Καραπαναγιώτη Άννα - Βασιλική
Διδασκάλου Γεώργιος
Αδάμ-Βελένη Πολυξένη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/12/2022
Διάρκεια
00:21:54
Εκδήλωση
Ηeinrich Schliemman, Χρήστος Τσούντας, Παναγιώτης Σταματάκης. Πρωτοπόροι της Προϊστορικής Αρχαιολογίας
Χώρος
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Διοργάνωση
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
Ερρίκος Σλήμαν, Heinrich Schliemann, Χρήστος Τσούντας, Παναγιώτης Σταματάκης, προϊστορική αρχαιολογία
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Όταν ανέλαβα τα καθήκοντα της Διεύθυνσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι συνάδελφοί μου είχαν την ιδέα της παρουσίασης σε μία ημερίδα των Ημερολογίων του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα, τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο και έχουν μελετηθεί από τους αρχαιολόγους της Προϊστορικής Συλλογής του Μουσείου.
Αμέσως υιοθέτησα την ιδέα αλλά θεώρησα απαραίτητο να συμπεριλάβουμε σε αυτήν την επιστημονική συνάντηση και τον Heinrich Schliemann, που έχει εμπλουτίσει με τα ευρήματα των ανασκαφών του τις αίθουσες του Μουσείου μας. Φέτος εορτάζουμε την επέτειο των 200 ετών από τη γέννησή του.
Σε αυτήν την περίπτωση όμως δεν θα ήταν επιτρεπτό και δεοντολογικά ορθό να παραλείψουμε τον Έλληνα επόπτη των ανασκαφών του Schliemann στις Μυκήνες, Παναγιώτη Σταματάκη, ο οποίος προσπάθησε να επιβάλει στον Γερμανό ερευνητή επιστημονική πειθαρχία και μέθοδο, ενώ, με το ημερολόγιο του, μας διέσωσε πολύτιμες ανασκαφικές πληροφορίες, τις οποίες ο Schliemann σκόπιμα ή άθελά του είχε αγνοήσει ή αποσιωπήσει.
Έτσι λοιπόν, η μικρή επιστημονική συνάντηση – παρουσίαση των Ημερολογίων του Χρήστου Τσούντα, μεγεθύνθηκε και κατέληξε να είναι μία διήμερη «Ημερίδα» με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εγνωσμένης αξίας και κύρους. Αυτή η τιμή άλλωστε αξίζει να αποδοθεί στην Προϊστορική Συλλογή του ΕΑΜ, η οποία συμπεριλαμβάνει μοναδικά και απαράμιλλης αισθητικής και επιστημονικής αξίας τέχνεργα.
Κλείνοντας, οφείλω να ευχαριστήσω, εκτός των συνεργατών μου και των συμμετεχόντων στην Ημερίδα, τον Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ για την παραχώρηση της αίθουσας τελετών του κτηρίου Διοίκησης του Ιδρύματος. Επίσης, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εταιρείες “Space Hellas” και “Radiant Technologies” που μας ενίσχυσαν οικονομικά για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου
Διευθύντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Η Δρ. Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτη είναι Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Anna - Vassiliki Karapanagiotou is the Director General of the National Archaeological Museum, Athens.
Ο Γεώργιος Διδασκάλου γεννήθηκε στο Ναύπλιο Αργολίδας το 1972. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσoβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Διδάκτωρ του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης, της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του δραστηριότητας ως Πολιτικός Μηχανικός ανέλαβε θέσεις ευθύνης. Ειδικότερα, κατά τα έτη 2013-2014 εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
Τη χρονική περίοδο 2014-2015, ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, έχοντας την ευθύνη της παρακολούθησης και υλοποίησης του κυβερνητικού έργου στις γεωγραφικές περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων και της Πελοποννήσου. Την ίδια περίοδο διετέλεσε Πρόεδρος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος (Balkan Environmental Centre).
Από το 2015 έως το 2019, άσκησε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα στο Δήμο Αμαρουσίου έχοντας την ευθύνη για το συντονισμό των Υπηρεσιών, την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου.
Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.
Έχει εκλεγεί για δύο συνεχόμενες θητείες Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.) Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου, έχει υπάρξει αιρετό μέλος της Αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Πελοποννήσου με συνεχείς θητείες, καθώς επίσης και Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ».
Διετέλεσε μέλος του Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔA) και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Αθήνας, καθώς και άλλων φορέων επιμόρφωσης.
Διαθέτει σημαντικό συγγραφικό έργο σε θέματα της επιστημονικής του εξειδίκευσης και έχει συμμετάσχει ως εισηγητής και προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια και επιμορφωτικά προγράμματα, σε επιστημονικές επιτροπές και ομάδες εργασίας του ΤΕΕ Πελοποννήσου, καθώς και σε διάφορες ομάδες έργου συγγραφής μελετών και συγγραμμάτων για το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη είναι Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε στην ΙΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Έδεσσας και στην ΙΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθύντρια στην ΚΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Διετέλεσε διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από το 2006 έως το 2018. Ανέσκαψε στη Φιλυριά Κιλκίς, στη Ιερισσό και τη Μένδη Χαλκιδικής, στην Πέλλα, στην Αραβησσό, σε ανασκαφές της πόλης της Θεσσαλονίκης, στα Βρασνά, την Αρέθουσα, την Απολλωνία και την Ασπροβάλτα του νομού Θεσσαλονίκης. Κύρια έργα της θεωρούνται η ανασκαφική έρευνα στην ελληνιστική πόλη των Πετρών Φλώρινας και η διαμόρφωση και η ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε διεθνή, πανελλήνια και τοπικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με κεραμική, μεταλλοτεχνία, γλυπτική, νομισματική και επιγραφική της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής ήταν οι "Μακεδονικοί βωμοί" των αυτοκρατορικών χρόνων της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Συμμετείχε σε οργανώσεις εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεδρίων. Από το 1987 υποστηρίζει γραμματειακά την ετήσια συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη και επιμελείται την έκδοση των πρακτικών της• παράλληλα και με άλλες επιμέλειες αρχαιολογικών εκδόσεων. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικές με το αντικείμενό της για το ευρύ κοινό, καθώς και επιμορφωτικές ομιλίες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Για την προσφορά της στην επιστήμη της βραβεύτηκε το 1998 από τη Societes des Encouragement au Progres της Γαλλικής Ακαδημίας. Έχει συγγράψει σενάρια αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ για την ΕΤ3, ενώ από το Μάρτιο του 1998 έχει εβδομαδιαία εκπομπή για την αρχαιολογία στον 9.58FM. Επί διετία αρθρογραφούσε σε επιφυλλίδες των εφημερίδων "Θεσσαλονίκη" και "Αγγελιοφόρος της Κυριακής". Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη θεωρία και την πράξη του θεάτρου.