Σακελλαρόπουλος Τάσος
Δημητριάδου Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
16/06/2020
Διάρκεια
00:28:40
Εκδήλωση
BLOD Web Lectures
Χώρος
Διαδικτυακή διάλεξη
Διοργάνωση
BLOD
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
BLOD Web Lectures, Μουσείο Μπενάκη, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, 1821, Ελληνική Επανάσταση, προεπαναστατικά χρόνια, Ιωάννης Καποδίστριας, βασιλιάς Γεώργιος Α΄, βασιλιάς Όθων, Αθήνα, έργο τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική
“1821 Πριν και Μετά” – Μια μεγάλη έκθεση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Με αφορμή την συμπλήρωση διακοσίων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το Μουσείο Μπενάκη η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Τράπεζα και η ALPHA BANK συνδιοργανώνουν μια μεγάλη έκθεση που θα παρουσιάζει εκατό χρόνια του Νέου Ελληνισμού και θα ξεκινάει από το 1770 και τα Ορλωφικά και με σταθμό την Επανάσταση, θα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της περιόδου του Όθωνα και των αρχών της περίοδου του Γεωργίου Α’. Μια έκθεση που που θα χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο θα παρουσιάζεται η προεπαναστατική περίοδος με έμφαση στην καθημερινότητα, στην παιδεία, στην εκκλησία και στο εμπόριο. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάζεται η Επανάσταση, τα γεγονότα, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και η διακυβέρνηση της Ελλάδας από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Το τρίτο μέρος, θα αφορά την περίοδο του βασιλιά Όθωνα, την αρχή της βασιλείας του Γεωργίου Α’, με κύριο βάρος στην ανάπτυξη της Αυλής, του κράτους αλλά και της Αθήνας μιας πρωτεύουσας που ο διάλογος μεταξύ νέων κτιρίων και αρχαιολογικών χώρων ήταν διαρκής.
Τη μεγάλη αυτή έκθεση, που θα τη συνοδεύει ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων και πολύτιμων έργων τέχνης, που αποδίδουν με σαφήνεια την διαχρονική διάσταση που έχει η ελληνική επανάσταση, ως έμπνευση, στην ζωγραφική και στην γλυπτική, παρουσιάζουν με μια κοινή τους ομιλία στο BLOD, o Τάσος Σακελλαρόπουλος (Ιστορικός, Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη) και η Μαρία Δημητριάδου (Ιστορικός, Υπεύθυνη των συλλογών των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη).
Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του, ο 20ος αιώνας, ιδιαίτερα η κοινωνική και πολιτική ιστορία από το 1935 ως το 1996. Έχει επιμεληθεί ιστορικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, «1821 Πριν και Μετά» σε συνεπιμέλεια με την Μαρία Δημητριάδου. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια και γράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων όπως και καταλόγους εκθέσεων. Εργάζεται ως Υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.
Η Μαρία Δημητριάδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Πήρε το διδακτορικό της από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 2010 με θέμα διατριβής: Η γερμανική οικονομική και πολιτική διείσδυση στην Ελλάδα τη δεκαετία 1920-1930. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά καθώς και ελληνική και λατινική παλαιογραφία. Από το 1994 έως σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.
Έχει ασχοληθεί με την ταξινόμηση, αποδελτίωση και μελέτη αρχείων, τα οποία απόκεινται στο Μουσείο Μπενάκη ενώ επιμελήθηκε και την έκδοση των δύο πρώτων τόμων του Αρχείου Αγώνος (1806-1832). Έχει συμμετάσχει σε αρχειακά και ιστορικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει επιμεληθεί εκθέσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν τόσο στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη, όσο και αλλού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε την επιμέλεια μαζί με τον Τάσο Σακελλαρόπουλο της έκθεσης «1821. Πριν και Μετά». Είναι υπεύθυνη των αρχειακών συλλογών των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.