Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

O Manuel Aires Mateus στην Αθήνα

Aires Mateus Manuel, Πανέτσος Γιώργος

13 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:26:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 306
Ομιλητές
Aires Mateus Manuel
Πανέτσος Γιώργος

Γλώσσα
Αγγλική, Eλληνική

Ημερομηνία
13/09/2021

Διάρκεια
01:26:40

Εκδήλωση
Διαλέξεις DOMa

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138

Διοργάνωση
DOMa

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
Manuel Aires Mateus, αρχιτεκτονική, ιστορία, φυσικό περιβάλλον, αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, ποιότητα ζωής, mudac, Λωζάνη

Ο ανεξάρτητος φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa, εγκαινιάζοντας μία νέα σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους αρχιτέκτονες από όλον τον κόσμο, παρουσίασε τον Manuel Aires Mateus, καθηγητή στο Accademia di Architettura di Mendrisio και πρώην καθηγητή Μεταπτυχιακού στο Harvard Graduate School of Design, σε μία μοναδική διάλεξη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας σχολίασε τη σημασία της ιστορίας και του φυσικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής και αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη υποταγής του τεχνικού μέρους της κατασκευής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, φέρνοντας ως παράδειγμα το νέο Μουσείο Φωτογραφίας και Ντηζάιν της Λωζάνης, όπου μία στέγαση έκτασης 1600 τ.μ. στηρίζεται σε 3 σημεία, αφήνοντας πλήρως ελεύθερο τον εσωτερικό χώρο. Παρουσίασε μία σειρά πρόσφατων και εν εξελίξει έργων του με έμφαση στις πηγές της έμπνευσης και στον ποιητικό χειρισμό των πραγματικών δεδομένων και απαιτήσεων.

Η διάλεξη του καθηγητή Aires Mateus διευκρίνισε τον αναντικατάστατο ρόλο της αρχιτεκτονικής στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Παρακολουθήστε τη με ενσωματωμένο υλικό (σχέδια και φωτογραφίες) από την παρουσίαση.

Aires Mateus Manuel Αρχιτέκτονας - Καθηγητής, Accademia di Architettura di Mendrisio & Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας

Ο Manuel Aires Mateus (Λισαβόνα, 1963) αποφοίτησε το 1986 από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Λισαβόνας. Ξεκίνησε να εργάζεται με τον Gonçalo Byrne το 1983 και ίδρυσε τη δική του πρακτική με τον Francisco Aires Mateus το 1988. Είναι καθηγητής στο Accademia di Architettura di Mendrisio και στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Προηγουμένως, ήταν καθηγητής στο Harvard Graduate School of Design, μεταξύ 2002 και 2005. Το έργο του έχει αναγνωριστεί ευρέως, μεταξύ άλλων με την επιλογή του σε διάφορες διοργανώσεις του βραβείου Mies van der Rohe και τη συμμετοχή του γραφείου του επανειλημμένως στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί το ίχνος της προηγούμενης γενιάς των σπουδαίων Πορτογάλων αρχιτεκτόνων, συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε έναν διεθνή διάλογο. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του γραφείου μπορούμε να βρούμε πολλές ιδιωτικές κατοικίες όπως: House in Alenquer (2001), House in Litoral Alentejano (2003) και House in Azeitão (2003), και άλλα έργα όπως: Rectory of Universidade Nova de Lisboa (2001), Sines Arts Centre (2000) και Santa Marta Lighthouse Museum (2003).

Πανέτσος Γιώργος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Γεώργιος Α. Πανέτσος (Δίπλωμα ΕΜΠ, 1984, MArch, Harvard U., 1986) είναι Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος επί τέσσερις θητείες (2007-11, 2015-20). Το έργο του περιλαμβάνει μονογραφίες και άρθρα για θέματα αρχιτεκτονικής ιστορίας, θεωρίας και κριτικής καθώς και επιστημονικές επιμέλειες μεγάλου αριθμού εκδόσεων και εθνικές και διεθνείς εκθέσεις για τον Παρθενώνα, τα Έργα Συντήρησης της Ακρόπολης και για την αρχιτεκτονική του Θεοφίλου Χάνσεν. Έχει διατελέσει σύμβουλος αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού του Δημάρχου Αθηναίων, της Πόλης του Ρότερνταμ και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάπλαση του Ελληνικού. Είναι επιμελητής της διεθνούς αρχιτεκτονικής επιθεώρησης DOMa, της ελληνικής αρχιτεκτονικής επιθεώρησης «Δομές» (νέα περίοδος) και της Επετηρίδας Ελληνικής Αρχιτεκτονικής. Είναι ιδρυτής των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής και του ψηφιακού αρχείου DomesIndex. Έχει διατελέσει μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Διοικητικής Επιτροπής των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη κ.ά. Είναι αποδέκτης πολλών επαγγελματικών και ακαδημαϊκών διακρίσεων. Το σχεδιαστικό του έργο έχει εκτεθεί και δημοσιευθεί διεθνώς.

Σχετικές ομιλίες