Thesleff Irma
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
17/06/2011
Διάρκεια
28:50
Εκδήλωση
23rd IAPD Congress: Interdisciplinary Approach to Paediatric Dentistry
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο
Διοργάνωση
Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία
Κατηγορία
Οδοντιατρική
Ετικέτες
οδοντικά κύτταρα, υποδοντία, εξωδερμική δυσπλασία, οδοντικοί ιστοί, δόντια
Τα επιστημονικά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια στο τομέα της γενετικής και της αναπτυξιακής βιολογίας έχουν αυξήσει ραγδαία την κατανόηση των ρόλων που διαδραματίζουν μεμονωμένα γονίδια στη ρύθμιση της ανάπτυξης των δοντιών και των γονιδιακών μεταλλάξεων που προκαλούν συγγενείς ανωμαλίες στα δόντια. Τα περισσότερα από τα σημαντικά γονίδια επιδρούν στη διαμεσολάβηση της σηματοδότησης μεταξύ οδοντικών κυττάρων κατά την πρώιμη φάση ανάπτυξης των δοντιών. Διαγραφή της λειτουργίας πολλών τέτοιων γονιδίων σε ποντίκια, οδηγούν στην αναστολή ανάπτυξης δοντιών με αποτέλεσμα τα ποντίκια αυτά να μην έχουν δόντια.
Υπάρχουν πολλές καταστάσεις σε ανθρώπους όπου μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια έχουν προκαλέσει υποδοντία (έλλειψη περισσότερων από 6 δόντια). Επειδή τα ίδια γονίδια ρυθμίζουν την ανάπτυξη άλλων ιστών και οργάνων, οι ασθενείς αυτοί έχουν συνήθως επιπλέον συμπτώματα, πιο συχνά στα μαλλιά και στους εξωκρινείς αδένες. Γονιδιακές μεταλλάξεις που προκαλούν υπεράριθμα δόντια, ασυνήθη σχήματα δοντιών και ανωμαλίες στους σκληρούς οδοντικούς ιστούς έχουν επίσης αναφερθεί. Η νέα αυτή γνώση ήδη χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ορισμένων οδοντικών προβλημάτων και σύντομα αναμένεται να οδηγήσουν σε καινοτόμες δυνατότητες πρόληψης ορισμένων διαταραχών, κυρίως της εξωδερμικής δυσπλασίας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η έρευνα στον τομέα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, για την αναγέννηση οδοντικών ιστών και πιθανά τη δημιουργία εμβιομηχανικά ολόκληρου δοντιού.
Η καθηγήτρια Irma Thesleff είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι (1972) από όπου απέκτησε και το διδακτορικό της δίπλωμα (1975). Υπήρξε επιστημονικός επισκέπτης του Εθνικού Ινστιτούτου Οδοντιατρικής Έρευνας, Bethesda των ΗΠΑ (1978-1979). Το 1990 διορίστηκε διευθύντρια του Τμήματος Παιδοδοντιατρικής και Ορθοδοντικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Από το 1996 διευθύνει το τμήμα Ερευνών του Προγράμματος Αναπτυξιακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας του Ελσίνκι.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 300 ερευνητικές εργασίες και ανασκοπήσεις σε διεθνή. Είναι κορυφαία ερευνήτρια στην Aναπτυξιακή Bιολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στην Oδοντιατρική. Σε αναγνώριση των πολλών επιτευγμάτων της, η καθηγήτρια Thesleff έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά βραβεία, όπως το διάσημο «Anders Jahre Prize in Medicine» από το Πανεπιστήμιο του Όσλο, το βραβείο «Distinguished Scientist Award στην Κρανιοπροσωπική Βιολογία» από το IADR και «Isaac Schour Memorial Award», και το βραβείο «Helsinki City Science», και επιπλέον έχει οριστεί ως Eπίτιμος Διδάκτορας σε αρκετά πανεπιστήμια.
Η καθηγήτρια Thesleff είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των δοντιών, των οστών του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος. Ειδικότερα, είναι γνωστή για την ανάπτυξη των ανθρώπινων ασθενειών σε μοντέλα ποντικιών, καθώς και μια ποικιλία νέων πειραματικών μεθόδων που εξετάζουν πώς τα κύτταρα μεταδίδουν μοριακά μηνύματα και πώς τα δόντια αναπτύσσονται από τα προγονικά βλαστικά κύτταρά τους.
Ιστοσελίδα της Irma Thesleff στο Embryonic Organ Development