Μεϊμάρης Μιχάλης
Ντάβου Μπετίνα
Σιδηροπούλου Ανθή
Πουλακιδάκος Σταμάτης
Μάστορα Λίλα
Δεμερτζής Νίκος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
12/05/2015
Διάρκεια
105:36
Εκδήλωση
Ζητήματα Επικοινωνίας
Χώρος
Κεντρικό κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών
Διοργάνωση
Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας
Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία, Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
οικονομική κρίση, ανθρωπιστική κρίση, Ελλάδα
Η ανθρώπινη –και ανθρωπιστική- διάσταση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχει ελάχιστα μελετηθεί συστηματικά και ακόμη λιγότερο έχει προβληθεί από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως σε οικονομικούς δείκτες και αριθμούς αποσιωπώντας τις επιπτώσεις και τον ανθρώπινο πόνο που γεννά η κρίση, ή παρουσιάζουν δραματοποιημένες μεμονωμένες περιπτώσεις, εκτρέποντας την προσοχή του κοινού από τα κοινωνικά προβλήματα. Στην ημερίδα θα συζητηθούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης και τα επακόλουθά τους στις στάσεις και την κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά, μέσα από μια διεπιστημονική οπτική που αξιοποιεί στοιχεία και θεωρίες της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και της πολιτικής επιστήμης. Οι εισηγήσεις βασίζονται σε ερευνητικό πρόγραμμα υπό την επιστημονική εποπτεία των δύο συντονιστών, το οποίο διερευνά (α) την υποσυνείδητη επίδραση της συναισθηματικού κλίματος που καλλιεργούν εικόνες της κρίσης από την καθημερινή ζωή στην αίσθηση πολιτικής επάρκειας και αισιοδοξίας που νιώθουν οι πολίτες, (β) τα συναισθήματα που γεννά η κρίση και τους τρόπους με τους οποίους συμβάλουν στην κινητοποίηση ή την αδρανοποίηση των πολιτών και (γ) τις μορφές με τις οποίες τα μέσα ενημέρωσης ως μορφή ηγεμονικού λόγου συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κοινωνικού συναισθηματικού κλίματος και του πλαισίου εντός του οποίου αναπτύσσεται η ατομική και κοινωνική δράση.
Ο καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης είναι ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων με ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Παρισίων VI Pierre et Marie Curie).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις Νέες Τεχνολογίες στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε., στο Νέο Τεχνολογικό Επικοινωνιακό Περιβάλλον και τον σχεδιασμό του, στην Ψηφιακή Αφήγηση, στην Οπτική Επικοινωνία, στα Πολυμέσα, στην Ανοικτή, Ευέλικτη και εξ αποστάσεως Εκπαίδευση, στη Μάθηση που βασίζεται στο Ψηφιακό Παιχνίδι, καθώς και στην κατάρτιση και επιμόρφωση εκπαιδευτών και δημοσιογράφων στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών.
Είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βραβείων Möbius, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Maison des Sciences de l’Homme Paris Nord της Γαλλίας και του C.I.T.I. του Πανεπιστημίου της Λισσαβόνας. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Γαλλικών Εργαστηρίων (French Laboratories of Excellence) της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας της Γαλλίας (ANR). Του έχει απονεμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία ο τίτλος του Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques (Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα).
Σπούδασε εφαρμοσμένη ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Bishop’s του Καναδά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία της εκπαίδευσης (M.Sc.) και τη γνωστική ψυχολογία (Ph.D.) στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει επίσης κλινική εκπαίδευση στην ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης ψυχοθεραπευτική παιδαγωγική (educational therapy) από το Caspari Foundation του Λονδίνου. Είναι Associate Fellow της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας και μέλος πολλών Ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιριών. Μεταξύ των κύριων ερευνητικών της ενδιαφερόντων είναι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ γνωστικών και συναισθηματικών διεργασιών, η δράση της συγκίνησης στις διαπροσωπικές σχέσεις, οι επιδράσεις των ασυνείδητων διεργασιών στην ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά, η αγωγή και εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας, η ψυχοδυναμική προσέγγιση της μεσοποιημένης και άμεσης διαπροσωπικής επικοινωνίας στο πλαίσιο της οικογένειας και του σχολείου. Στο πλαίσιο αυτών των ενδιαφερόντων έχει συντονίσει πολλά ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Η Ανθή Σιδηροπούλου είναι Ερευνητική συνεργάτις του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών και Επικοινωνιακού Σχεδιασμού, του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ του ίδιου τμήματος με ειδίκευση στην ψυχολογία της επικοινωνίας. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν η διερεύνηση της σχέσης των εφήβων με το διαδίκτυο και το ζήτημα του εθισμού. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2004) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κοινωνική Οργάνωση και Κοινωνική Μεταβολή» (2007). Έχει επιτελέσει επικουρικό διδακτικό έργο κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών της σπουδών, έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και έχει δημοσιεύσει κείμενα σχετικά με την ψυχολογική χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους.
Ο Σταμάτης Πουλακιδάκος εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή. Επιπλέον, είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών MSc in New Media, Information and Society από το London School of Economics. Ειδικεύεται στην καταγραφή και ανάλυση του περιεχομένου των ΜΜΕ και στην ποσοτική ανάλυση περιεχομένου. Ταυτόχρονα εργάζεται ως καθηγητής στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο στο πλαίσιο του προγράμματος BA in Media Production σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Queen Margaret του Εδιμβούργου. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος ερευνών και έχει συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ερευνητική συνεργάτις του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών και Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα με ερευνητικό αντικείμενο τη σύγκρουση και το συλλογικό τραύμα στο πλαίσιο των Ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης, στον τομέα των Πολιτισμικών Σπουδών και είναι απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και έχει επιτελέσει επικουρικό διδακτικό έργο.
O Νίκος Δεμερτζής είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ.Ε.. Από το 2004 έως το 2010 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεμεσός), ιδρυτής και συντονιστής-πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, καθώς και κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Από το Μάιο του 2010 έως τον Μάιο του 2013 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου (1980) και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Lund, Σουηδίας (1986).
Κυριότερα έργα του: Εμφύλιος. Πολιτισμικό Τραύμα, με τους Ε. Πασχαλούδη & Γ. Αντωνίου (επιμ.) (2013), Φθόνος και μνησικακία: Τα πάθη της ψυχής και η κλειστή κοινωνία, με τον Θάνο Λίποβατς (2006), Πολιτική Επικοινωνία. Διακινδύνευση, Δημοσιότητα, Διαδίκτυο (2002), Τοπική Δημοσιότητα και Τύπος στην Ελλάδα (1996), Ο Λόγος του Εθνικισμού (1996), Δοκίμιο για την Ιδεολογία. Ένας Διάλογος της Κοινωνικής Θεωρίας με την Ψυχανάλυση, με τον Θάνο Λίποβατς (1994), Κουλτούρα, Νεωτερικότητα, Πολιτική Κουλτούρα (1989).
Τα τρέχοντα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο της πολιτικής κοινωνιολογίας, της πολιτικής επικοινωνίας και της κοινωνιολογίας των συγκινήσεων.