Tonchev Plamen
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
20/07/2016
Διάρκεια
70:12
Εκδήλωση
Olympia Summer Academy 2016
Χώρος
Εκθεσιακός και Πολιτιστικός χώρος AlphaBank Ναυπλίου
Διοργάνωση
Δίκτυο Ναυαρίνο
European International Studies Association
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Olympia Summer Academy, Ασία
Η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας (Olympia Summer Academy/OSA) αποτελεί ένα διεθνώς καταξιωμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό θεσμό στα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων, που μετράει 13 χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας.
Την ανοδική πορεία της Ακαδημίας ήρθε να επιστεγάσει και η σύναψη συνεργασίας με την European International Studies Association (EISA), τον κορυφαίο επιστημονικό θεσμό στις διεθνείς σπουδές στην Ευρώπη. Φορέας της διοργάνωσης είναι το «Δίκτυο Ναυαρίνο», μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και το St. Andrews της Μεγάλης Βρετανίας.
Κάθε Ιούλιο, από το 2002 ως το 2014 στην Αρχαία Ολυμπία και το 2015 και 2016 στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου, η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας φιλοξενεί μια σειρά από εντατικούς σεμιναριακούς κύκλους στους οποίους διδάσκουν μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς και συμμετέχουν μέχρι 120 μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Mε επίκεντρο τη μελέτη της πολιτικής βίας στις διάφορες εκφάνσεις της (εμφύλιες συγκρούσεις, εθνο-θρησκευτικές εντάσεις, τρομοκρατία κ.ο.κ.), η Ακαδημία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανανέωση του κλάδου της συγκριτικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων στην πατρίδα μας, μέσα από τη συνάντηση Ελλήνων επιστημόνων με ξένους, διεθνώς καταξιωμένους, συναδέλφους τους.
Η «Ολυμπία 2016» διεξήχθη από τις 11 ως τις 21 Ιουλίου 2016 με μεγάλη επιτυχία στο πολιτιστικό κέντρο της Alpha Τράπεζας στο Ναύπλιο. Το φετινό πρόγραμμα περιέλαβε επτά κύκλους σεμιναρίων, με την εξής θεματολογία: 1) Διενέξεις και Πολιτική Βία, 2) Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία των Διεθνών Σχέσεων, 3) Η Μεταβαλλόμενη Πολιτική Τάξη της Ευρώπης, 4) Θρησκεία και Διεθνής Πολιτική, 5) Τρομοκρατία και Αντι-Τρομοκρατία, 6) Ανάλυση Πολιτικού Ρίσκου και 7) Εθνικισμός και Εθνοτικές Πολιτικές (για περισσότερες πληροφορίες βλ. www.olympiasummeracademy.org)
Ο Plamen Tonchev (Πλάμεν Τόντσεφ) είναι επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ/IIER) από το 1999. Στα δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται βιβλία, μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα για πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, όπως και προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, στην Ευρώπη και την Ασία. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε ευρωπαϊκά και ασιατικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.
Ειδικεύεται στις κινεζικές σπουδές από την δεκαετία ‘90, όταν δημοσίευσε την μελέτη “China in East Asia: From Isolation to a Regional Superpower Status” (co-authored, IIER, 1998). Το ΙΔΟΣ είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου European Think-tank Network on China (ETNC). Στα τελευταία δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται: "China's Road: Into the Western Balkans" (EUISS, 2017), "Chinese Investment in Greece and the Big Picture of Sino-Greek Relations (co-authored, IIER, 2017), "Along the Road: Sri Lanka's Tale of Two Ports" (EUISS, 2018), “China’s Image in Greece, 2008-2018" (co-authored, IIER, 2018), κ.ά.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σε Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1996-1997 ήταν συντονιστής του Προγράμματος Ιαπωνικών Σπουδών στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Παράλληλα, από το 1994 συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εμπειρογνώμων σε αναπτυξιακά προγράμματα στην Ασία και την Αφρική και έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές του ΟΑΣΕ και της ΕΕ ως παρατηρητής εκλογών. Μιλά αγγλικά, βουλγαρικά, ελληνικά, γαλλικά και ρωσικά.