Η Λένα Διβάνη είναι Καθηγήτρια στο Νομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει ελληνική και βαλκανική ιστορία εξωτερικής πολιτικής του 20ού αιώνα σε προπτυχιακό επίπεδο και μειονοτικά προβλήματα των Βαλκανίων σε μεταπτυχιακό.
Υπήρξε VisitingReaserchFellow στο πανεπιστήμιο Harvard, στο King’sCollege του Λονδίνου και στοLeagueofNationsArchive (UN) στη Γενεύη.
Συνεργάστηκε με το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας με αντικείμενο τη δημοσίευση των διπλωματικών εγγράφων της Ελλάδας που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα.
Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην κατάρτιση βιβλιογραφικής πρότασης για το πρόβλημα των μειονοτήτων.
Συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα την ελληνική διασπορά.
Συνεργάστηκε με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και μειονοτήτων.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
• Ελλάδα και μειονότητες, το διεθνές σύστημα προστασίας υπό την Κοινωνία των Εθνών, εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα, 1995 (επανέκδοση Καστανιώτης, 1999)
• Δωδεκάνησος, Η μακρά πορεία προς την ενσωμάτωση, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 1996 (σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη διευθύντρια του Ιστορικού του Αρχείου κ. Φ. Κωνσταντοπούλου)
• Η πολιτική των ελληνικών εξορίστων κυβερνήσεων, εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα, 1992
• Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας, 1830-1847, ασκήσεις πατριδογνωσίας, εκδόσεις Καστανιώτη, 2000
• Η ύπουλος θωπεία: Ελλάδα και ξένοι 1821-1940, εκδ. Καστανιώτη, 2015
Δημοσίευσε επίσης σειρά άρθρων για ζητήματα εθνικισμού, μειονοτήτων και εδαφικών ανταγωνισμών.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ
Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1994 με τη συλλογή διηγημάτων «Γιατί δε μιλάς για μένα» και κατέκτησε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη ΜΑΡΑ ΡΑΛΛΗ. Έκτοτε έχει δημοσιεύσει πολλά μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και παιδικά βιβλία μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες και διασκευασμένα για την τηλεόραση.
Εμφανίστηκε στο θέατρο το 2002 με το έργο «Η ωραία θυμωμένη», δύο χρονιές στη βραχεία λίστα για βραβείο κοινού νεοελληνικού έργου.Ακολούθησαν «η πεντανόστιμη», το «οικογενειακό δίκαιο», και το «μεταβατικό στάδιο» που ανέβηκε στο αναλόγιο του Εθνικού Θεάτρου το 2009.
Έγραψε το σενάριο και παρουσίασε δύο σειρές ιστορικών ντοκιμαντέρ για το Cosmotehistory («Τα σύνορα της Ελλάδας» και «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας»)
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου και μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ.