Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το κλίμα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Αφροδίτη και στον Τιτάνα

Κουστένη Αθηνά

29 Οκτωβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 28:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1702
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κουστένη Αθηνά

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
29/10/2012

Διάρκεια
28:49

Εκδήλωση
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο πλανητικό μας σύστημα

Χώρος
Ακαδημία Αθηνών

Διοργάνωση
Ακαδημία Αθηνών

Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες

Ετικέτες
φαινόμενο του θερμοκηπίου, κλίμα, ατμόσφαιρα, Αφροδίτη, Τιτάνας

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι σημαντικό για τον πλανήτη μας, αλλά και για το Ηλιακό Σύστημα (τη Γη, τον Άρη και την Αφροδίτη, εκ των οποίων μόνο ο Τιτάνας και η Αφροδίτη έχουν ατμόσφαιρα). Στη Γη, τα κυριότερα αέρια που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι υδρατμοί και το διοξείδιο του άνθρακα.

Στην ομιλία αναλύονται οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου και οι συνέπειές του για την Αφροδίτη και τον Τιτάνα, συγκρίνοντάς τους με τον πλανήτη μας και δίνοντας κάποιες σκέψεις ως προς το κατά πόσον το μέλλον της Γης θα είναι προσωμοιάζει περισσότερο στην Αφροδίτη (με απώλεια των ωκεανών και μαζική απελευθέρωση ποσοτήτων CO2) ή τον Τιτάνα (με απώλεια των ωκεανών και συσσώρευση CO2 σε ανθρακικά άλατα).

Κουστένη Αθηνά Αστροφυσικός - Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) & Εργαστήριο Διαστημικών Ερευνών και Οργάνων (LESIA) του Αστεροσκοπείου του Παρισιού-Μεντών

Η Αθηνά Κουστένη γεννήθηκε στην Αθήνα, απ’ όπου έφυγε το 1980 γιά να σπουδάσει στο Παρίσι Φυσική και Αγγλική Λογοτεχνία συγχρόνως στα Πανεπιστήμια VI (Pierre et Marie Curie) και III (Sorbonne) αντίστοιχα (1985 & 1986) με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική και την Αγγλική Λογοτεχνία από τα ίδια Πανεπιστήμια (1986 & 1987). Το 1989 έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Αστροφυσική και Διαστημική Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο 7 του Παρισιού και το 1996 της απονεμήθηκε η ανώτατη ακαδημαϊκή διάκριση της Γαλλίας, του Διπλώματος Διεύθυνσης Ερευνών επίσης στην Αστροφυσική και Διαστημική Τεχνολογία του Πανεπιστημίου 7 του Παρισιού (Habilitation DR, Diploma for Directing Research).

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Πλανητολογία, τη μελέτη των γιγάντιων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος και ιδίως του συστήματος του Κρόνου, τους πλανήτες εκτός του ηλιακού συστήματος και γενικά την τηλεσκοπική και διαστημική εξερεύνηση του διαστήματος. Συμμετέχει σε τρέχουσες διαστημικές αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Αμερικάνικης Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) όπως η αποστολή Cassini-Huygens, καθώς και στην προετοιμασία των μελλοντικών διαστημικών αποστολών στο Δία και τον Κρόνο και αναλύει τα δεδομένα που έχει αποκτήσει για να διερευνήσει τις ατμόσφαιρες και τις επιφάνειες των πλανητών, των δορυφόρων και των εξωπλανητών. Μέρος της ερευνητικής της δραστηριότητας είναι η ανάλυση των δεδομένων που προέρχονται από τεχνητούς δορυφόρους στο διάστημα, διαστημικές αποστολές και επίγεια τηλεσκόπια με τη χρήση τεχνικών όπως η φασματοσκοπία και η απεικόνιση με προσαρμόσιμα οπτικά συστήματα. Επιπλέον, εργάστηκε με επιτυχία ως συν-ερευνήτρια, επιστημονική υπεύθυνη, τριών οργάνων στα διαστημόπλοια Cassini-Huygens. Η παραγωγή της περιλαμβάνει 250 επιστημονικές εργασίες και πάνω από 600 παρουσιάσεις. Επίσης ειναι η βασική συγγραφέας του βιβλίου «Τιτάνας: Η διερεύνηση ενός παρόμοιου κόσμου με τη Γη» και πολλών αλλων κεφαλαίων σε εγκυκλοπαίδειες και βιβλία.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Διαστημικών Επιστημών, της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανθρώπινου Εξερεύνησης και Επιστήμης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, της Επιτροπής COSPAR για την Πλανητική Προστασία και της Επιτροπής Αξιολόγησης του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών και μέλος πολλών άλλων διεθνών συμβουλευτικών οργάνων της ESA και της NASA. Έχει τιμηθεί με αρκετές διακρίσεις από την NASA και την ESA, και συμμετέχει ενεργά στις συμβουλευτικές επιτροπές των δύο αυτών διαστημικων εταιρειών, ESA και NASA, ειδικά ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλιακού Συστήματος και Πλανητών της ESA.

Είναι κόρη του Παναγιώτη και της Μαργαρίτας Κουστένη, παντρεμένη με τον computer/network manager Franck Darin, έχει μία κόρη, την Καλλίστα, και ζει στο Παρίσι στη Γαλλία.

Σχετικές ομιλίες