Ιουν 25, 2024
Τελετή απονομής του Αριστείου Μποδοσάκη 2024
Δεσύπρη Αθηνά, Frenkel Daan, Κουβελιώτου Χρύσα, Grosveld Frank, Ταβερναράκης Νεκτάριος
Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική
25 Ιουνίου 2024
Διοργάνωση: Ίδρυμα Μποδοσάκη
Χώρος: Ζάππειο Μέγαρο
Το Αριστείο Μποδοσάκη θεσπίστηκε για να αναγνωρίσει και να προβάλλει Έλληνες και Ελληνίδες, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην επιστήμη και έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προαγωγή του επιστημονικού τους κλάδου με το πρωτοποριακό, ολοκληρωμένο, διεθνώς αναγνωρισμένο τους έργο. Ο θεσμός αποσκοπεί στην προβολή διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων και Ελληνίδων επιστημόνων των Θετικών, Τεχνολογικών, Ιατροβιολογικών και Κοινωνικών Επιστημών που αποτελούν γνήσια πρότυπα προς μίμηση και πηγή εξαιρετικής εθνικής υπερηφάνειας.
Από το 2002, οπότε ξεκίνησε ο θεσμός του Αριστείου Μποδοσάκη, έως το 2011, έχουν διακριθεί με το Αριστείο Μποδοσάκη επτά επιστήμονες διεθνούς κύρους, οι Καθηγητές: Ιωάννης Ηλιόπουλος (2002), Κυριάκος Νικολάου, Αθανάσιος Φωκάς (2006), Δημήτρης Χριστοδούλου (2006), Ευάγγελος Μουδριανάκης (2009), Χαράλαμπος Μουτσόπουλος (2011) και Γεώργιος Χρούσος (2011).
To 2022 το Ίδρυμα Μποδοσάκη αποφάσισε την επανεκκίνηση του θεσμού. Σύμφωνα με τη διαδικασία, το Αριστείο Μποδοσάκη θα απονέμεται ανά διετία και θα συνδέεται κάθε φορά με δύο από τους ακόλουθους κλάδους:
• Θετικές Επιστήμες
• Τεχνολογικές Επιστήμες
• Ιατροβιολογικές Επιστήμες
• Κοινωνικές Επιστήμες
Κάθε Αριστείο Μποδοσάκη συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €100.000.
Το 2024, τα δύο Αριστεία Μποδοσάκη αφορούν στους εξής κλάδους:
1 Θετικές Επιστήμες:
Φυσική, Αστρονομία, Χημεία, Γεωεπιστήμες, Μαθηματικά, Θεωρητικές Επιστήμες Πληροφορικής
2 Ιατροβιολογικές Επιστήμες
Το κάθε Αριστείο απονέμεται σε έναν μόνο επιστήμονα. Επιλέξιμοι υποψήφιοι είναι εν ζωή Έλληνες ή Ελληνίδες επιστήμονες, κατά την ιθαγένεια ή το γένος, χωρίς όριο ηλικίας.
Ιουν 25, 2024
Δεσύπρη Αθηνά, Frenkel Daan, Κουβελιώτου Χρύσα, Grosveld Frank, Ταβερναράκης Νεκτάριος
Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική