Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το μέλλον της υγείας είναι ψηφιακό

Τσουκαλής Αλέκος, Περσίδης Ανδρέας, Σπανάκης Μανώλης, Βαλαβάνης Ιωάννης, Καρανάσιου Νάνσυ, Ριζόπουλος Γιάννης

19 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 49:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1502
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Athens Science Festival, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Αθήνα, διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 17 έως τις 22 Μαρτίου 2015. 

Με θέμα «Επιστήμη και Τεχνολογία: από τη θεωρία στην πράξη», το 2ο Athens Science Festival περιέλαβε δραστηριότητες και καινοτόμες δράσεις, οι οποίες απευθύνονταν τόσο σε μαθητές  και φοιτητές όσο και στο ευρύ κοινό: εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα, επιμορφωτικά παιχνίδια, επιστημονικές παρουσιάσεις, συζητήσεις, παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Η συζήτηση με τίτλο "Το μέλλον της υγείας είναι ψηφιακό" που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, είχε ως αντικείμενο τις εφαρμογές της Υψηλής Τεχνολογίας από ελληνικές επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας. Η τεχνολογία αυτή, όχι μόνο υπάρχει, αλλά συχνά βρίσκεται στην αιχμή της πρωτοπορίας: eHealth, mHealth, καινοτόμες ιδέες και πρωτοτυπες προσεγγίσεις σε “καυτά” θέματα… η Ελλάδα εξάγει προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνογνωσία σ’ όλο τον κόσμο, σ’ αυτόν τον ιδιαίτερα απαιτητικό, αλλά και με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία χώρο.

Συντονιστής: Γιάννης Ριζόπουλος, Δημοσιογράφος, TechTalksCentral Web Radio


Τσουκαλής Αλέκος CEO Mikrel Medical

Είναι Συνιδρυτής από το 1980 της MICREL, Κέντρο Εφαρμογών Μικροηλεκτρονικών Διατάξεων Ε.Π.Ε. και Διευθύνων Σύμβουλος της MICREL Medical Devices A.E. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 1996 ήταν Εθνικός Εκπρόσωπος στην υποεπιτροπή CREST για το 5ο πρωτόκολλο για R&D δραστηριότητες στις ΜΜΕ. Το 1997 παρακολούθησε την επιτροπή IRDAC για την κριτική στο νέο Innovation Αction Plan. Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) έως το 2004.

Έχει επιβλέψει και συνεισφέρει προσωπική εργασία στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη διαφόρων μηχανημάτων όπως φασματοφωτόμετρα και αντλίες εγχύσεως φαρμάκων. Οι φορητές αντλίες συνεχούς έγχυσης φαρμάκων κατασκευάζονται σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας, σε βαρύ κανονιστικό περιβάλλον. Επέβλεψε την σχεδίαση ASIC & ASIP υπολογιστή χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής ασφάλειας σε συνεργασία με Πανεπιστήμια (πήρε βραβείο σε διεθνές forum). Επέβλεψε την εγκατάσταση και βελτίωση του συστήματος ISO 9001και ISO13485 που είναι πιστοποιημένα από την SGS UK. Τα προϊόντα έχουν λάβει CE Mark.

Οργάνωσε την διεθνή ανταγωνιστικότητα της εταιρείας με βάση τα: ποιότητα-αξιοπιστία-ασφάλεια, έρευνα αναγκών αγοράς, βιομηχανικό σχεδιασμό, CE Mark, ευρεσιτεχνίες. Η εταιρεία και η οικογένεια σήμερα έχουν 12 διεθνείς ευρεσιτεχνίες σε διάφορα στάδια έγκρισης, σαν βάση σημερινών και στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης.

Με την επίβλεψή του η εταιρεία συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, που μεταφέρουν τεχνολογία χρήσιμη για τη στρατηγική της ανάπτυξη.

Έχει σημαντικές δημοσιεύσεις σε συνέδρια του κλάδου και είναι κάτοχος των παρακάτω ευρεσιτεχνιών: WO 02/082984 System for Monitoring Medical Parameters, EP 0 858 812 Linear Peristaltic Pump, US 09/023,355 Linear Peristaltic Pump, EP 0 560 270 Linear Peristaltic Pump.

Περσίδης Ανδρέας CEO Biovista

O Ανδρέας Περσίδης έλαβε το διδακτορικό του στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα 25 χρόνια από την αποφοίτησή του, ο Α.Περσίδης έχει δημιουργήσει ομάδες ανάπτυξης τεχνολογίας σε επιχειρήσεις της ΕΕ στους τομείς της μηχανικής, του λογισμικού και των τηλεπικοινωνιών. Ως συν-ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Biovista, έχει αναπτύξει τη βασική ομάδα που έχει χτίσει το Biovista discovery engine, καθώς και εξασφάλισε χρηματοδότηση από διάφορες πηγές για την υποστήριξη του Biovista's R&D program. Ο Δρ Περσίδης είναι ένας κριτής και αξιολογητής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αυστριακή κυβέρνηση στους τομείς της εξόρυξης κειμένου / δεδομένων, σημασιολογική λογική και τις επιστήμες της ζωής. Είναι συχνός παρουσιαστής σε drug repositioning και fora συστηματικής καινοτομίας και ένας παράγοντας που συμβάλλει σε επιστημονικές δημοσιεύσεις σε αυτές τις περιοχές.

Σπανάκης Μανώλης Ερευνητής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΤΕ-ΙΠ)

Ο Δρ. Εμμανουήλ Γ. Σπανάκης είναι συνεργαζόμενος Ερευνητής στο εργαστήριο Υπολογιστικής Βιο-Ιατρικής (CBML) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας - Ελλάς (ΙΤΕ-ΙΠ). Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος B.Sc. και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών M.Sc. στην Επιστήμη των Υπολογιστών και έλαβε το διδακτορικό του πτυχίο στην Επιστήμη Υπολογιστών το 2009 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, Ελλάδα.

Η εξειδίκευση του αφορά την έρευνά του ευρύτερου επιστημονικού τομέα της υπολογιστικής βιο-ιατρικής πληροφορικής και των ασύρματων δικτύων επικοινωνίας, και κυρίως πάνω σε θέματα βιοϊατρικής πληροφορικής, ασύρματων ιατρικών αισθητήρων δεδομένων, ευφυή και έξυπνα περιβάλλοντα υγείας, εξατομικευμένα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής υγείας και παρακολούθησης με τη χρήση σύγχρονων υπηρεσιών m/eHealth, καθώς και στο σχεδιασμό και μελέτη διαστρωματικών ασύρματων ad-hoc δικτύων, ασύρματων επικοινωνιών με τη χρήση καναλιών παρεμβολής υπό περιορισμούς θορύβου, ανάλυση επιδόσεων κινητών δικτύων ad-hoc με τη χρήση πρωτοκόλλων δρομολόγησης και την ανάλυση μετρήσεων απόδοσης ασύρματων δικτύων.

Βαλαβάνης Ιωάννης Διευθυντής Marketing, eNIOS
Καρανάσιου Νάνσυ CTO Vidavo

Η Νάνσυ Καρανάσιου έχει λάβει το πτυχίο του Μηχανικού Η/Υ και κατέχει θέση CTO στην εταιρεία VIDAVO. Έχει 10ετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της ιατρικής πληροφορικής, στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικής υγείας. Έχει τον συνολικό συντονισμό και την ευθύνη του τεχνικού τμήματος και R&D της εταιρείας VIDAVO. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση και εγκατάσταση συστημάτων τηλεϊατρικής στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό με χρήση των τεχνολογιών και πρωτοκόλλων IPV6, cda, m2m κ.α.. Κύριοι τομείς ενδιαφέροντος είναι η ηλεκτρονική υγεία, mhealth, smart sensors, integrated care και wireless sensor networks.

Ριζόπουλος Γιάννης Δημοσιογράφος

Ο Γιάννης Ριζόπουλος σπούδασε ηλεκτρονικά, αλλά από φοιτητής ακόμα, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Ξεκινώντας ως συνεργάτης και αρχισυντάκτης στη συνέχεια του περιοδικού "Ήχος & Hi-Fi", εργάσθηκε από το 1975 στην "Καθημερινή" ως συντάκτης και στη συνέχεια ως υπεύθυνος του διεθνούς τμήματος της εφημερίδας. Το 1993 «μετακόμισε» στην «Οικονομική Καθημερινή», ως υπεύθυνος επίσης του διεθνούς τμήματος, ως τον Ιανουάριο του 2001. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν, ταυτόχρονα, υπεύθυνος της εφημερίδας επί θεμάτων Τεχνολογίας. Εργάσθηκε, επίσης, στη «Ναυτεμπορική» (2001-2002) ως διευθ. σύνταξης του εβδομαδιαίου ενθέτου «eWeek» (σήμερα «eWorking») και του περιοδικού «Digital Business».

Παράλληλα με τη δουλειά του στον ημερήσιο Τύπο, συνεργάσθηκε ως συντάκτης ή επιτελικό στέλεχος με δεκάδες περιοδικά, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ως συντονιστής σε πάμπολλα συνέδρια και ως υπεύθυνος για θέματα Τύπου & Δημοσιότητας σε μεγάλες ελληνικές και  διεθνείς διοργανώσεις.

Την περίοδο 2004 - 2006 διετέλεσε αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εκπομπής της ΕΤ3 “e-Life”, ενώ από το 2002 ως το 2007 είχε τη δημοσιογραφική επιμέλεια του μηνιαίου newsletter του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», «Infosoc». Από τον Απρίλιο του 2007 συνεργάζεται με τη δικτυακή πύλη Pathfinder, έχοντας την επιμέλεια της ενότητας Technoλογείν, η οποία προβάλλει βέλτιστες και καινοτόμες πρακτικές στους χώρους της τεχνολογίας και της επιστήμης, και από τον Ιανουάριο του 2011 είναι τακτικός συνεργάτης της ενότητας «Το Μέλλον», στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας; 157:22

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;

Βέττας Νίκος Γραβάνης Αχιλλέας Καρτάλης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος Κώστας Στρατόπουλος Γιώργος Διαμαντοπούλου Άννα Φιλιππίδης Νίκος Γιαννίτσης Τάσος Βερνίκος Γεώργιος Ρέτσος Γιάννης Φέσσας Θεόδωρος

Γλώσσα: Ελληνική