Μπακούρης Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/11/2012
Διάρκεια
15:35
Εκδήλωση
Κράτος & Διαφθορά. Θεσμοί: Aπό την πτώση στην ανόρθωση
Χώρος
Ξενοδοχείο Divani Caravel
Διοργάνωση
Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς
Κατηγορία
Πολιτική, Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
διαφθορά
Ο συντονισμός των Φορέων Καταπολέμησης Διαφθοράς από έναν Εθνικό Συντονιστή, η προώθηση διαδικασιών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, η διακοπή της αυτοπρόσωπης συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας (π.χ. e-payments, e-procurement, e-invoices), αποτελούν ορισμένες από τις κυριότερες προτάσεις για τη βελτίωση της ακεραιότητας καίριων φορέων της ελληνικής κοινωνίας έναντι του φαινομένου της διαφθοράς, όπως αναδείχθηκαν από τους 400 και πλέον συμμετέχοντες στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε), με θέμα «Κράτος & Διαφθορά: Θεσμοί: από την πτώση στη ανόρθωση».
Η φετινή διοργάνωση εστιάστηκε στην κριτική παρουσίαση των προτάσεων της ΔΔ-Ε που παρουσιάζονται στην Έκθεση Αξιολόγησης του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας και στην ανάδειξη νέων προτάσεων για τη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των θεσμών της Δικαιοσύνης, των Φορέων Καταπολέμησης Διαφθοράς, των Επιχειρήσεων και του Δημόσιου Τομέα.
Ο κ. Μπακούρης, κατά την κεντρική του ομιλία, σημείωσε: «Είμαστε ανοικτοί στην κριτική αλλά όχι στην αδιαφορία, με το πρόσχημα γραφειοκρατικών διαδικασιών. Θέλουμε να γίνουμε σύμμαχοι και συνεργάτες. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» λοιπόν. Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία για να ξεπεράσει τη δύσκολη φάση που βιώνει. Αλλά η χείρα πρέπει να είναι τόσο η δική μας, όσο και της ηγεσίας της χώρας. Ώστε η αλλαγή νοοτροπίας και η ανάκτηση της χαμένης ακεραιότητας να μην είναι ευσεβής πόθος αλλά μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος».
Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς θα καταθέσει τις συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρωθυπουργό, στην πολιτική ηγεσία και στους κατεξοχήν αρμόδιους, ελπίζοντας στην επίτευξη αταλάντευτης βούλησης για άμεση δράση.
Τον Δεκέμβριο του 2006 εξελέγη Πρόεδρος της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς» και πρόσφατα ανανεώθηκε η θητεία του για άλλα τρία χρόνια. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. και Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.
Από το 2000 και μέχρι σήμερα παραμένει Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εταιρειών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενός σημαντικού ελληνικού βιομηχανικού ομίλου με διεθνείς δραστηριότητες.
Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της NET MED NV, μητρικής των εταιρειών Συνδρομητικής Τηλεόρασης FILMNET και NOVA, από το 2004 μέχρι το 2008.
Από το 1998 ως το 2000 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Από το 2001 μέχρι το 2002 διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων.
Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1986 μέχρι το 1997 ήταν πρόεδρος της RALSTON ENERGY SYSTEMS EUROPE SA (ευρωπαϊκή διάσταση της εταιρείας που ανήκε στη RALSTON PURINA). Την ίδια περίοδο υπήρξε μέλος στο WORLD-WIDE BUSINESS COUNCIL της ίδιας εταιρείας. Από το 1970 έως το 1986 εργάσθηκε στην UNION CARBIDE σε πολλές θέσεις μεταξύ των οποίων και Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελλάδα και τελευταία ως Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ευρώπης για τα καταναλωτικά προϊόντα.
Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες διετέλεσε Πρόεδρος της EUROPEAN PORTABLE BATTERY ASSOCIATION, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Γενεύης, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του BUSINESS EUROPE (μια έκδοση του ECONOMIST), Mέλος του WORLD PRESIDENTS’ ORGANISATION (WPO) και Μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του MBA προγράμματος του Πανεπιστημίου DE PAUL του Σικάγο και Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΕ.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο DE PAUL του Σικάγο της πολιτείας Ιλλινόις των Η.Π.Α.