Mental Health Europe κ.α.), προωθεί την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την υποστήριξη των ανεπίσημων φροντιστών στην Ελλάδα.
Μέρος των δράσεων του Δικτύου ΕΠΙΟΝΗ είναι η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Ερευνητές, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, Δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες, δίνουν απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ιατρικής, νομικής, εκπαιδευτικής και εργασιακής φύσης που ενδιαφέρουν το κοινό και ιδιαίτερα τους φροντιστές - περιθάλποντες ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία.
Το Δίκτυο ΕΠΙΟΝΗ στις 13 Μαρτίου 2018 διοργάνωσε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών και Φίλων Πασχόντων Απο Νευροϊνωμάτωση «Ζωή με NF», ημερίδα με θέμα «Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα».
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (WFMH), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του European Brain Council (EBC), της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο “Brain Awarness Week” και της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών.
Στην ημερίδα συμμετείχαν εξέχοντες επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας, όπως ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και τ. πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, Γεώργιος Χριστοδούλου, ο Ψυχίατρος ΕΣΥ, Δημήτριος Κόντης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, καθηγήτρια Α.Π.Θ., Μάγδα Τσολάκη, η Αλλεργιολόγος - με μετεκπαίδευση στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Κέλλη Παναγιωτοπούλου, ο ψυχολόγος, Παναγιώτης Χονδρός, η ψυχίατρος, Σουζάνα Γκρέγκορυ, η Δερματολόγος, Θέμις Σγόντζου, αλλά και η εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών COAFACE Families Europe, Magdi Birtha, η οποία παρουσίασε την πρόσφατη έρευνα της COFACE για τους φροντιστές “Who Cares?”. Η Επιμελήτρια, Θέμις Σγοντζου, αναφέρθηκε στις “Δερματικές Εκδηλώσεις στην Νευροϊνωμάτωση και την αντιμετώπισή τους”.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Καθηγήτριας-Ερευνήτριας Α΄ Δρ. Δήμητρας Μάγκουρα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (12-18 Μαρτίου 2018).
Νευρολόγος - Ψυχίατρος, Ομότιμος Καθηγήτρια ΑΠΘ, Ελληνική εταιρεία νόσου Alzheimer, Εργαστήριο νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, ΚΕΔΕΚ, ΑΠΘ
Εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ από το 1982 όπου σήμερα κατέχει τη βαθμίδα της Ομότιμης Καθηγήτριας. Εργάστησε ως Διευθύντρια στην Α΄ Νευρολογική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος. Δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης 10 χρόνια και ήταν υπεύθυνη του Ιατρείου Μνήμης και Άνοιας της Γ΄ Νευρολογικής Κλινικής στο Γ.Π.Ν. «Γ. Παπανικολάου» από το 1990 έως το 2017. Είναι μέλος πολλών ιατρικών Εταιρειών, είναι συγγραφέας 494 εργασιών εκ των οποίων οι 309 είναι σε διεθνή περιοδικά, (294 στο PubMed) με h-index=42, 45, 47, 54 και περισσότερες από 9017, 9312, 11579 και 13045 αναφορές στις βάσεις, Web of Sciences, Scopus, Google Scholar and Harzing’s publish or perish αντίστοιχα, και 48 Βιβλίων ως μόνη συγγραφέας ή σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε 296 διεθνή συνέδρια και 372 ελληνικά και βραβεύθηκε συνολικά 52 φορές. Είναι μέλος του European Alzheimer Disease Consortium και συμμετείχε σε 16 χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, το ICTUS, INNOMED, EDAR, ENIR, SHARE, BIOMARK-APD, PHARMACOG, LLM, Dem@care, HARC, ΝΙLVAD, Αltoida, AD-GAMING, DESCRIPA, i-Connect, σε 6 ελληνικά -2 Αριστεία, 1 Συνεργασία, 1 «Αρχιμήδης», 1 Ερευνώ, καινοτομώ, και 1 ΕΔΒΜ - και ένα Αμερικάνικο το MIRAGE. Συμμετέχει σε πολλές ελληνικές και διεθνείς μελέτες (35) και είναι μέλος του Editorial Board πολλών Διεθνών περιοδικών. Είναι κριτής σε 339 εργασίες. Είναι η ιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και ιδρύτρια και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών. Έχει διοργανώσει 10 Πανελλήνια Συνέδρια Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, δύο Ευρωπαϊκά, δύο Παγκόσμια και πολλές Ημερίδες και Διημερίδες. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη δύο ολοκληρωμένων Μονάδων φροντίδας ασθενών με άνοια στη Θεσσαλονίκη με 50 άτομα προσωπικό που από το 2007 δέχονται πάνω από 100.000 επισκέψεις τον χρόνο. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και γιαγιά δέκα εγγονών.