Δουκίδης Γεώργιος
Παλαιολόγος Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
19/12/2019
Διάρκεια
00:52:13
Εκδήλωση
Συζητήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
Χώρος
Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
Διοργάνωση
Τράπεζα της Ελλάδος - Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης
Κατηγορία
Οικονομία, Τεχνολογία
Ετικέτες
ψηφιακή τεχνολογία, επιχειρηματική δραστηριότητα, 4η βιομηχανική επανάσταση, Ελλάδα
Ένα παράθυρο στο ψηφιακό μέλλον άνοιξε η συζήτηση στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος μεταξύ του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιου Ι. Δουκίδη και του δημοσιογράφου Γιάννη Παλαιολόγου με θέμα «Ψηφιακές τεχνολογίες και επιχειρηματική δραστηριότητα». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων με αφορμή την περιοδική έκθεση «e-Πληρωμές: ένας οδικός χάρτης», που παρουσιάζει αυτή την περίοδο το Μουσείο, αλλά και την έναρξη λειτουργίας το 2019 στην Τράπεζα της Ελλάδος του Κόμβου Καινοτομίας FinTech.
Ο κ. Δουκίδης, ο οποίος είναι καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, έκανε μία λεπτομερή αποτύπωση της ψηφιακής πραγματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και παρουσίασε διεξοδικά τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας στις αδυναμίες που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και στη δυναμική που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, με στόχο να εξαλειφθεί το έλλειμμα που υπάρχει σε σχέση με τις άλλες προηγμένες χώρες.
Ο καθηγητής Δουκίδης, ως διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN), ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, διαθέτει πολυετή εμπειρία και γνώση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, λόγω γεωγραφικής θέσης και ικανού ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να προλάβει το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980), με Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (M.Sc.) στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το London School of Economics (1981), και Διδακτορικό στην Προσομοίωση / Τεχνητή Νοημοσύνη από το London School of Economics - LSE (1985). Εργάστηκε στο LSE σαν βοηθός διδασκαλίας στην Επιχειρησιακή Έρευνα (1981-84), Λέκτορας στις υπολογιστικές τεχνικές (1984-90) και Επισκέπτης Καθηγητής στα Πληροφοριακά Συστήματα (1992-93). Το 1989 εκλέχτηκε και το 1990 διορίστηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τ. ΑΣΟΕΕ) ως Αναπληρωτής Καθηγητής.
Είναι Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, της σχολής Διοίκησης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1996-2004 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο Brunel. Διδάσκει και ερευνά στις θεματικές περιοχές του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Ευφυών συστήματων υποστήριξης αποφάσεων.
Στο ΟΠΑ έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοικητική επιστήμη και Τεχνολογία, Επιστημονικός Υπεύθυνος την Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικόπτητας (ΜοΚΕ) και του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin).
Έχει πολυετή εμπειρία σε έρευνα και ανάπτυξη στα Πληροφοριακά Συστήματα και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και είναι ιδρυτής και Διευθυντής του ELTRUN (ELectronic Trading Research UNit), μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές ομάδες στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν στα Ευρωπαϊκά Οικονομικά Πανεπιστήμια. Έχει συνεργαστεί με περισσότερες απο 100 ερευνητικές ομάδες από όλον τον κόσμο σε διεθνή ερευνητικά έργα, και έχει διοικήσει επιτυχώς πάνω από 35 διεθνή ερευνητικά έργα και έχει επιβλέψει με επιτυχία 18 Υποψήφιους Διδάκτορες (LSE, ΟΠΑ, Warwick, Brunel).
Έχει συγγράψει ή ήταν συντάκτης σε 16 βιβλία (9 με Διεθνείς Εκδοτικούς Οίκους) συμπεριλαμβανομένων των: Decision Making: Recent Developments and Worldwide Applications (with St. H. Zanakis C. Zopounidis Eds), Springer; (2000). Social and Economic Transformation in the Digital Era (with N. Mylonopoulos, N. Pouloudi Eds), IGI Global, (2003). Consumer Driven Electronic Transformation: Applying New Technologies to Enthuse Consumers and Transform the Supply Chain (with A.P. Vrechopoulos Eds), Springer; (2005). Interactive Digital Television: Technologies and Applications (with G. Lekakos, K. Chorianopoulos Eds), IGI Global, (2007).
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 140 επιστημονικά άρθρα σε Επιστημονικά Περιοδικά όπως: The Journal of Retailing, The European Journal of Information Systems, The Journal of Strategic Information Systems, The Journal of the Operational Research Society, The Journal of Decision Support Systems, The International Journal of Electronic Commerce, Industrial Management and Data Systems, Journal of Information Technology, Artificial Intelligence Review, Journal of Business Research, Supply Management International Journal, The European Journal of Operational Research, The Journal of Expert Systems with Applications, The Journal of Knowledge-Based Systems, The International Transactions in Operational Research, OMEGA, κ.α καθώς και σε Πρακτικά Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων.
Έχει διατελέσει μέλος της Συντακτικής Ομάδας των Διεθνών Επιστημονικών Περιοδικών: "Journal of Strategic Information Systems", "Journal of Decision Systems", "International Journal of Electronic Markets", "Business Process Management Journal", "Information Systems and eBusiness Management Journal", "International Journal of Mobile Communication" κλπ. Υπήρξε 7 φορές επισκέπτης εκδότης (guest editor) στα Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά: "Journal of the Operational Society", "European Journal of Information Systems", "International Journal of Electronic Commerce", "Journal of Information Technology", International Journal of Electronic Commerce, "Supply Chain Management: An International Journal".
Το 2009 τιμήθηκε με το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο "European Case Award" από τον Οργανισμό ECCH στην κατηγορία "Knowledge, Information and Communication Systems Management". Το 2015 τιμήθηκε με το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας για Consumer Analytics στο Λιανεμπόριο, από τον οργανισμό ECR Europe.
Ο Γιάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι δημοσιογράφος στο Inside Story και αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου έλαβε πτυχίο Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών και μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης ειδικών εκδόσεων στην εφημερίδα City Press (2006-2009) και ως διευθυντής στην εφημερίδα Free Sunday (2009-2012). To 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του The Thirteenth Labour of Hercules με θέμα την ελληνική κρίση (Portobello Books, Λονδίνο). Ακολούθησε η ελληνική έκδοση (Εκδόσεις Εστία). Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ έχει συνεισφέρει άρθρα σε άλλα διεθνή μέσα, όπως οι Financial Times και το Politico Europe, και τα περιοδικά Time και New Republic. Το 2012 ήταν ο πρώτος νικητής του ελληνικού διαγωνισμού οικονομικής δημοσιογραφίας της Citi για ρεπορτάζ του με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Marshall Memorial Fellow για την περίοδο 2015-2016. Το 2008-9, ήταν συν-σεναριογράφος των σατιρικών σκετς «Ελλάδα είσαι Πρέζα» και της παράστασης «Μαμά Ελλάδα 2», που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και ευρείας κάλυψης από το διεθνή Τύπο.