Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp
Αναστασίου Τάσος
Κουντούρης Μιχάλης
Χερουβείμ Βαγγέλης
Αλεφάντης Χρήστος
Παπαγεωργίου Πάνος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
12/05/2023
Διάρκεια
00:33:33
Εκδήλωση
Comicdom CON Athens 2023
Χώρος
Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
Comicdom Press
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Comicdom Con Athens, comics, κόμικς, περιοδικό δρόμου "σχεδία", εικονογράφηση, Avengers, LGBT Art, Queer εικονογράφηση, σώμα, μουσεία
Από το πρώτο ήδη τεύχος που κυκλοφόρησε πριν 10 χρόνια η «σχεδία», το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, επεδίωξε την παρουσίαση των θεμάτων της όχι απλώς με δημοσιογραφική εγκυρότητα αλλά και τον σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από τα τολμηρά πενάκια των σκιτσογράφων – συνεργατών της. Γελοιογραφίες, κόμικς και σκίτσα έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ύλης του περιοδικού και αγαπήθηκαν από τους αναγνώστες. Γιορτάζοντας την επέτειο των 10 χρόνων της, τέσσερις από της μόνιμους συνεργάτες της «σχεδίας» και ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού συζητούν για την δεκαετή του πορεία μέσα από τις εικονογραφήσεις που παρουσιάστηκαν στις σελίδες του.
Συμμετέχουν: Ο ιδρυτής & διευθυντής σύνταξης της «σχεδίας», Χρήστος Αλεφάντης και οι σκιτσογράφοι Soloup, Τάσος Αναστασίου, Μιχάλης Κουντούρης και Βαγγέλης Χερουβείμ.
Ο Soloύp (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος (Το Ποντίκι, περιοδικό δρόμου Σχεδία, παλαιότερα Το Βήμα, Goal news κ.ά.) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου «1821-εικονογραφήγημα» (αρ. έργου 20/ ΕΛΙΔΕΚ). Η εργασία του Τα ελληνικά comics (Τόπος, 2012), επικεντρώνεται στην έρευνα και τη μελέτη της Ένατης Τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και τα graphic novels Αϊβαλί (Κέδρος, 2014, μεταφρασμένο σε Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά και Ισπανικά), Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018) και 21-H μάχη της πλατείας (Ίκαρος, 2020). Με αφορμή τα graphic novels Αϊβαλί και Ο Συλλέκτης έχουν πραγματοποιηθεί δυο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη (το 2015 και το 2019 αντίστοιχα), ενώ το graphic novel 21-η μάχη της πλατείας αποτέλεσε την αφορμή για την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια έκθεση κόμικς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (2021-2022) και μάλιστα διπλή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και παράλληλα στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade στη Λέσβο. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου, στα μέσα της δεκαετίας του ’50 είχαν μεταναστεύσει οι, εκ Πελοποννήσου ορμώμενοι, γονείς του. Ο Χρήστος Αλεφάντης είναι δημοσιογράφος με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια. Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του ελληνικού περιοδικού δρόμου «σχεδία», το οποίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2013. Επιμελείται τη δημοσιογραφική ύλη και συντονίζει την εθελοντική ομάδα σύνταξης του περιοδικού. Πέρα των δράσεων του στο πλαίσιο της «σχεδίας», το 2006 ξεκίνησε σε εθελοντική βάση την καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων, μια κοινωνική πρωτίστως πρωτοβουλία που αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως μέσο ενεργοποίησης και (επαν)ένταξης συνανθρώπων μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.