Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Homo Economicus – Homo Hellenicus»

Ράμφος Στέλιος, Πισσαρίδης Χριστόφορος, Βερέμης Θάνος

15 Απριλίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 120:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4288
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Μια αναδρομή στην οικονομική ιστορία αποκαλύπτει ότι η πραγματικότητα δεν κουράζεται να διαψεύδει τις κατά καιρούς κυρίαρχες θεωρίες και βεβαιότητες των ειδικών για τις δυνατότητες και την κατάσταση των οικονομιών. Την νεοκλασική θεωρία, για παράδειγμα, που ανέδειξε, λάτρεψε και επέβαλε τον Homo Economicus, ένα πλάσμα σχεδιασμένο να σκέπτεται και να πράττει ορθολογικά με μοναδικό στόχο να μεγιστοποιεί το όφελός του.
 
Όμως, πόσο ορθολογικοί είμαστε στην πράξη; Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, για ποιό λόγο οι οικονομίες πλήττονται συστηματικά και οι κοινωνίες παγιδεύονται αργά ή γρήγορα σε κρίσεις; Κρίσεις όπως τη σημερινή - που ξέσπασε ως χρηματοπιστωτική το 2008 απειλώντας το διεθνές τραπεζικό σύστημα -, την οποία βιώνει επώδυνα και η σύγχρονη Ελλάδα; Ποιές είναι οι ρίζες και οι αιτίες της αστάθειας; Γιατί η πορεία της οικονομίας είναι απρόβλεπτη; Ποιες δυνατότητες παρέμβασης έχει η οικονομική Επιστήμη;
 
Ο γνωστός φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος και ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης καταθέτουν τις απόψεις τους γύρω από το διαχρονικό και περίπλοκο αυτό ζήτημα, εν μέσω κρίσης, στο πλαίσιο της Σειράς Megaron Plus.
 
Η κοινή τους εμφάνιση - είχε το χαρακτήρα ενός μοναδικού ενδιαφέροντος «μαθήματος» πολιτικής οικονομίας στη διάρκεια του οποίου ο γνωστός φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος ανέπτυξε τις πτυχές του διαχρονικού και περίπλοκου θέματος που συνοψίζεται στον τίτλο «Homo Economicus-Homo Hellenicus» και ο καθηγητής και νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης  παρουσίασε θέματα από τις θεωρίες που έχει αναπτύξει για την μακροοικονομία και την ισορροπία στην αγορά εργασίας όταν υπάρχουν τριβές αναζήτησης.
 
Τη συζήτηση - που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Σειράς Διαλέξεων «Η Ελλάδα και η Δύση» του Megaron Plus - συνντόνισε ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος Καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.)
 


Ράμφος Στέλιος Φιλόσοφος, Συγγραφέας

Ο Στέλιος Ράμφος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών ενώ συνέχισε στο Παρίσι σπουδάζοντας Φιλοσοφία και κατόπιν δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Βενσάν.

Η πλούσια βιβλιογραφία του αντικατοπτρίζει τις πνευματικές αναζητήσεις του, τις θέσεις και τις προτάσεις του αναφορικά με τον μαρξισμό, την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού, τους συσχετισμούς της σύγχρονης πνευματικής δημιουργίας με την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Στην εργοβιογραφία του περιλαμβάνεται πλούσια αρθρογραφία με αναφορές σ' αυτά τα γνωστικά πεδία, δημοσιευμένα σε περιοδικά όπως "Ευθύνη", "Ερουρέμ", "Ινδικτος". Έχει εκδώσει πολλά βιβλία, εκ των οποίων τα τελευταία είναι "Το αδιανόητο τίποτα", "Η Λογική της παράνοιας" και το "Υπάρχεις σαν Μοίρα".

Προσωπική ιστοσελίδα του Στέλιου Ράμφου

Πισσαρίδης Χριστόφορος Regius Professor, London School of Economics

Είναι Regius Professor στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex, όπου πήρε το πτυχίο του το 1970 και τον επόμενο χρόνο το μεταπτυχιακό του. Ακολούθως γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, το 1973. Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στη μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Κατείχε την Έδρα Norman Sosnow στα Οικονομικά στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Το 2010 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Dale Mortensen και Peter Diamond, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών στην αγορά εργασίας και στη μακροοικονομία.

Είναι αιρετό Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, του Econometric Society, του European Economic Association και του Society of Labor Economists.  Υπηρετεί ή έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του European Economic Association, του Econometric Society και του Royal Economic Society.

Έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιτροπών. Έχει διατελέσει συνεργαζόμενο μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τραπέζης Κύπρου από συστάσεώς της το 2000 έως και τη λύση της το 2007 και μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης για την απασχόληση το 2003 υπό τη διεύθυνση του Wim Kok. Έχει διατελέσει σύμβουλος επί πολιτικών απασχόλησης και άλλων μακροοικονομικών ζητημάτων για την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον ΟΟΣΑ.

Άλλες τιμητικές διακρίσεις περιλαμβάνουν το Βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) περί των Οικονομικών της Εργασίας (από κοινού με τον Dale Moertensen το 2005), το «Αριστείο» Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2008 και το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄, την ύψιστη τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας που του απενεμήθη το 2011.

Βερέμης Θάνος Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ - Αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του «Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών» (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης.

Διετέλεσε καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του «Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000 Πρόεδρός του. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004 ως το 2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

Δίδαξε ιστορία στο LSE (2006), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008) και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (2014). Εξέδωσε περισσότερες από είκοσι ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία. Υπήρξε επιμελητής τουλάχιστον ισάριθμων έργων.

Έχει τιμηθεί με τα διάσημα του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Βιβλία (μεταξύ άλλων):

- (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972.
- "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983".
- "Δικτατορία και οικονομία", 1982.
- "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983.
- "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984.
- "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986.
- "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995.
- "Greece's Balkan Entanglement", 1995.
- "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997.
- "Greece.The Modern Sequel", 2002.

Σχετικές ομιλίες