Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία. Από την αρχαιότητα έως το 1922: Καππαδοκία - 2ο μέρος: Βυζάντιο-1922

Λούπης Δημήτρης

22 Ιουνίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:10:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 296

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μικρασιατική εκστρατεία, διοργάνωσε σειρά διαδικτυακών ομιλιών-ξεναγήσεων. Με οδηγούς τους ιστορικούς Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρη Λούπη, ταξιδεύουμε νοερά στους τόπους της Μικράς Ασίας, μέσα από τις εικόνες που μας παρέδωσαν οι περιηγητές και που θησαυρίζονται στην ιστοσελίδα Travelogues.

Κάθε περιήγηση στις περιοχές της Μικράς Ασίας αποτελείται από δύο (2) ομιλίες-ξεναγήσεις. Στην πρώτη παρουσιάζονται επιλεγμένα κατάλοιπα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας, ενώ στη δεύτερη το “ταξίδι”ξεκινά από τη βυζαντινή περίοδο έως το 1922, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο, με έμφαση στον ελληνισμό και την παρουσία ελληνικών κοινοτήτων στη Μικρά Ασία.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022.

ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
Από την Αρχαιότητα έως το 1922

Επιλέγοντας αντιπροσωπευτικούς χώρους με κατάλοιπα/ερείπια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας στη Μικρά Ασία, θα συνδεθούμε με εικονογραφικό υλικό, για κάποιες περιοχές που μας παραδίδεται, από περιηγητικά έργα των τελευταίων αιώνων.

Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε μέσα από το σωζόμενο αρχιτεκτονικό απόθεμα της κάθε περιοχής μία εποχή που εκτείνεται από την βυζαντινή περίοδο έως το 1922. Από το Βυζάντιο έως το 1800 διατηρείται κυρίως εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, ενώ από τον 19ο αι μετά προστίθενται και κοσμικά κτίσματα. Οι γεωγραφικές και λοιπές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής αποτυπώνονται και στα κτήρια και επιτρέπουν στον θεατή να αντιληφθεί την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο.

Επιμέλεια: Ιόλη Βιγγοπούλου - Δημήτρης Λούπης

6ος σταθμός. Καππαδοκία

Περιοχή που σφράγισε και σφραγίστηκε, κυρίως στους βυζαντινούς χρόνους, με φυσικό επακόλουθο την έντονη συμμετοχή της στην οθωμανική περίοδο, έχει λιγοστά κατάλοιπα από την περίοδο της ρωμαϊκής διοίκησης (Καισάρεια, Τύανα). Δεδομένου του σπάνιου και μοναδικού φυσικού τοπίου και των καταλοίπων των χριστιανικών χρόνων, η περιοχή συναντιέται με το ενδιαφέρον των ευρωπαίων ταξιδιωτών, που τον 19ο αιώνα ανακαλύπτουν την ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, παραδίδοντας στο αναγνωστικό κοινό ενδιαφέρον εικονογραφικό υλικό στις εκδόσεις των χρονικών τους.

Οι υπόγειες πολιτείες με συνεχή χρήση από την αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα, οι υπόσκαφες εκκλησίες, η κατοικίες με τη χαρακτηριστική διαρρύθμιση και τη γλυπτή διακόσμηση των όψεών τους εντοπίζονται σε κοιλάδες (Κόραμα, Περιστρέμα), κοντά σε μικρά ημιαστικά και αγροτικά κέντρα (Άβανος, Προκόπι, Σινασσός, Καρβάλη), εντός του χώρου που ορίζουν πόλεις, όπως η Καισάρεια, το Κίρσεχιρ, το Ακ-σαράι και η Νίγδη.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Λούπης Δημήτρης Ιστορικός

Ο Δημήτρης Λούπης είναι ιστορικός.

Σχετικές ομιλίες

Προσφυγοτράγουδα της Μικράς Ασίας. Η συνάντηση της Μικρασιάτικης σχολής με την εγχώρια μουσική παράδοση 01:30:59

Σεπ 11, 2022

Προσφυγοτράγουδα της Μικράς Ασίας. Η συνάντηση της Μικρασιάτικης σχολής με την εγχώρια μουσική παράδοση

Πολυζώη Βασιλική Σκούτας Βασίλης Μηταράκης Δημήτρης Ζαρίας Γιάννης Λιουδάκη Μαριάνθη Κοπανιτσάνος Κωνσταντίνος Λαμπροπούλου Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική