Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

12 Οκτωβρίου 2024

Ο Ρόλος του Νοσηλευτή στη συνεχώς εξελισσόμενη Νευρολογία

Διοργάνωση: Αττικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Επιστημών

Χώρος: ΠΓΝΑ Αττικόν, Κτήριο ΑΚΙΣΑ

Η Διημερίδα του Αττικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστημών με θέμα «Ο ρόλος του νοσηλευτή στη συνεχώς εξελισσόμενη Νευρολογία», πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Οκτωβρίου 2024.

 

Η νευρολογία αποτελεί μία από τις πιο εξελισσόμενες ιατρικές ειδικότητες. Με τον κυρίαρχο "Εγκέφαλο" να ορίζει την προσωπικότητά μας, τον ψυχισμό μας, τη νοητική μας απόδοση και την κινητική μας ανεξαρτησία, το νευρικό σύστημα χαρίζει στον καθένα από εμάς τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε, να είμαστε ξεχωριστοί και να προσαρμοζόμαστε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ο ασθενής με νευρολογική νόσο θα στερηθεί κάτι από τα παραπάνω με συχνά δραματικές συνέπειες στην αυτονομία του.

 

Τα τελευταία χρόνια πληθώρα επιστημονικών εξελίξεων στον χώρο της νευρολογίας έχουν ελαχιστοποιήσει την αναπηρία που μπορεί να συνοδέψει μία οξεία ή χρόνια νευρολογική διαταραχή. Θρομβόλυση και θρομβεκτομή στην οξεία φάση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, νέα φάρμακα για την πολλαπλή σκλήρυνση, γονιδιακές θεραπείες αλλά και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η νευροδιέγερση, οδηγούν την νευρολογία σε μια νέα εποχή με αυξημένες απαιτήσεις για συνεχή κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας. Η εξειδίκευση μέσα στην ειδίκευση είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

 

Δίπλα στον νευρολόγο ο νοσηλευτής δίνει τη δική του άνιση μάχη με τις απαιτήσεις στην παρακολούθηση και φροντίδα του νευρολογικού ασθενή να αυξάνονται συνέχεια. Μονάδες αντιμετώπισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνια στήριξη ασθενών με άνοια-νοητική στέρηση ή/και κινητική αναπηρία, έχουν καθιερωθεί και πλαισιώνουν το διαχρονικά κυρίαρχο στη φροντίδα των ασθενών θάλαμο νοσηλείας. Η εύρυθμη λειτουργία όλων των ανωτέρω στηρίζεται στον νοσηλευτή. Αντιμετώπιση πάθησης-αναπηρίας χωρίς το δίπολο νοσηλευτής-ιατρός δεν υπάρχει. Σε αυτό το δίπολο οι ισορροπίες είναι απαραίτητες και η ανάγκη, η νοσηλευτική λειτουργία να ακολουθήσει τις εξελίξεις στη νευρολογία, είναι επιτακτική.

 

Υπηρετώντας αυτή την ανάγκη, το Αττικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Επιστημών φέρνει τον νοσηλευτή στο προσκήνιο και ανοίγει το διάλογο για το "ρόλο του νοσηλευτή στη συνεχώς εξελισσόμενη Νευρολογία". Στόχος να δούμε το σήμερα για να στοχεύσουμε το αύριο. Να καταδείξουμε το εύρος των γνώσεων που έχουν συσσωρευθεί και αφορούν τον νοσηλευτή στη Νευρολογία. Να καταδείξουμε τις κατακτήσεις που έχουν γίνει παρά τις αντίξοες συνθήκες από μέρους των νοσηλευτών και να αναδείξουμε την ανάγκη δημιουργίας
νοσηλευτικής εξειδίκευσης στη Νευρολογία.

 

(Το καλωσόρισμα του Προέδρου του ΑΙΝΕ, Αναστάσιου Μπονάκη, Αν. Καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, στο πρόγραμμα της διημερίδας)

 

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει 2 στρογγυλές τράπεζες:
Ειδικές μονάδες στη Νευρολογία και Παιδονευρολογία - Η ως τώρα εμπειρία
Εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών ασθενών με νευρολογικά νοσήματα

Ομιλητές/-τριες: Ειρήνη Καραμπέκιου, Γεώργιος Τσιβγούλης, Αικατερίνη Θεοδώρου, Νικολέττα Τζιαγκίδου, Βασιλική Γερασοπούλου, Μαρία Σπανού, Σταυρούλα Τσιριγώτη, Δημήτριος Κίτσος, Ελένη Τηλιακού, Μαρία Μπαλλά, Κωνσταντίνος Πέτσιος, Παναγιώτα Σιφάκη, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Αριστομένης Συγγρός

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΜΙΛΙΕΣ