Μουσάς Ξενοφών
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
15/12/2017
Διάρκεια
15:39
Εκδήλωση
Hellenistic Alexandria: Celebrating 24 centuries
Χώρος
Μουσείο Ακρόπολης
Διοργάνωση
Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Μουσείο Ακρόπολης
Alexandria Center for Hellenistic Studies
Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Περιβάλλον
Ετικέτες
Ελληνιστική Αλεξάνδρεια, Ελληνιστική Περίοδος, περιβάλλον
Με την ευκαιρία του εορτασμού των 24 αιώνων από την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Αλεξανδρείας, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μαριολοπουλείο-Καναγκινείο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν ένα υψηλού επιπέδου Συνέδριο που θα αποτελέσει κίνητρο για τους ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων να στρέψουν την προσοχή τους στον Ελληνιστικό κόσμο και την σπουδαιότητά του στον πολιτισμό μας.
Το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2017 στο Μουσείο της Ακρόπολης με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, ειδικών στο θέμα της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας, μιας περιόδου που συνέβαλε σε όλα τα πεδία γνώσης, προσφέροντας τα μέγιστα στην ανθρώπινη σκέψη, τη σύγχρονη επιστήμη, την κουλτούρα και τον πολιτισμό γενικότερα.
Οι συζητήσεις αυτού του σημαντικού Συνεδρίου επικεντρώθηκαν στη σπουδαιότητα των εξαιρετικά πρωτότυπων ιδεών των Ελληνιστικών χρόνων και του νεωτερισμού της ατμόσφαιρας της εποχής. Το Συνέδριο ασχολήθηκε τόσο με ιστορικά όσο και πολιτιστικά και επιστημονικά θέματα, φωτίζοντας την επίδραση των Ελληνιστικών ιδεών στη σύγχρονη φιλοσοφία, στην τέχνη και στη σύγχρονη επιστήμη.
Η θεματολογία του Συνεδρίου περιέλαβε τέσσερις ενότητες:
α. Αρχαιολογία, Ιστορία, Φιλοσοφία, Λογοτεχνία και Τέχνη
β. Επιστήμη, Ιατρική και Τεχνολογία
γ. Περιβάλλον
δ. Πολιτιστική Κληρονομιά και Νομικά Θέματα
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής "Περιβάλλον" και έχει γραφτεί από τους: Ξενοφώντα Μουσά, Καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Paolo Vitti, αρχαιολόγο και αρχιτέκτονα και Χρήστο Ζερεφό, ακαδημαϊκό.
Ο Δρ. Ξενοφών Μουσάς είναι αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένας από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του αρχαιότερου υπολογιστή, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Προέδρου τμ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε επί έτη ως research Fellow, research assistant, senior visiting research Fellow στο Imperial College of Science Technology and Medicine του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, στο Αστεροσκοπείο Παρισίων και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για το Ηλιακό Σύστημα στη Γερμανία. Συμμετέχει σε διαστημικά πειράματα της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (όπως στην διαστημική αποστολή STEREO και WIND στα πειράματα WAVES).
Έχει λάβει τιμητική διάκριση από την Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικών (American Geophysical Union, Βοστώνη, 2001), όπως επίσης και το βραβείο της NASA το 2009, για συμμετοχή στην διαστημική αποστολή Οδυσσέας.