Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Υποθαλάσσια ηφαίστεια: "Παράθυρο" στο εσωτερικό της Γης. Το παράδειγμα της Σαντορίνης

Νομικού Παρασκευή

12 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 63:59 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2028
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Νομικού Παρασκευή

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
12/12/2016

Διάρκεια
63:59

Εκδήλωση
Café Scientifique 2016-2019

Χώρος
Κελάρι του "Athenaeum"

Διοργάνωση
Café Scientifique

Κατηγορία
Γεωλογία

Ετικέτες
Café Scientifique, ηφαίστεια, υποθαλάσσια ηφαίστεια, λιθοσφαιρικές πλάκες, μάγμα, υδροθερμικά συστήματα, Σαντορίνη, ηφαίστειο Θήρας, Κολούμπος

Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια αντιπροσωπεύουν ένα «παράθυρο» για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Γης και επικρατούν στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών. Παρουσιάζουν πολύπλευρο ενδιαφέρον γιατί λειτουργούν ως «Φυσικά Εργαστήρια», όπου μελετώνται τόσο η μορφολογία του βυθού, η κυκλοφορία του μάγματος, η δυναμική των υδροθερμικών συστημάτων αλλά και η ξεχωριστή τους πανίδα. Τα χερσαία και υποθαλάσσια ηφαίστεια στον Ελληνικό χώρο δημιουργούν μία αλυσίδα ξεκινώντας από τα Μέθανα και τον «Παυσανία», τη Μήλο και την Αντίμηλο, τη Σαντορίνη και τον «Κολούμπο» και τέλος την Κω και τη Νίσυρο. Το ενεργότερο ηφαιστειακό συγκρότημα είναι αυτό της Σαντορίνης όπου μελετάται εντατικά σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι και το κύριο θέμα της ομιλίας.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα υποθαλάσσια ηφαίστεια; Ποιοι είναι οι γεωκίνδυνοι μιας υποθαλάσσιας έκρηξης; Με ποια καινοτόμα υποβρύχια μηχανήματα εξερευνούμε το εσωτερικό των υποθαλάσσιων ηφαιστείων; Ποια είναι τα νέα δεδομένα για την μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη των τελευταίων 10.000 χρόνων (Μινωϊκή έκρηξη); Πώς πραγματοποιείται η θαλάσσια έρευνα στον Ελληνικό χώρο; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία απαντά αυτή η ομιλία.

Νομικού Παρασκευή Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Παρασκευή Νομικού έλαβε το πτυχίο Γεωλογίας από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ το 1996 και το διδακτορικό της δίπλωμα (Ph.D.) στην Γεωλογική Ωκεανογραφία το 2004 από το ΕΚΠΑ. Εξειδικεύτηκε σε θέματα υποθαλάσσιας έρευνας στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ) ως γεωλόγος (1999-2002) και στη συνέχεια ως Επιστημονικός συνεργάτης (ΙΔΑΧ) στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Το 2013 εκλέγεται Λέκτορας «Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας» και το 2016 Επίκουρη Καθηγήτρια στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε πολλές Ελληνικές και διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ατλαντικό Ωκεανό, είτε με το Ελληνικό ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ», είτε με ξένα ωκεανογραφικά πλοία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη της γεωδυναμικής (μορφολογία-τεκτονική) των γεωμορφών του υποθαλάσσιου πυθμένα καθώς και στη μελέτη των υποθαλάσσιων ηφαιστείων.

Σχετικές ομιλίες