Καπόν Χασδάι
Kittmer John
Buckby Tony
Καιρίδης Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
20/03/2014
Διάρκεια
00:35:12
Εκδήλωση
Η Θεσσαλονίκη - Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης
Χώρος
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Διοργάνωση
Δήμος Θεσσαλονίκης
British Council
Δίκτυο Ναυαρίνο
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Δήμου Θεσσαλονίκης
Κατηγορία
Εκπαίδευση
Ετικέτες
Θεσσαλονίκη, τριτοβάθμια εκπαίδευση, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί Οργανισμοί
Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, Θεσσαλονίκη 2014, o Δήμος Θεσσαλονίκης, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Δίκτυο Ναυαρίνο ένωσαν τις δυνάμεις τους και διοργάνωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης στον διεθνή χάρτη της εκπαίδευσης.
Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιάσει την ελληνική εμπειρία – με έμφαση στα επιτεύγματα της Θεσσαλονίκης – στη διεθνοποίηση της εκπαίδευσης, να καταγράψει τα πρακτικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την έλευση ξένων φοιτητών και την περαιτέρω διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας και μετα-λυκειακής εκπαίδευσης, και να παρουσιάσει επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές από χώρες, όπως η Βρετανία, που έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης ξένων φοιτητών.
Κοινή διαπίστωση των ομιλητών ήταν ότι η Θεσσαλονίκη, παρά τις δυσκολίες και τα επί μέρους εμπόδια, έχει όλα τα συστατικά στοιχεία για να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης: τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, προνομιακή γεωγραφική θέση, κρίσιμη μάζα δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών και ελκυστικό τρόπο ζωής.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια στρογγυλή τράπεζα, με τη συμμετοχή των:
· Γιάννη Μπουτάρη, Δημάρχου Θεσσαλονίκης
· Άννας Διαμαντοπούλου, Προέδρου του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επιτρόπου ΕΕ & πρώην Υπουργού
· Γιάννη Μυλόπουλου, Πρύτανη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
· Κωνσταντίνου Τσοτσουμάνου, Αναπληρωτή Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων.
Το Blod ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση όλων των βιντεοσκοπημένων ομιλιών της εκδήλωσης.
Ο John Kittmer ακολούθησε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μετά από έρευνα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εργάστηκε για την Αγγλική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και άλλα Υπουργεία της Βρετανίας και εργάστηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής. Έχει υπηρετήσει τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βρετανίας στην ΕΕ και έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Πολιτικής. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2016, ο Δρ. Kittmer ήταν ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα. Το 2017, εγκατέλειψε το Διπλωματικό Σώμα ούτως ώστε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του για τον Γιάννη Ρίτσο στο King's College του Λονδίνου, όπου επίσης είχε αποκτήσει και Μάστερ στις Νεοελληνικές Σπουδές το 2007. Απέκτησε τον Διδακτορικό τίτλο το 2019 και τώρα ασχολείται με διάφορες δημοσιεύσεις σχετικές με τις διδακτορικές του έρευνες. Ο Δρ. Kittmer είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Okeanis Eco Tankers Corp. και προεδρεύει της Αγγλοελληνικής Ένωσης. Στα blogs και τα tweets του, χρησιμοποιεί τόσο τα Αγγλικά όσο και τα Ελληνικά.
Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο το Πανεπιστήμιο του Nottingham και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex.
Δίδαξε αγγλική λογοτεχνία σε πανεπιστημιακό επίπεδο στην Ιταλία και συγκαταλέγεται στους συγγραφείς των υλικών διδασκαλίας γλωσσών που εκδόθηκαν από το Cambridge University Press.
Διετέλεσε Διευθυντής της Σχολής του Βρετανικού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και στη συνέχεια άρχισε τη συνεργασία του με το British Council στο πλαίσιο της οποίας ανέλαβε μια σειρά από ηγετικούς ρόλους.
Το 1990 διορίστηκε διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Μπολόνια και, αργότερα ανέλαβε Διευθυντής Υπηρεσιών Γλώσσας και στη συνέχεια αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Ιταλία (2001-2004).
Αργότερα υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Διευθυντή Αγγλικής Γλώσσας στην έδρα του Βρετανικού Συμβουλίου στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκε με το έργο Οργανισμού στην Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και την Κίνα.
Από το 2007-2011 διετέλεσε Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία και Πολιτιστικός Σύμβουλος της Βρετανικής πρεσβείας στη Σόφια πριν από τη τοποθέτησή του στην σημερινή θέση του στην Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.