Andor László
Χρυσόγελος Νίκος
Hawrot Tadeusz
Χριστοδούλου Γιώργος
Ζορμπάς Σπύρος
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
06/06/2014
Διάρκεια
54:46
Εκδήλωση
Ενδυνάμωση Οικογενειών Ατόμων με Ψυχική Νόσο
Χώρος
Αμφιθέατρο 9,84 - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γκάζι
Διοργάνωση
Κίνηση Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝΑΨΥ)
Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία
Ετικέτες
ψυχική νόσος, ψυχική υγεία
Μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, όπου οι δείκτες ψυχικής υγείας διαρκώς πέφτουν, ενώ ταυτόχρονα οι υποδομές και τα μέσα βοήθειας συρρικνώνονται, είναι ανάγκη να παρουσιαστούν οι αποτελεσματικότεροι τρόποι βοήθειας.
Η διαπίστωση αυτή οδήγησε την «Κίνηση Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας» (ΚΙΝΑΨΥ) να διοργανώσει στις 6 Ιουνίου 2014, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικογενειών ατόμων με Ψυχική Νόσο (EUFAMI), μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Ενδυνάμωση Οικογενειών Ατόμων με Ψυχική Νόσο”.
Η ημερίδα αυτή που φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84 στο Γκάζι, τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του Υπουργείου Υγείας.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές των συλλόγων οικογενειών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, και οι οικογένειες να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και τις γνωριμίες τους στα πλαίσια ενός συλλόγου.
Εκπρόσωποι συλλόγων Οικογενειών από την Ελλάδα και την Ευρώπη, άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, αλλά και έμπειροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κατέθεσαν την εμπειρία τους σχετικά με τη κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες σε σύγκριση με την Ελλάδα και μίλησαν για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχική νόσο και των οικογενειών τους χώρα μας.
Ο László Andor είναι Ούγγρος οικονομολόγος, κάτοχος Ph.D στα οικονομικά και ακαδημαϊκός δάσκαλος.
Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1966 στο Zalaegerszeg της Ουγγαρίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο George Washington στη Washington DC των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης και στο King Sigismund College, ενώ, κατά καιρούς, κατείχε σημαντικές επιτελικές θέσεις στο κρατικό μηχανισμό της χώρας του, καθώς και σε διεθνείς οικονομικούς Οργανισμούς.
Από τις 10 Φεβρουαρίου του 2010 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατέχει τη θέση του Επίτροπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ε.Ε.
O Νίκος Χρυσόγελος είναι πρόεδρος της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ» για την προώθηση της κοινωνικής και πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και του πολιτισμού. Πρώην ευρωβουλευτής (2/2012-6/2014), 4ος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI), καθώς και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) του Ευρωκοινοβουλίου. Εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για τα θέματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής (European Cohesion Fund) και των πολιτικών συνοχής για την περίοδο 2014-2020, καθώς και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Solidarity Fund). Εισηγητής έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (European Maritime Fisheries Fund), εκθέσεων γνώμης για θέματα έξυπνης εξειδίκευσης των περιφερειών, τηλε-ιατρικής, βιο-οικονομίας, γαλάζιας οικονομίας, ανθεκτικότητας του τομέα της κοινωνικής – συνεταιριστικής οικονομίας.
Επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις εθνικές εκλογές του 2009, συντονιστής της καμπάνιας στις ευρωεκλογές του 2009. Εκλεγμένος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (2010-2014).
Διευθυντής του WELCOMMON HOSTEL, του πρότυπου ξενώνα αλλά και κέντρου καινοτομίας, τέχνης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Project manager του κέντρου φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων WELCOMMON (9/2016-2/2018). Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS (1999-2009).
Συν-συγγραφέας πολλών εκθέσεων και μελετών, μεταξύ άλλων προσφάτως: «Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσω κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας» (ΗΒΣ, Άνεμος Ανανέωσης, INZEB), «Μείωση της ανεργίας των νέων μέσω της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» (ZEWKlima). Project manager του προγράμματος “Climate School Be.At” (2017–2019), αλλά και πολλών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για κοινωνικά, νεανικά και περιβαλλοντικά θέματα. Πιστοποιημένος εκπαιδευτής εκπαιδευτών για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.
Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι Χημικός – περιβαλλοντολόγος. Δραστήριος, τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, βιωσιμότητας, πράσινης πολιτικής, περιφερειακής ανάπτυξης, διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, με σημαντική εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και Ευρω-Μεσογειακό επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο 2010 του απονεμήθηκε από το Ευρω-Μεσογειακό Ίδρυμα για τον Διάλογο των Πολιτισμών, Anna Lindh Foundation, έπαινος (Honourable Mention) για την «υψηλού επιπέδου δουλειά του για τον διαπολιτισμικό διάλογο και την οικολογική βιωσιμότητα στη Μεσόγειο».
Ιδρυτικό μέλος μερικών από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται ενεργά μέσα από τον εθελοντισμό, προγράμματα, δράσεις ευαισθητοποίησης, συνεργασίες με φορείς και Δήμους, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις τοπικές κοινωνίες, για την προώθηση της κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας.
Συμμετείχε στην προώθηση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα μέσα από περιβαλλοντικές δράσεις (1990-2010), στη σύνταξη του σχετικού νόμου για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων (1995-1998), υποστήριξε πρωτοβουλίες πολιτών και δήμων σχετικά με την οργάνωση προγραμμάτων ανακύκλωσης. Συμμετείχε από το 2002-2009 στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων (εκπρόσωπος των οικολογικών οργανώσεων). Ευαισθητοποίησε και ενημέρωσε δεκάδες χιλιάδες μαθητές και πολίτες μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες, πιλοτικές δράσεις, καμπάνιες ενημέρωσης, περιβαλλοντικές παρουσιάσεις σε σχολεία. Είναι εκπαιδευτής εκπαιδευτών και έχει διδάξει σε πολυάριθμα σεμινάρια για πτυχιούχους και ανέργους σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος (1992-2010).
Ο Tadeusz Hawrot είναι Senior Public Affairs Manager στο European Brain Council (EBC) και υπεύθυνος για την ενθάρρυνση της δράσης και την ανάπτυξη των αντίστοιχων Εθνικών Συμβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών. Παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στον συντονισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του EBC και είναι υπεύθυνος για τη διάδοση των μελετών και των έργων του Οργανισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (World Federation for Mental Health). Μετά από θητεία 16 ετών ως Πρόεδρος, είναι σήμερα Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Επίσης είναι Honorary Fellow της World Psychiatric Association, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος του International College of Psychosomatic Medicine. Διετέλεσε Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2003), Διευθυντής του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2003), Μέλος του Δ.Σ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2003), Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών, του μεγαλύτερου φορέα παροχής εξωνοσοκομειακών ψυχιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα (1989-1994 και 2003 έως 2010). Διετέλεσε επίσης, Πρόεδρος, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ψυχιατρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1992-1996).
Έχει πλούσιο διδακτικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό (επισκέπτης καθηγητής στο Harvard κλπ) και πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο (περισσότερες από 300 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες, 30 βιβλία σε ελληνική και αγγλική γλώσσα).
Ο Σπύρος Ζορμπάς είναι ιδρυτικό μέλος ή ενεργό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε πολλούς Οργανισμούς Ψυχικής Υγείας, (ΚΙΝΑΨΥ - Κίνηση Αδελφών Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας, ADHD HELLAS, EUFAMI, WFMH). Διαθέτει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή από το Nottingham University.
Σήμερα, είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.