Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το ’22 ως καμπή: αυτοεικόνες του ελληνικού έθνους και του κράτους πριν και μετά την καταστροφή

Συρίγος Άγγελος, Μαυρογορδάτος Γιώργος, Πλουμίδης Σπυρίδων, Κουρκουβέλας Λυκούργος, Χατζηβασιλείου Ευάνθης

12 Οκτωβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:50:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 492

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ολοκλήρωσε τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το αφιέρωμα ὦ γῆ με τη Στρογγυλή Τράπεζα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, στον Πειραιά.

Το θέμα της Στρογγυλής Τράπεζας ήταν «Το ’22 ως καμπή: αυτοεικόνες του ελληνικού έθνους και του κράτους πριν και μετά την Καταστροφή» και προήδρευσε ο Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου, του ΕΚΠΑ Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Μαζί του συνομίλησαν οι: Λυκούργος Κουρκουβέλας, Επικ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γιώργος Μαυρογορδάτος, τ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Σπυρίδων Πλουμίδης, Αναπλ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Άγγελος Συρίγος, Αναπλ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Υφυπουργός Παιδείας.

Συρίγος Άγγελος Βουλευτής - Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Ο Άγγελος (Ευάγγελος) Συρίγος είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (1993-΄94), για το Συμβούλιο της Ευρώπης και ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια (2012-2015) και ως Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007-2009) αρμόδιος για τους ελληνόπαιδες εξωτερικού και τους μουσουλμανόπαιδες στη Θράκη.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μειονοτήτων, διαφάνειας και τηλεπικοινωνιών.

Βραβεύθηκε το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ΄ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.

Έχει γράψει βιβλία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, πρόσφατα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο και σχολιάζει στα ΜΜΕ ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου 2019. Επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου 2024.

Διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης (2021-2024).

Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE PA).

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Σταματούδη και έχουν τρία παιδιά.

Ιστότοπος του Άγγελου Συρίγου

Μαυρογορδάτος Γιώργος τ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ

Ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε δύο πτυχία: Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (1967) και Νομικής (1969). Χάρη σε υποτροφία Fulbright, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου έλαβε πρώτα M.A. Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Purdue (1972) και ύστερα Ph.D. Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ (1979).

Ως φοιτητής, ήταν ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και χρημάτισε Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Μετά την πτώση της δικτατορίας, υπήρξε ενεργό μέλος της «Ομάδας Επιστημόνων για ένα Δημοκρατικό Σύνταγμα» και επιμελήθηκε τη δημοσίευση των προτάσεών της. Στη συνέχεια, ήταν σύμβουλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Συντάγματος το 1975. Εισηγήθηκε τη συγκρότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής το 1982, μετά από πρόσκληση του τότε Προέδρου της.

Ύστερα δίδαξε Πολιτική Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε διάφορα ξένα πανεπιστήμια ως επισκέπτης καθηγητής. Επίσης αρθρογράφησε για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση επί τριάντα χρόνια (1983-2012).

Για το βιβλίο του Stillborn Republic τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Πρόσφατα βιβλία του είναι: 1915: Ο Εθνικός Διχασμός (2015), Μετά το 1922: Η παράταση του Διχασμού (2017), Tα γράμματα στην Πάολα (2018), Αναμνήσεις ενός μολυβένιου στρατιώτη (2019), Εθνική ολοκλήρωση και διχόνοια: Η ελληνική περίπτωση (2020).

Πλουμίδης Σπυρίδων Αναπληρωτής Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κουρκουβέλας Λυκούργος Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χατζηβασιλείου Ευάνθης Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ - Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου υπηρετεί ως καθηγητής (Ιστορία Μεταπολεμικού Κόσμου) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στις δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται τα ακόλουθα έργα:

1. Greece and the Cold War: Frontline State, 1952-1967 (London: Routledge, 2006)
2. Ελληνικός φιλελευθερισμός: το ριζοσπαστικό ρεύμα, 1932-1979 (Αθήνα: Πατάκης, 2010)
3. NATO and Western Perceptions of the Soviet Bloc: Alliance Analysis and Reporting, 1951-1969 (London: Routledge, 2014).

Σχετικές ομιλίες